ایام کنکور و فصل امتحانات، مهمترین و سازندهترین ایام برای دانشآموزان و دانشجویان است، در این ایام، برای بهبود عملکردهای مغزی و کسب نتایج بهتر در آزمون های کتبی و شفاهی، دانشآموزان و دانشجویان در روزهای نزدیک به امتحان باید تدابیر و توصیه های غذایی ویژه ای را رعایت کنند. پس در این پست با ما همراه باشید تا شما را با این تدابیر آشنا نماییم:
تدابیر تغذیه ای دوران امتحانات و ایام کنکور
دانشجویان و دانش آموزان در روزهای نزدیک امتحان و در ایام کنکور، دستگاه گوارش را به سنگینی و کندی دچار نکنند تا نیروی زیادی برای هضم و جذب آنها و دفع فضولاتشان مصرف نشود، پس بهتر است در این ایام:
- برای فرزندان خود غذاهای ساده و زودهضم (لطیف) تهیه کنید.
- حریره بادام موجب تقویت مغز و معده فرزندان شما میشود، اگر هر روز هم میل شود مشکلی ندارد.
- تنقلاتی که مفرح هستند و خستگی را از جان و روان دور میسازند آماده کنید: آب سیب، آب هویج، هویج بستنی خانگی، ذرت بوداده، فالوده طالبی، فالوده سیب با کمی زعفران، عسل، عرق بیدمشک و کمی گلاب
- ماهیچه پلو، ته چین به، تاس کباب به، انواع کباب، خورش به و سیب، انتخابهای خوبی برای تقویت فرزندانتان هستند (کم ادویه بوده و تند نباشد).
- افزودن مقدار معتدلی دارچین و زعفران به این غذاها مناسب است و به عملکرد بهتر سیستم عصبی کمک میکند.
- چای به یا سیب ذهنش را فعال و معدهاش را تقویت میسازد.
- میان وعدههای مناسب: برگه زردآلو، مویز، انجیر خشک، بادام درختی، فندق، میوههای خشک به همراه میوه های رسیده و شیرین، شیر بادام
- تهیه ترکیبی از یک قاشق مرباخوری تخم بالنگو، نصف لیوان گلاب و نصف لیوان آب (بهاریت گزینه برای ایجاد نشاط و آرامش)
فواید مصرف غذاهای لطیف و زودهضم در طول امتحانات
- مصرف غذاهای لطیف موجب میشود که در مقایسه با غذاهای دیرهضم و سنگین، خون و نیروهای بدنی به اندازه کمتری به دستگاه گوارش و بافتهای بدن معطوف گردند و از توجه به سیستم عصبی بازنمانند.
- بدین ترتیب عملکردهای مغزی مانند تمرکز و حفظ مطالب بهتر انجام میشوند.
- بعضی از غذاهای لطیف، تقویتکننده عملکردهای مغزی نیز هستند؛ مانند حریره بادام، شله زرد، و زرده تخم مرغ که به صورت عسلی آبپز یا نیمرو شده باشد.
3 وعده غذای اصلی و 2 میانوعده مصرف نمایید
مصرف وعدههای غذایی اصلی و 2 میانوعده در حجم کم در افزایش قدرت تمرکز، یادگیری و حافظه تأثیر مهم دارد، به شرط آنکه الگوی غذایی حاوی مواد مغذی لازم برای فعالیت ذهنی، به مقدار کافی و متعادل (نه کم و نه زیاد) باشد.
- مصرف 3 وعده اصلی غذایی و 2 میانوعده، موجب حفظ قندخون به میزان متعادل، رساندن مواد مغذی ضروری به سیستم عصبی به مقدار کافی، پیشگیری از احساس گرسنگی و دلضعفه و استرس ناشی از آن و پیشگیری از پرخوری و بدخوری در طول روز میشود.
- لازم به ذکر است که برنامه غذایی، به خصوص در ایام امتحانات باید کافی، متعادل و متنوع باشد.
