کرونا چیست؟
کرونا در واقع خانواده ای از بیماری های ویروسی است که چند نوع از خطرناک ترین این دسته مثل سارس، مرس و کووید۱۹ می باشد. کرونا در واقع یک بیماری حاد عفونی و تنفسی است که تمامی بخش های را درگیر کرده و نشانه های آن معمولا شبیه با آنفولانزاست.
مانند تب، سرفه، تنگی نفس شدید، از بین رفتن حس بویایی و چشایی، خشکی شدید گلو، بدن درد، خستگی و… که این بیماری برای اشخاصی که دارای بیماری های زمینه ای مانند بیماری های قلبی و عروقی و بیماری های تنفسی هستند بسیار خطرناک و کشنده بوده. و نیز واگیردار بودن آن بسیار زیاد و بالا می باشد. تا کنون واکسن ودرمان قطعی و کاملی برای این بیماری پیدا نشده است.
توضیحات کلی
کرونا ویروس ها از پاتوژن های مهم در انسان و حیوان هستند. در اواخر سال ۲۰۱۹ ، یک کرونا ویروس جدید به عنوان عامل ایجاد گروهی از موارد پنومونی در شهر ووهان در استان هوبئی چین شناسایی شد.
این بیماری بهسرعت گسترش یافت که نتیجه آن همه گیر شدن در چین و گزارش موارد پراکنده در سطح جهان بود. در فوریه سال ۲۰۲۰ ، سازمانی تشکیل می شود تحت عنوان کرونا ویروس که سندرم تنفسی COVID۱۹ را مشخص کرد که مخفف بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ است. و تحت عنوان کرونا ویروس سندرم تنفسی حاد مشخص شده است که قبلاً به آن۲۰۱۹-nCoV گفته می شود .
مهم ترین نکته درباره این بیماری این است که با توجه با راه کار ها مختلف ارائه شده برای این بیماری هنوز راه درمان مناسب و ویژه برای آن پیدا نشده است. و تنها راه پیگیری کردن از این بیماری می باشد.
انتقال
1
- هنوز مستندات در خصوص درک خطر انتقال کامل نیست. تحقیقات اپیدمیولوژیک در ووهان در ابتدای شروع بیماری؛ ارتباط اولیه ای را بین بازارهای غذاهای دریایی که حیوانات زنده را به فروش می رسانند. و ابتلا به این ویروس شناسایی کرد.
- جایی که بیشتر بیماران در آنجا کار کرده یا مراجعه کرده بودند و متعاقبا برای ضدعفونی شدن بسته شده بود. با این حال همزمان با پیشرفت شیوع بیماری کرونا؛ انتقال فرد به فرد به راه اصلی انتقال این بیماری تبدیل شد.
- تصور می شد انتقال فرد به فرد سندرم تنفسی حاد ناشی ازکرونا ویروس ۲ (SARS-CoV-۲) همانند انتقال آنفلوانزا به طور عمده از طریق قطرات تنفسی باشد.
2
- با انتقال از طریق قطرات تنفسی، ویروس هنگامی که فرد آلوده سرفه، عطسه، یا مکالمه می کند، در ترشحات تنفسی رها می شود. و در صورتی که تماس مستقیم با غشاهای مخاطی وجود داشته باشد، میتواند افراد دیگر را آلوده کند. همچنین عفونت در صورت لمس سطح آلوده و سپس لمس چشم، بینی یا دهان می تواند رخ دهد. به طور معمول قطرات بیش از شش فوت (حدود دو متر) را طی نمی کنند و در هوا نمی مانند.
- با این وجود باتوجه به عدم اطمینان فعلی در مورد مکانسیم های انتقال؛ اقدامات احتیاطی در خصوص airborne در بعضی کشورها و همچنین تعیین برخی روش های پرخطر در کشورهای دیگر به طور مداوم توصیه می شود.
به نظر می رسد سطح RNA ویروسی به زودی پس از شروع علایم در مقایسه با دیرهنگام تر در بیماری افزایش می یابد. این موضوع احتمال وجود انتقال در مراحل اولیه عفونت را افزایش می دهد، اما برای تایید این فرضیه داده های بیشتری لازم است.
