پیش از انجام حجامت شخص باید آماده انجام حجامت باشد، این آمادگی هم شرایط جسمانی دارد و هم شرایط روحی. برای آمادگی جسمانی شخص باید تمام عواملی را که بر مزاج او اثر گذارند مد نظر داشت. همانطور که می دانید علاوه بر تغذیه، آب و هوا و حتی شرایط جغرافیایی محل زندگی بر مزاج اثر گذارند. پس مهم است که شما در چه فصلی حجامت می کنید، فصل بهار یا تابستان یا …؟
حتی شرایط روحی شما نیز اثر گذار است. برای انجام حجامت شما باید در آرامش کامل باشید. از تنش های عصبی و هیجانات زیاد پرهیز کرده، ترس به خود راه ندهید و با توکل بر خدا و آرامش کامل به استقبال حجامت بروید.
با حجامت بیشتر آشنا شوید!!!
حجامت در اصل به معنای « ایجاد حجم» است؛ شخص حجامت کننده به وسیله مکش و ایجاد خلاء در یک ظرف مخصوص در سطح پوست بدن، ایجاد حجم میکند، حجامت دو نوع خشک و تر دارد.
حجامت تر
همان حجامتی است که اکنون در کشور مرسوم شده و بسیاری از پزشکان به آن آشنا هستند، در این نوع حجامت، پس از بادکش عضو موردنظر، با یک تیغ یکبار مصرف استریل جراحی، چند خراش سطحی به صورت مایل به پوست وارد میشود و مجدد لیوان حجامت روی موضع قرار میگیرد و در اثر کشش و بادکش لیوان بسته به نوع مزاج، بیماری فرد و نظر پزشک، مقداری خون خارج میشود.
حجامت خشک
همان بادکش گذاری و ایجاد خلاء در لیوان حجامت بدون استفاده از تیغ جراحی و جراحت است.
هدف از انجام حجامت چیست؟
مهمترین کاری که با حجامت انجام میشود این است که از موضع موردنظر، خلط ناشی از خون و صفرا را خارج میکنیم. این عمل باعث پاکسازی موضع میشود و برخلاف باور عامه باعث خروج مواد مغذی نمیشود.
- حجامت بدن را سبک و برخلاف خون دادن، قوت بدن را نمیگیرد، اما موضع حجامت تا زمان التیام کمی ضعیف میشود.
- وقتی لیوان حجامت روی پوست قرار میگیرد، مقداری کشش روی پوست ایجاد میکند و در اثر آن فاکتورهای دفاعی ساکن در جداره عروق و اعضاء را فعال کرده باعث میشود این فاکتورها دفاع خونی را چندین برابر کنند و به تقویت سیستم ایمنی عضو موردنظر و سپس کل بدن کمک کنند.
بهترین فصل برای انجام حجامت
- بهترین زمان برای حجامت زمانی است که فرد خیلی گرسنه یا خیلی سیر نباشد و نور و گرمای خورشید در وضعیت جوی مساعد باشد یعنی هوا خیلی گرم یا خیلی سرد نباشد.
- پس فصل بهار که شروع رویش گلها و جوانه زدن و شادابی و سرزندگی است و هوا نه خیلی گرم و نه خیلی سرد است و در بدن ما نیز جوش و خروش خاصی برپاست، بهترین فصل برای انجام حجامت است.
- از طرف دیگری در زمستان تخلیه و دفع اخلاط بدن به علت سرما و بسته شدن منافذ پوستی و… به خوبی انجام نشده و بدن در بهار نیازمند پاکسازی است.
- پس به ترتیب، بهترین فصول برای انجام حجامت، بهار، پائیز، تابستان و زمستان است (دی ماه بدترین زمان برای حجامت است).
- حجامت در دو فصل تابستان و زمستان فقط در موارد ضرورت انجام میگیرد.
بهترین زمان برای انجام حجامت
حجامت با دو هدف اصلاح کمیت و اصلاح کیفیت خون انجام میشود، در اصلاح کمیت خون، افرادی که دارای خون زیاد و در معرض بیماریهایی مانند سکته و فشارخون هستند اقدام به حجامت میکنند.
مناسبترین زمان حجامت برای اصلاح کمیت خون این افراد 12 تا 15 ماه قمری است چرا که سیستم خون انسان به نیروی جاذبه ماه واکنش نشان میدهد و در این روزها خون رقیقتر در بدن جاری است و میتوان آن را از راه حجامت دفع کرد.
اگر هدف از حجامت، اصلاح کیفیت خون و دفع مواد زائد خون باشد، بهترین زمان برای حجامت 17 تا 21 ماه قمری است چرا که در این زمان خون غلیظتر بدن به سطح پوست میآید و میتوان آن را دفع کرد.
از طرفی برخی منابع نیز طبق قواعد نجومی و فیزیولوژیکی (تجمع نسبی مواد سنگین وزن زائد خون و میان بافتی در سطوح بدن، به دلیل اثر ماه) 9 فروردین تا 22 فروردین را روزهای مناسبی برای حجامت دانستهاند؛
همچنین روزهای فرد (یکشنبه، سه شنبه و پنج شنبه) برای انجام حجامت، بیشتر توصیه شدهاند.
توجه توجه: در ایامی که روزه هستید و بسیار بی خواب بودهاید یا در حال مصرف داروهای آنتی بیوتیکی هستید، نباید حجامت کنید.
بهترین زمان حجامت در فصول گرم و سرد
بهترین وقت حجامت در فصول گرم، در طی روز و 2 ساعت بعد از صبحانه و در فصول سرد سال 3 تا 4 ساعت بعد از صبحانه که تا ناهار 1 تا 2 ساعت فاصله باشد.
