تأثیر غذا در سلامتی بدن برای همه واضح و مشخص است. یکی از عوامل موثر در کیفیت غذا، شیوه طبخ و ظرفهایی است که در آن غذا پخته میشود. البته باید به تأثیر ظرف در طعم غذا نیز توجه کنیم زیرا هیچ آشپزی دلش نمیخواهد غذایش بدمزه شود.
در این مطلب یک راهنمای کامل و جامع درباره انتخاب و نگهداری و استفاده از ظروف تهیه کردهایم که بسیار کاربردی است.
ظروف سفالی
ظروف سفالی زرد رنگ که در قدیم از آنها بیشتر استفاده میشد ظروف مناسبی برای پخت و پز و به خصوص نگهداری غذا هستند.
ظروف رویی و آلومینیومی
ظروف رویی قدیمی برای افزایش یون روی در بدن مفید است. نگهداری غذا مخصوصا غذاهای ترش در ظروف رویی مناسب نیست!
امروزه آنچه به عنوان ظرف رویی، عرضه میشود از جنس آلومینیوم است! استفاده طولانی مدت از ظروف آلومینیومی سبب بروز مشکلات جسمی فراوان خواهد شد.
ظرف های لعابدار فلزی
ظروف لعابی زردرنگ قدیمی، از بهترین انواع این ظروف حساب میشوند! در صورتی که شما از این دست ظروف دارید و آن ترک برداشته است، باید از استفاده از آنها خودداری کرد.
ظروف سنگی
برای طبخ غذاهای گوشتی، مانند انواع خورش و آبگوشت مناسب است. این ظرفها جزء بهترین ظروف پخت و پز هستند اما بیشتر از چند بار نمیتوان از آنها استفاده کرد و زود مستهلک میشوند.
ظروف سرامیکی
قیمت ظروف سرامیکی بالاتر از سایر ظروف است اما برای پخت و پز ظروف مناسبی هستند.
اگر این ظروف دچار لبپریدگی، پوسته شدن، موج برداشتن لعاب، ترک در بدنه یا لعاب شوند باید کنار گذاشته شوند و به هیچ عنوان برای آشپزی قابل قبول نیستند.
ظرف های استیل
در ساخت بعضی از این ظروف، از ماده سمی سرب استفاده کردهاند! این ماده حتی در مقادیر بسیار کم هم سمیت نسبتا بالایی دارد. با توجه به نامشخص بودن استفاده یا عدم استفاده از سرب در ظروف استیل موجود در بازار، طبق نظر کارشناس طب سنتی وبسایت طبایع، بهتر است که قید استفاده از این ظروف را زد!
ظروف چینی، شیشه ای و پیرکس
ظروف شیشهای، چینی و پیرکس از بهترین نوع ظروف به حساب میآیند! ظروف شیشهای نباید دارای رگههای رنگی ( مخصوصا سبز) قابل رویت باشند.
اگر در این جنس از ظرفها لبپریدگی یا یا هر نوع آسیب ظاهری مانند خش فراوان دیده شد، بهتر است که دیگر از این ظروف استفاده نشوذ.
ظروف مسی
ظروف مسی قلع اندود از بهترین ظروف هستند! به محض نازک شدن یا خراش برداشتن پوشش باید آن را مجددا قلع اندود نمایید.
امروزه خیلی از مراکز در ایجاد پوشش ظروف مسی از سرب استفاده میکنند که همانطور که گفته شد بسیار مضر است.
ظرف های تفلون
بهتر است تا حد امکان از استفاده از این ظروف اجتناب کرد! به هیچ عنوان از ظروف تفلونی که دچار آسیب شدهاند استفاده ننمایید.
ظرف های چدنی
ظروف چدنی اصل بسیار کمیاب و گرانقیمت هستند! رنگ این ظروف به سمت مشکی است و آهنربا به آنها میچسبد.
اگر این ظروف را از ارتفاع زیاد به زمین بیندازید میشکنند! بهتر است قبل از استفاده از آنها، مقداری این ظروف را گرم کنید و بعد از پختن غذا توصیه میشود که غذا را خارج کنید تا اکسید نشود.
در نهایت برای شستشوی این ظروف بهتر است از ابر استفاده کنید.
دو توصیه مهم
- پخت و پز در زودپز: فشار و حرارت بسیار بالا در پخت و پز موجب دگرگونی مواد غذایی شده و سیستم گوارش را فرسوده میکند. تحقیقات جدید نشان میدهد زودپز موجب دناتوره شدن ترکیبات پروتئینی موجود در گوشت شده و موادی مضر و سرطانزا تولید میکند.
- پخت و پز در ماکروویو: دامنه فرکانس امواج ماکروویر بین 300 تا 300000 مگاهرتز است. این امواج جذب مولکولها در موادغذایی شده و تغییراتی در انرژی آنها ایجاد میکند. همچنین این امواج فاکتورهای خونی را در سنین مختلف تحت تأثیر قرار میدهد و تعداد هموگلوبین، پلاکت و گلبولهای سفید خون را کاهش میدهد. از دیگر عوارض ماکروویو میتوان آسیب زدن به سلولهای مغزی، اختلالات مغز استخوان، سردرد، خستگی، آب مروارید و سرطان خون را نام برد. همچنین در زنان باردار موجب اختلال در رشد جنین و یا حتی مرگ جنین می شود.توضیحات بیشتر درباره ماکروویو را اینجا بخوانید.
منبع: کتاب تغذیه در طب ایرانی اسلامی