یکی از سوغات معروف کرمانشاه که معمولا در دید و بازدید های عید نوروز به عنوان شیرینی مورد مصرف قرار می گیرد، شیرینی نان برنجی است. در این پست مجله طبایع به آموزش دستور پخت این شیرینی پرداخته ایم.
«شیرینی برنجی» یا «نان برنجی» نوعی شیرینی محلی و سنتی مخصوص شهرهای قزوین و کرمانشاه است. برای تهیه این شیرینی سنتی خوشمزه از آرد برنج، آرد گندم، پودر شکر یا پودر قند، روغن جامد، تخم مرغ، گلاب و هل استفاده میشود. نان برنجی انواع گوناگونی نیز دارد که از جمله میتوان به نان برنجی ساده و نان برنجی زعفرانی اشاره کرد.
این شیرینی در هفتمین اجلاس سراسری شورای سیاستگذاری ثبت آثار معنوی کشور که در شهر شاهرود برگزار شد، به ثبت ملی رسید.
مواد لازم برای تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی
- آرد برنج 250 گرم
- روغن جامد ذوب شده 125 گرم
- پودر قند 70 گرم
- زعفران دمکرده به میزان لازم
- گلاب 1 قاشق سوپ خوری
- تخم مرغ 1 عدد زرده و نصف سفیده
- تخم خرفه برای تزیین
طرز تهیه شیرینی برنجی کرمانشاهی
- برای تهیه شیرینی برنجی، ابتدا روغن جامد ذوب شده را همراه با پودر قند مخلوط کنید تا پودر قند کاملا حل شود.
- پودر هل، گلاب و زرده و سفیده تخم مرغ را اضافه کرده و به خوبی مواد را باهم مخلوط کنید.
- حالا آرد برنج را خوب الک کنید و آن را کمکم به مخلوط اضافه کنید.
- مواد را در حد مخلوطشدن ورز دهید و مواظب باشید که زیاد این کار را انجام ندهید زیرا خمیر شیرینی به روغن میفتد.
- خمیر را نصف کرده و نیمی از آن را با زعفران مخلوط کنید و نیمه دیگر را ساده نگه دارید.
- خمیرها را داخل کیسه پلاستیکی قرار دهید و بیرون از یخچال به مدت یک روز استراحت دهید.
- روز بعد و موقع پخت شیرینیها، به اندازه یک فندق از خمیر برداشته و گرد کنید و روی آن را با مهر یا کاتر شیرینی طرح بیندازید.
- کمی تخم خرفه روی شیرینیها بپاشید.
- شیرینیها را کف سینی بچینید و سینی را در طبقه وسط فر با حرارت 150 درجه به مدت 7 تا 10 دقیقه قرار دهید.
- وقتی شیرینیها پخته شدند، فر را خاموش کرده و سینی را بیرون بیاورید اما صبر کنید تا شیرینی برنجیها خنک شوند و بعد آنها را از سینی به ظرف سرو منتقل کنید.
- گلاب را کمکم به مواد اضافه کنید تا خشکی خمیر از بین برود. ممکن است بعد از ریختن آرد برنج، خمیر کمی خشک باشد و در دست حالت نگیرد در این صورت گلاب را کمکم به مواد اضافه کنید و ورز دهید تاخمیر یکنواخت شده و در دست حالت بگیرد و بعد از حالت گرفتن متلاشی نشود.
- فقط مواظب باشید میزان گلاب را زیاد نریزید و خمیر را شل نکنید.
سید مهدی
سلام
وقت بخیر
از بابت مطالب سایت، متشکرم.
از نظر شما استفاده از پودر قند و روغن جامد خلاف توصیههای طب سنتی نیست؟