خواص
نخود یکی از بهترین حبوبات برای غذای انسان است. در منابع طب ایرانی، نخود را بسیار مغذّی، ملیّن طبع، مقوی حرارت غریزی و مقوی ریه و کمر، تولیدکننده خون نیکو، و اشتهاآور دانستهاند. آش گندم ، با مزاج معتدل خود، ملیّن، خونساز، و مقوی عمومی بدن است و به عنوان یک خوراک سنتی ایرانزمین، گزینه خوبی برای فصول سرد سال ازجمله پاییز است که دستگاه گوارش ما قویتر میشود و بدن به نیرو و غذای بیشتری نیاز دارد. افرادی که معدههای ضعیفی دارند و با خوردن غذاهای غلیظ و سنگین، دچار بدگواری میشوند، باید در خوردن آش گندم احتیاط کنند.
مواد لازم
- گندم پوست کنده: ۳ پیمانه، شب خیسانده.
- نخود: نیم پیمانه، شب خیسانده.
- آب قلم: ۳-۴ پیمانه.
- شوید و گشنیز: ۲ پیمانه، ساطوری.
- زردچوبه: ۱-۲ قاشق مرباخوری.
- نعنا داغ: ۲-۳ قاشق غذاخوری.
- نمک بدون ید: به میزان لازم
دستور پخت
- نخود را با زردچوبه و ۱ لیتر آب، داخل ظرفی ریخته، روی حرارت زیاد بگذارید تا به جوش آید.
- سپس حرارت را کم کنید، در ظرف را ببندید و اجازه دهید تا کاملاً بپزد.
- نیم ساعت پیش از پایان پخت، سبزی را با ۲ پیمانه آب جوش و اندکی نمک، روی نخود بریزید و هم بزنید و اجازه دهید با هم کاملاً بپزند.
- در حین پخت نخود، گندمها را بشویید و با ۴ لیتر آب، در ظرف جاداری با در نیمهباز روی حرارت ملایم بگذارید و ۲ ساعت بپزید. (گاهی با قاشق چوبی هم بزنید تا ته نگیرد).
- پس از گذشت ۱ ساعت نخست، نمک را هم بریزید.
- بیش از نیمی از حجم گندم پختهشده را، بدون آب، با کفگیر بردارید و در دیگ دیگری با گوشتکوب بکوبید یا در مخلوطکن بریزید تا کاملا له شود و سپس به ظرف گندمها برگردانید.
- نخود و سبزی پختهشده را روی گندم بریزید، آب قلم را بیفزایید و روی حرارت ملایم، هم بزنید تا به جوش بیاید.
- پس از دو سه جوش از روی حرارت بردارید و با نعنا داغ آرایش کنید.
به جای آبِ قلم، میتوانید از آبِ گوشت هم استفاده کنید. میتوانید بنا به سلیقه خودتان، از پیاز داغ، سیرداغ و فلفل برای عطر آشتان بهره ببرید