فشار و استرسی که این روزها بر افراد تحمیل میشود، برکسی پوشیده نیست! من این علائم را دارم، یعنی کرونا گفتم؟ سرفه امانم را بریده چه کار کنم؟ تبم پایین آمده بود اما دوباره عود کرد! پدر و مادرم بستری هستند! تو رو خدا برایشان دعا کنید و هزاران جمله مشابه این که به گوش همه شما آشناست!
علی رغم تمام تدابیر و نکاتی که همه کم و بیش از آن خبر دارید، قصد داریم چند راهکار ساده و ارزان را به شما معرفی نماییم تا بلکه بر بهبود شرایط شما و کاهش احتمال بستری شدن شما بیفزاید.
اگر این علائم را دارید؛ در این زمان، حتماً کروناست:
- بدن درد
- احساس خستگی بیش از حد
- بی اشتهایی
- سردرد
- تهوع و استفراغ
- اسهال
- سوزش گلو، حلق، حنجره
- تب
- سرفه
و در کل احساس بیماری که شبیه مسمومیت غذایی و سرماخوردگی است را کرونا فرض بگیرید و حتی بدون تست و اسکن اولیه ریه (چون ممکن است گاهی کرونا نباشد و در محل انجام تست، مبتلا شوید) و بدون هیچ استرسی اقدامات اولیه زیر را به کار بگیرید، مانند:
- اتاق جداگانه و دوری از اعضای خانواده (قرنطینه)
- رژیم غذایی سبک و آبکی
- بخور آب ساده، یا بخور بابونه، مرزنجوش و ..
- شستشوی بینی
- دمنوش بابونه، دمنوش عناب
- استراحت، تهویه مناسب (پنجره باز)
- استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر (برای سنجش اکسیژن خون)
- عدم حضور در مکانهای عمومی و در جمع خانواده و دوستان و محیط کار و …
طی سه، چهار روز روند بیماری به شما میگوید که با چه شدتی از بیماری مواجهید:
- گاهی خوب خوب شدهاید و فقط اختلال بویایی دارید یا هیچ عارضهای ندارید.
- گاهی بعد دو سه روز، تب بالا پیدا میکنید، گاهی اکسیژن خونتان کم میشود و نیاز به مشاوره پزشک عفونی پیدا میکنید!
پس:
دو یا سه تا از علائم بالا را که داشتید، هشیار باشید، خونسرد بمانید، ساده بخورید، استراحت کنید، از جمع خانواده جدا شوید تا روند بیماری مشخص کند قدم بعدی چیست!
وقتی علائم به هشدار تبدیل میشوند!
همانطور که گفته شد، سه روز اول نیازی به مراجعه و تست و … نیست چرا که اکثراً بیماری خفیف دارند.
اما بعد 72 ساعت، از شروع بیماری، انتظار داریم علائم روند نزولی داشته باشند و موارد زیر نشانه خطر و لزوم مراجعه به پزشک هستند:
- تنگی نفس و کاهش اکسیژن خون شریانی به زیر 94
- ضعف و خستگی پیش رونده، بی حالی پیش رونده
- بی اشتهایی شدید پیش رونده
- تبی که بعد از سه روز قطع نشده و البته اگر بیمار در حال خوب شدن است و یک هفتهای گذشته و یکباره مجدد تب کند بسیار جدی گرفته شود.
- اسهال طول کشیده
- سرفه شدت یافته
- دردقفسه سینه طول کشیده
- بدن درد شدید و مقاوم به درمان
- و کاهش هوشیاری
با تب در کرونا چه کنیم؟
بهتر است حتی اگر مبتلا نشدهاید، محض احتیاط مواد لازم را تهیه و در منزل داشته باشید و هر کدام از موارد که در دسترس است و با بودجه شما مطابقت دارد را امتحان کنید:
- پرهیز از گوشت قرمز
- پرهیز از مصرف شیر
- سوپ ساده رقیق با کمی سینه مرغ، گشنیز، جعفری، شوید و بلغور گندم
- آب سیب که جرعه جرعه و به تناوب در ساعات بیداری داده شود.
- ماء الشعیر عنابی (هر وقت تشنه شد بنوشد یا هر سه ساعت، یا وقتی تب بالا رفت، طرز تهیه: یک استکان جوی بی پوست، بیست عناب که با نوک چنگال خراش برداشته، 14 استکان آب، یک ساعتی بجوشد، بعد عنابها را بفشارید و سپس صاف کنید).
