رفع یبوست در سفر اربعین
خود پیادهروی یک درمان مناسب برای یبوست است و لذا خیلی از کسانی که در حالت عادی دچار یبوست هستند در این سفر ممکن است مشکلی نداشته باشند. با این حال این توصیه ها را به یاد داشته باشید:
- برای جلوگیری از یبوست در سفر اربعین غذا را خوب بجوید.
- از حبس ادرار و مدفوع خودداری کنید. طبیعتا نظافت بسیاری از سرویسهای بهداشتی مسیر مطابق عادات ما نیست. کمی کوتاه بیایید و در مواقع ضروری نسبت به قضای حاجت اقدام کنید.
- هر شب 5 عدد انجیر خشک را در کمی آب بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید. اگر مزاج گرمی دارید میتوانید از خیسانده آلو استفاده کنید.
- اگر خاکشی همراه دارید، صبح ناشتا یک قاشق غذاخوری از آن را با یک حبّه قند در یک لیوان آب جوش ریخته داغ داغ- مثل چای- میل کنید.
- با غذای خود چند قاشق روغن زیتون میل کنید.
- صبح ناشتا روغن زیتون را در جهت عقربههای ساعت، چهل بار روی ناف و اطراف آن(به شعاع یک وجب خودتان) ماساژ دهید.
- مصرف برنج را به حداقل برسانید.
- در طول مسیر از غذاهای آبکی مثل انواع شورباهای عراقی و نیز سبزی، کاهو و میوههای مناسبی که در بعضی از موکبها توزیع می شود استفاده کنید.
تدابیر مقابله با اسهال
- در صورت بروز اسهال، یک قاشق مرباخوری اسفند را قورت دهید. اگر برایتان سخت است؛ اسفند را در یک استکان آب جوش ریخته ده دقیقه درب آنرا با نعلبکی پوشانده و سپس صاف و میل کنید. بهتر است این دمنوش را با کمی عسل شیرین کنید.
- جویدن یا دمنوش نعناع، پونه، آویشن، بابونه، زنیان و … و یا مصرف عرقیات آنها هم در درمان اسهال، مناسب است. این دم نوش ها یا عرقیات را هم در صورت امکان با عسل میل کنید. راه ساده این است که مقداری از گیاهان خشک فوق را پودر کرده همراه داشته باشید. در مواقع ضروری، یک قاشق مربّاخوری از آنها را در یک لیوان آب جوش ریخته روی آن را پوشانده بعد از یک ربع تا بیست دقیقه میل کنید.
- به همراه داشتن کمی کشک خشک و مکیدن آن در این مواقع خیلی خوب است.
- اگر سابقه این مشکل را در سفرهای مشابه دارید، مقداری بارهنگ را نیم کوب کرده و کمی بو بدهید و همراه خود ببرید و در صورت بروز اسهال، در طول روز چند قاشق چایخوری از آن را میل کنید.
- اگر آب زیادی از بدن دفع شده است آب نمک رقیق درست کنید و مقداری عسل، اضافه و به جای آب میل کنید. اگر این مشکل شدید شد و دچار علائمی ازجمله ضعف شدید، کاهش دید، خشکی پوست و … شدید به درمانگاه های مسیر مراجعه کنید.
- اگر اسهال از گرمی زیاد بود و علائمی مانند زردی مدفوع و سوزش آن داشتید کته ماست درمان خوبی است.
تدابیر مقابله با عرق سوز شدن
- این مشکل در افراد فربه به ویژه اگر مزاج گرمی داشته باشند زیاد دیده میشود. برای پیشگیری و درمان این مشکل:
- از لباس زیر نخی و گشاد استفاده کنید.
- روزی یکی- دو بار در دستشویی یا حمام ناحیه کشاله ران را با آب و صابون شستشو دهید و سپس کاملا خشک کنید.
- از مصرف غذاهای تندوتیز، خیلی شیرین و خیلی چرب خودداری کنید.
- درصورت امکان، هر شب لباس زیر خود را عوض کنید.
- مالیدن عسل، روغن زیتون، روغن بنفشه، روغن کدو، روغن خیار، گلاب، سدر، مورد، پماد زینك اكساید، پمادكالاندولا و … در پیشگیری از این مشکل مفید است. راه مناسب دیگر این است که در حمّام روی نواحی مستعد سرکه یا آبلیمو مالیده بعد از چنددقیقه آبکشی کنید.
- در صورت ایجاد عرقسوز، باز هم شستشو با آب و صابون انجام شود و بعد از خشک شدن از داروهای بند فوق استفاده شود. در صورت عدم دسترسی، مالیدن میوه هایی مانند خیار یا کاهو، مالیدن سفیده تخم مرغ یا ضماد کردن دانه های له شده انار و یا حتّی ماساژ روغن نباتی هم خیلی خوب است.