3
- میزان انتقال گزارش شده از یک فرد دارای عفونت علامت دار بسته به مکان و مداخلات کنترل عفونت درآن منطقه متفاوت است. بر اساس یک گزارش مشترک از WHO و چین؛ میزان کووید ۱۹ ثانویه در بین ده ها هزار فرد دارای تماس نزدیک با بیماران قطعی در چین بین ۱ تا ۵ درصد است.
- انتقال SARS-CoV-۲ از افراد بدون علامت (یا افراد درون دوره نهفتگی) هم شرح داده شده است. هرچند؛ وسعت این رخداد نامعلوم است. غربالگری سرولوژیک در مقیاس بزرگ شاید بتواند تصویر بهتری از دامنه عفونت های بدون علامت فراهم کرده و آنالیزهای اپیدمیولوژیک را آگاه کند؛ چندین آزمایش سرولوژیکی برای SARS-CoV-۲ در دست تهیه است.
SARS-CoV-۲ RNA در نمونه های خون و مدفوع مشاهده شده است. بر اساس گزارش مشترک WHO و چین؛ در برخی موارد ویروس زنده از مدفوع کشت شده است، اما به نظر نمی رسد انتقال مدفوعی-دهانی عامل مهمی در گسترش عفونت باشد.
جلوگیری انتشار ویروس در جامعه
اقدامات کلی زیر برای کاهش انتقال عفونت توصیه می شود:
- شستشوی با دقت دست، به خصوص پس از لمس سطوح عمومی. استفاده از ضدعفونی کنده دست که حاوی حداقل ۶۰ درصد الکل باشد، در صورت دیده نشدن کثیف بودن دست ها، جایگزین مناسبی می باشد تا از کرونا جلوگیری شود.
- رعایت بهداشت تنفسی (مثلاً پوشاندن دهان در هنگام سرفه یا عطسه).
- جلوگیری از لمس صورت (به ویژه چشم ، بینی و دهان).
- جلوگیری از تماس نزدیک با افراد بیمار و جلوگیری از ازدحام ( مخصوصا در فضاهای کم تهویه) در صورت امکان.
- تمیز کردن و گندزدایی اشیاء و سطوحی که اغلب لمس می شوند.
به ویژه، افراد مسن و افراد دارای شرایط پزشکی مزمن باید به انجام این اقدامات ترغیب شوند.
برای افرادی که علائم تنفسی ندارند ، پوشیدن ماسک پزشکی در جامعه توصیه نمی شود. حتی اگر در منطقه این بیماری شیوع داشته باشد؛ پوشیدن ماسک اهمیت سایر اقدامات عمومی را برای جلوگیری از عفونت کاهش نمی دهد. و ممکن است منجر به بروز مشکلاتی در زمینه تهیه ماسک و هزینه آن شود.
افرادی که بیمار می شوند (به عنوان مثال تب و علائم تنفسی) باید تشویق شوند که از مدرسه یا محل کار دور بمانند.
سه اولویت اصلی سازمان بهداشت جهانی
- حمایت از کارکنان سیستم بهداشت و درمان
- مشارکت گروه های اجتماعی برای محافظت از افراد در معرض خطر بالاتر بیماری شدید. (به عنوان مثال ، سالمندان و کسانی که از بیماری های زمینه ای دارند)
- حمایت از کشورهای آسیب پذیر در زمینه عفونت.
درمان شامل مراقبت حمایتی می باشد. درمان در منزل برای افراد دارای بیماری خفیف که میتوانند به شکل مناسب به عنوان بیمار سرپایی ایزوله شوند، ممکن می باشد.
جهت کاهش خطر سرایت بیماری در جامعه، به تمامی افراد جامعه باید توصیه شود که مکررا دست ها را بشویند، نظافت تنفسی را رعایت کنند (مثلا دهان را هنگام سرفه بپوشاند). و در صورت امکان از حضور در اجتماع و از تماس نزدیک با افراد بیمار پرهیز کنند.
استفاده مداوم از ماسک جهت جلوگیری از ابتلا به بیماری، برای افراد فاقد علائم بیماری توصیه نمیشود. رعایت فاصله در اجتماع در مکان هایی که دارای اتقال اجتماعی هستند، توصیه می شود.