- استامینوفن هر سه تا هشت ساعت بسته به حال بیمار
- توت بادامی درست کنید و گاهی سه تا 4 تا خورده شود (پودر بادام، پودر شکر و چند قطره گلاب).
- مصرف کافی مایعات تا بدن دهیدراته نشود.
اما اگر بیش از سه تا چهار روز تب شما طول کشید و آرام نشد، ویزیت متخصص عفونی، ضروری است.
با سرفه کرونا چه کنیم؟
- نشاستهای که از قبل در کمی آب سرد حل کردهاید را به شیر داغ اضافه کنید و هم بزنید تا بپزد، این نشاسته داغ پخته شده در سرفه خشک و خلط دار مسکن خوبی است.
- دو قاشق مرباخوری سر پر پودر بادام، یک قاشق مرباخوری سر پر بارهنگ، یک ربع در آبجوش بماند با کمی نبات شیرین کنید و جرعه جرعه بنوشید.
- شربت لیمو و عسل نیز دیگر مسکن التهاب و گلودرد است.
- دم کرده بارهنگ و بهدانه هم موثر است.
- جوشانده و دم کرده شکر تیغال یا دم کرده گلپر
- چرب کردن زیر گلو با روغن بابونه، بادام
- اما اگر سرفهها خشک هستند لعاب بهدانه که هر ساعت، قاشقی خورده شود و مداومت گردد، بخور آب داغ، جرعه جرعه نوشیدن مایعی گرم و دمنوش عناب، بسیار کمک کننده است.
- اگر سرفهها خلط دار هستند، دمنوش آویشن و عناب، دمنوش پونه، شربت زوفا، دمنوش بابونه بسیار توصیه شده است.
- و در نهایت پرهیز شورها مانند پنیر ابریز، خیارشور، تندها و فلفلیها، سرخ شدهها، ترشی و سرکه، ادویههای محرک و …
راهکار موثر در کاهش احتمال بستری در بیماران کووید 19
تا 24 ساعت پس از ابتلاء به کرونا و پس از مثبت شدن تست PCR، شروع شستشوی مکانیکی بینی با نرمال سالین یا سرم سدیم کلراید (سرم غیرقابل تزریق نمکی) به شکل روزانه دو بار (صبح ناشتا و یک ساعت قبل از خواب) تا 14 روز، باعث کاهش 19 برابری احتمال بستری در بیماران کووید 19 خواهد شد.
در کل غرغره روزانه آب و نمک ملایم و شستشوی بینی هر شب یا یک شب درمیان بسته به میزان خشکی و تری بینی شما، اقدام خوبی است (البته از 2 هفته بیشتر نگردد و بعد از آن هفتهای یک یا دو بار). حواستان باشد غلظت درست و استانداردی داشته باشد، برای همین تهیه سرم شستشو بینی از داروخانه به خاطر غلظت استاندارد نمک بیشتر توصیه میشود.
البته بسته های کوچک نمک نیز در داروخانه موجود است که باید در یک لیتر آب (4 لیوان) جوشانده سرد شده حل شود. از آنها هم میتوانید استفاده کنید.
در یک مقاله نیز ذکر شده که سیستم دفاعی ناحیه بینی دوبرابر جاهای دیگر است و این شستشو در تقویت آن و جلوگیری از ورود بیشتر ترشحات حاوی ویروس به ریه و سایر بخشهای بدن جلوگیری خواهد کرد.
چگونه بینی را شستشو دهیم؟
مقداری از سرم نمکی را درون مشت خود ریخته و محلول را از طریق بینی بالا بکشید تا از بینی و سینوسهای فرونتال عیور کند و وارد حلق شود، آنگاه آن را بیرون بریزید و فرو نبرید.
یا با استفاده از ظرف مخصوص شست و شوی بینی که در داروخانهها به فروش میرسد (به نام نتی پات (neti pot)) از یک سوراخ بینی محلول را با کشیده و از سوراخ دیگر بینی یا از حلق خارج کنید.
یا با دستتان، یک سوراخ بینی را کاملاً ببیندید، و از طریق بینی محلول را کمی بالا بکشید و مابقی خارج شود، یا سر را بالا بگیرید تا وارد حلق شود و دچار درد و سوزش نشوید.
در صورت عدم یافتن سرم نمکی و در شرایط اضطراری، نصف قلشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب جوشیده سرد شده، حل نموده و استفاده نمایید.
منبع:
با سپاس از دکتر الهام اختری