توت فرنگی یکی از میوههای تابستانی و خوشمزه است که محبوبیت زیادی دارد. از این رو باید در هنگام خوردن آن به نکات بهداشتی نیز توجه داشته باشیم و این میوه خوشمزه را به خوبی با آب بشوییم. در طب سنتی اشاره چندانی به توتفرنگی نشده اما با توجه به خصوصیات این میوه که طبع سرد و تری دارد، مصرف زیاد آن برای سردمزاجان مناسب نیست.
فواید احتمالی درمانی
ویروس ها را نابود ساخته و میزان مرگ و میر ناشی از سرطان را میکاهد.
در نخستین کتابهای راهنمای دارویی، از توت فرنگی به عنوان مسهلی ملایم، مادهای ادرارآور و قابض نام برده میشد.
«مارگریو» در اثر خویش تحت عنوان «گیاه نامهای نوین» که در سال 1931 انتشار یافت، آورده است که «لیناس»، اولین نفری بود که دریافت میوههای توت مانند در درمان نقرس روماتیسمی تأثیر بسزایی دارند. در طب سنتی غرب، از توتفرنگی به منزله درمانگر عوارض پوستی به ویژه جوش غرور جوانی، کچلی و زخمهای کهنه یاد میشد.
وی را عقیده بر این است که: «اگر صورتمان را بشوییم و بلافاصله تکهای توتفرنگی بریده شده را به آن بمالیم، نه تنها سفیدش میکند بلکه اثرات اندک آفتاب سوختگی را هم از این عضو میزداید.»
دانستنی هایی درباره خواص توت فرنگی
توت فرنگی، میوه ای شبیه توت بوده، اما اندکی درشتتر، رنگش سرخ و طعمش ترش و مطبوع است. بوتهاش کوتاه و دارای برگهایی درشت و ساقههایی باریک و خزنده است که روی زمین میخوابد و ریشه میدواند.
توتفرنگی به صورت وحشی و اهلی میروید و به اسامی چلپک، چپالک و شاکله و چلم نیز خوانده میشود.
میوه آن به شکل قرمز، گوشتدار و دارای هستههای ریزی است که از ماه اردیبهشت پدیدار میشود و تا آخر مرداد دوام میآورد.
برای اینکه پس از خوردن توت فرنگی دچار یبوست نشویم چه باید کرد؟
هرچه این میوه کال و ترشتر باشد طبع آن رو به خشکی رفته و کمی قابض و یبوستزا میشود. بنابراین افرادی که مبتلا به آلرژی هستند باید در مصرف توتفرنگی احتیاط کنند. هر چه این میوه رسیدهتر و شیرینتر باشد، سردی آن کمتر و خاصیت لینتدهندگی آن بیشتر میشود. چنین وضعیتی برای افرادی که دچار یبوست هستند موثر است.
توت فرنگی و سرد مزاجان
مصرف توت فرنگی برای گرممزاجان مناسب است و به سردمزاجان توصیه میشود این میوه را همراه با مصلح آن بخورند. مصلح این میوه، عسل و گرمیجات است. مصرف زیاد توتفرنگی برای سردمزاجان مناسب نیست اما خوردن شربت و مربای آن برای افرادی با این مزاج مشکلی ایجاد نمیکند. شربت و مربای توت فرنگی متعادلتر بوده و در آن، سردی میوه کاهش یافته و از این رو مصرف آن برای سردمزاجان مشکلی ایجاد نمیکند.
توتفرنگی های ریز و مزرعهای از انواع درشت و گلخانهای آن مناسبترند و لازم است هنگام شستوشوی این میوه حتما کلاهک سبز توت فرنگی را جدا کنيد، چون زير اين کلاهک منبع اصلی آلودگیهای پنهان است.
منبع
- سید مهدی میرغضنفری، پزشک و مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی ارتش
- پایگاه اطلاع رسانی حوزه