با توجه به اینکه برای ویروس کرونا همچنان واکسنی شناخته نشده رعایت اصول بهداشتی همچون شستن منظم دست، پوشاندن دهان و بینی در زمان سرفه و عطسه، پخت کامل گوشت و تخم مرغ، پرهیز از تماس نزدیک با کسانیکه بیماری تنفسی دارند میتواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.
چگونه از ماسک استفاده کنیم؟
استفاده از ماسک بهعنوان یکی از راههای پیشگیری از ویروس کرونا مطرح میشود. اما در این میان رعایت نکاتی در مصرف آن حائز اهمیت است:
- در صورتیکه سالم هستید فقط در صورت مراقبت از فرد مشکوک مبتلا به کرونا ویروس باید از ماسک استفاده کرد.
- در صورت سرفه و عطسه حتماً از ماسک استفاده کنید.
- ماسک تنها در صورتی مؤثر است که در ترکیب با روشهای دیگر همچون شستن مکرر دست با مایع ضدعفونیکننده و یا آب و صابون همراه باشد.
- در صورتیکه از ماسک استفاده میکنید باید روش صحیح استفاده ازآن را بدانید.
راه کارهای پیشگیرانه برای مقابله با کرونا ویروس از نظر پزشکی جدید
- با توجه به اینکه واکسنی برای ویروس کرونا وجود ندارد تنها راه جلوگیری از سرایت آن تشخیص زودهنگام و درمان بیمار در قرنطینه است.
افرادیکه با مبتلایان به کرونا ویروس در ارتباط هستند باید تحت نظر باشند.
باید محدویتهای مسافرتی به مناطق آلوده به ویروس و همچنین جلوگیری از گردهماییهای عمومی ایجاد شود.
علائم شامل تب، سرفه و تنگی نفس است. در مواد حادتر عفونت میتواند به سینه پهلو (پنومونی یا همان عفونت ریه) یا مشکلات تنفسی منجر گردد. در موارد نادر این بیماری کشنده خواهد بود..
علائم بیماری شبیه آنفولانزا یا سرماخوردگی معمولی است. که بسیار شایع تر از COVID-۱۹ هستند. به همین دلیل برای تایید این که کسی COVID-۱۹ گرفته باشد، باید آزمایش شود.
نکته حائز اهمیت این است که اقدامات کلیدی پیشگیرانه را به خاطر بسپاریم. که عبارتند از شستشوی دستها و رعایت موارد بهداشتی تنفسی (پوشاندن دهان به هنگام عطسه یا سرفه با دستمال یا آرنج خم شده، سپس انداختن دستمال داخل سطح آشغال در بسته).
همچنین واکسن آنفولانزا نیز راه پیشگیری مناسبی است. بنابراین به یاد داشته باشید که واکسیناسیون خود و فرزندانتان را به موقع انجام دهید.
راه های کاهش خطر عفونت
با رعایت چهار مورد احتیاطی زیر میتوانید جلوی خطر عفونت برای خود و خانوادهتان را بگیرید:
- دستهایتان را مرتب با آب و صابون یا ژل ضدعفونی الکلدار بشویید.
- به هنگام عطسه یا سرفه جلوی دهان خود را با دستمال یا آرنج خم شدهتان بگیرید. و دستمال را داخل سطح دربسته بیاندازید.
- از تماس نزدیک با کسانی که سرما خوردهاند یا علائمی شبیه آنفولانزا دارند اجتناب کنید
- اگر خودتان یا کودکتان تب دارید، سرفه میکنید یا احساس میکنید مشکل تنفس دارید حتماً به دکتر مراجعه کنید.
اگر یکی از افراد خانواده علائم بیماری را داشته باشد چه کار باید کرد؟
اگر شما یا کودکتان تب، سرفه یا تنگی نفس دارید، باید از همان ابتدای بروز علائم از پزشک کمک بخواهید. اگر به مناطقی که COVD-۱۹ در آنجا گزارش شده سفر کردهاید، یا اگر در تماس با فردی بودهاید که بهتازگی به یکی از چنین مناطقی سفر کرده و علائم تنفسی دارد، با پزشک خود یا با مراکز خدمات جامع سلامت منتخب ، ۳۰۴۰ تماس بگیرید و موضوع را با آنها درمیان گذاشته و مشورت کنید.