- بدین معنا که تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن و عمدتاً سیستم عصبی را تأمین کند، تعادل در غذا خوردن رعایت شود و الگوی غذایی از تنوع کافی برخوردار باشد یعنی از تمام گروههای غذایی اصلی در آن استفاده شود.
اگر در ایام امتحانات دچار اضطراب میشوید، پست زیر را از دست ندهید:
در ایام کنکور و امتحانات، صبحانه را فراموش نکنید
نخوردن صبحانه یکی از مهمترین عوامل کاهش کارایی ذهنی و در نتیجه عدم موفقیت در امتحانات و کنکور است و علت مهم آن افت قندخون میباشد.
- وعده صبحانه فرزندان خود را محدود به مصرف شیر و کیک نکنید.
- به جای شیرینی و کیک، از نان، پنیر کمنمک و گردو استفاده نمود.
- از مقادیر متعادل مرباهای سیب، به، هویج برای تقویت مغز و معده استفاده شود
- ارده و شیره گزینههای خوبی هستند اما افراط نشوند چون خشکی و گرمی مغز را تشدید میکنند.
- زرده تخم مرغ عسلی نیم برشت، فرنی، حریره بادام و … از گزینه های پیشنهادی دیگر برای صبحانه هستند.
- از نوشیدن چای پررنگ و جوشیده هم خودداری شود، چای باید کمرنگ و تازده دم باشد.
پرهیزات و محدودیتهای غذایی در دوران امتحانات و ایام کنکور
هر غذا یا رفتار تغذیهای که موجب پرکاری و زحمت دستگاه گوارش شود یا به فساد غذا در معده بینجامد یا پس از هضم برای دستگاه عصبی مفید نباشد، در روزهای امتحان با اختلال عملکردهای مغزی به نتایج ناگوار تحصیلی می انجامد، بهخصوص اگر چنین غذاها یا رفتارهای تغذیهای برای فرد ناآشنا و جدید باشند؛ بنابراین موارد زیر باید در این ایام پرهیز یا محدود شوند:
- غذاهای سنگین و غلیط: کله پاچه، ماکارونی چرب، جگر، آش رشته، لازانیا، الویه
- غذاهای فرآوری شده: سوسیس و کالباس، پیتزا، کنسروها، سس ها
- غذاهای چرب و سرخ کردنیها
- غذاهای ناسازگار
- غذاهایی سرد: مانند ماست، دوغ (موجب کندی عملکردهای مغزی و خوابآلودگی میشوند و هشیاری را کاهش میدهند).
- غذاهای نفاخ و بخارزا: سیر و پیاز، تره و شاهی، کلم، تربچه، حبوبات نفاخ، عدس، بادنجان و …
- خوراکیهای محرک سیستم عصبی مانند قهوه و نسکافه، چای پررنگ (نوشیدن مفرط این مواد موجب ناآرامی و اضطراب میشود و تمرکز را مختل میکند).
تدابیر ضروری در ایام امتحانات و کنکور
- خواب شبانه برای فرزندان در ایام کنکور و امتحانات ضروری است، هشت ساعت خواب.
- اگر به زمان بیشتری برای درس خواندن نیاز داشت، صبح زود بیدار شود.
- هر یک تا دو ساعت بین درس، بلند شود و راه برود و یا از حلقه زدن و تردمیل و درجا زدن و حرکات کششی استفاده کند (کمک به افزایش تمرکز)
- در محیط منزل سکوت را رعایت نمایید تا فرزندانتان برآشفته نشوند.
- از رفت و آمد خود با فامیل و دوستان بکاهید تا احساس بدی نداشته باشد که نمیتواند در مراسم شرکت کند.
- صحبت های تلفنی خود را محدود کنید و در کنار وی مطالعه کنید این کار او را صبورتر و امیدوارتر میسازد.