بیماری کرونا یا بیماری کووید ۱۹ (ماهیت و علائم )
علائم تنفسی شاخص عفونت با ویروس کووید ۱۹ شامل تب، سرفه خشک، کوفتگی و درد عضلانی و تنگی نفس می باشد . مشخصه اصلی این ویروس تمایل آن به آلوده نمودن و تکثیر در سیستم تنفسی است .
تاکنون بررسی و مطالعه نشانه های بیماری کرونا در بیماران مبتلا نشان داده شده است. ایجاد تب و افزایش دمای بدن اغلب به عنوان اولین علامت برای این بیماری گزارش شده است. هرچند که در موارد اندکی از مبتلایان به بیماری کرونا ممکن است فرد تب نداشته باشد و یا تب باشد و یا تب خفیفی را تجربه نماید!
همچنین گزارشاتی مبنی بر گلودرد، آبریزش بینی و ترشحات پشت حلق به عنوان علائم آغازین بیماری کرونا نیز وجود دارد. علائم بالینی در طی روز یکسان هستند. سرفه و احساس تنگی نفس علائم بعدی بوده و شدت این علائم ممکن است در افراد مختلف متفاوت است.
پیشگیری از ابتلا به کرونا در مدارس
- آموزش دانش آموزان، اولیاء و مربیان ، کارمندان در زمینه چگونگی محافظت درمقابل کرونا
- برنامه ریزی و هماهنگی اقامت در منزل افراد بیمار در هنگام بروزعلایم بیماری
- برنامه ریزی جهت جایگزینی کارمندان/ معلمان/ اساتید بیمار با افرادسالم
- تشویق و ترغیب دانش آموزان و کارمندان به رعایت آداب تنفسی )پوشاندن دهان و بینی در هنگام عطسه و سرفه با استفاده از دستمالکاغذی و دفع بهداشتی آن ، استفاده از چین آرنج به منظور پوشاندندهان و بینی، و …(
- تشویق و ترغیب دانش آموزان و کارمندان به شستشوی مداوم دستهابا آب و صابون حداقل به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه
- تشویق و ترغیب دانش آموزان و کارمندان در زمینه عدم دست زدن به چشم ها ، بینی و دهان در هنگام بیمار بودن در زمانی که دستها آلوده هستند
تفاوت های آلرژی فصلی با بیماری کرونا
خارش یکی از اصلی ترین و شاخص ترین علامت افتراق دهنده میان بیماری آلرژی تنفسی و بیماری کرونا می باشد! در آلرژی فصلی و به طور کلی آلرژی های تنفسی اساساً خارش، بسیار زیاد است، در حالیکه در بیماری کرونا خارش اصلا وجود ندارد و یا بسیار اندک است.!
تب در آلرژی وجود ندارد هر چند برخی از افراد احساس گرما می کنند. اما در حقیقت فاقد تب می باشند! در بیماری کرونا تب یکی از علائم اصلی به شمار می آید!
بدن درد و کوفتگی عضلات یکی از علائم اصلی بیماری کرونا می باشد. در حالیکه در آلرژی بعضی از افراد مبتلا، احساس رخوت و بی حالی دارند که با درد و کوفتگی بدن کاملاً متفاوت است.
پاسخ به آنتی هیستامین ها یکی از روش های متمایز کننده بیماری آلرژی با بیماری کرونا است! بدین صورت که افراد آلرژیک بخوبی به آنتی هیستامین ها پاسخ داده و به میزان قابل توجه ای علائم آنها فروکش می کند. در حالیکه بیمار مبتلا به کرونا به آنتی هیستامین پاسخ نداده و یا به میزان بسیار اندکی پاسخ می دهد.
سابقه بالینی و پزشکی فرد نیز می تواند به افتراق بیماری آلرژی از بیماری کرونا کمک نماید. به این صورت که فرد اظهار می کند در سال های پیش نیز در همین روزها علائم شاخص آلرژی تنفسی را داشته است!
باید به خاطر داشت همه علائم ذکر شده برای آلرژی تنفسی و بیماری کرونا مطلق و همیشگی نیست. و معمولاً تا حدودی نسبی می باشند! بنابراین آنچه که بسیار مهم است داشتن آگاهی از شرایط و پرهیز از شتابزدگی می باشد .