در این ساعات، حجم خونی بدن رقیق و خروج آن سهل تر است. بعد از حجامت نیز بهتر است تا 1 ساعت غذا میل نشود.
آیا همه افراد (با هر مزاجی) میتوانند در فصل بهار حجامت کنند؟
بهترین فصل برای انجام حجامت فصل بهاره، اما غالباً این باور در مردم ایجاد شده که در بهار همه میتونند حجامت کنند تا مواد زائد از بدنشون خارج بشه، اما این توصیهای کلی و با توجه به فصل بهاره و توصیه فردی نیست.
شما عزیزان میتوانید در بهار حجامت کنید!
اگه علائم غلبه خلط دم رو دارید مانند:
- سنگینی و درد در سر
- سرخی سر و صورت و گردن
- خارش صورت و پیشانی
- تاری دید
- بروز دمل و بثورات در پوست و دهان
- احساس وجود خون در دهان
- خون ریزی از ناحیه لثه، بینی و مقعد
- خواب زیاد
- دیدن خواب های مربوط به اشیاء قرمز مانند خون و خواب های سراسر هیجان
شما عزیزان اگه این علائم رو دارید با مراجعه به پزشک متخصص طب سنتی و در صورت صلاحدید ایشان، حجامت در بهار براتون مفید است.
آیا افرادی که کرونا دارند هم میتوانند حجامت کنند؟
خیر، در صورت ابتلا به کرونا، حجامت نکنید و این کار را حداقل یکماه پس از بهبودی و با نظر پزشک انجام دهند.
شما در بهار و فصول دیگر حجامت نکنید مگه با تجویز پزشک!
در این موارد تشخیص دقیق ممنوعیت یا مجوز حجامت با پزشک میباشد:
- کودکان زیر دو سال (استقامت اعضاء در کودکان کمتر بوده و حجم خون کمتر است)
- افراد بالای 60 سال (چون خونشان غلیظ و پوست و گوشت خشکی دارند و تنها با حجامت خون رقیق شان خارج میشود و احتمال افزایش غلظت خون و خشکی مزاج در این گروه سنی بیشتره).
- افراد بسیار چاق و بسیار لاغر
- افرادی که ضعف عمومی دارند
- افرادی که مشکلات انعقاد خون دارند و مانند بیماران هموفیلی
- افراد مبتلا به مشکل کمبود پلاکت
- افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند «وارفارین» یا «آسپرین» استفاده میکنند.
- افراد بسیار کم خون
- زنان باردار
- افراد دچار بیماریهای غدد لنفاوی و بیماریهایی مثل ویتیلیگو
- خانم ها در دوران تغییرات هورمونی
- بیماران قلبی، کبدی، کلیوی
- گروه سردمزاجان که خونشان رقیق و کم فشار است و مدام دچار سرگیجه و سردرد میشوند.
چرا حجامت در بهار و سایر فصول برای افراد تنومند و دارای خون غلیظ فایدهای ندارد؟
چون از این طریق نمیتوان به سهولت خون غلیظ و مواد زاید بدن را از بدن آنان خارج کرد و تنها این روش سبب خروج خون رقیق فرد میشود که بر این اساس احتمال غلیظ تر و کم حجم شدن خون زیادتر خواهد شد.
- مگر آن که فرد با خون غلیظ در ایام قبل از حجامت با مصرف غذاهای بسیار سبک مانند سوپ، میوه، کاهو و برخی نوشیدنیها براساس مزاج خود، بدن را آماده حجامت نموده و چند ساعت قبل حجامت، حمام بروند تا خون غلیظ کمی رقت پیدا کرده و به سطح بدن نزدیک شود.
- اما افرادی که خونشان رقیق است از 12 ساعت قبل از حجامت نباید حمام کنند.
10 نکته ای که قبل از حجامت بهتر است بدانید!
شاید بتوان گفت مهمتر از انجام حجامت، کارهایی است که قبل از حجامت باید انجام شود تا اثر بخشی آن را بیشتر کند:
- از خوردن تخم مرغ، گوشت ماهی، جگر، نمک، پنیر (یا لبنیات زیاد) پرهیز کنید.
- از فعالیت های سنگین (مثل کوهنوردی، دویدن طولانی و سخت، ورزش های سنگین یا حرفه ای و …) بپرهیزید.
- قبل از حجامت نباید بی خوابی داشته باشید.
- سعی کنید که گرسنگی یا تشنگی بسیار نداشته باشید و از روزه گرفتن قبل از حجامت بپرهیزید.
- از داروهای چرک خشک کن (آنتی بیوتیک) و ضد انعقاد خون استفاده نکنید.
- در روز تعیین شده برای خون گیری حتماً وعده های غذایی (مخصوصا وعده صبحانه) را خوب مصرف کنید! و ترجیحاً صبحانه عسل یا مربا….باشد، در صورتی که برایتان امکانپذیر نیست، کمی عسل یا خرما میل کنید.
- چند روز قبل از حجامت، از ملیّن هایی مثل خاکشیر و آبجوش، آلو، انجیر، روغن زیتون، میوه و سبزی تازه فصل و سوپ ها استفاده کنید تا لینت طبع و رقیق شدن خون ایجاد شود.
- پنج روز قبل و بعد از عادت ماهانه و در دوران بارداری نباید حجامت انجام شود.
- ۹ ساعت قبل از حجامت، از کشیدن سیگار، آمیزش جنسی، خوردن غذاهای با طبع سرد و سرخ کردنی پرهیز کنید.
نکته پایانی در مورد حجامت در بهار
درست است که بهار بهترین فصل برای حجامت است، اما نباید این طور گفت، چون فصل بهار است همه میتوانند حجامت را انجام دهند، بلکه بهتر است برای انجام این کار یک مشاوره با پزشک متخصص طب سنتی صورت گیرد و از انجام خودسرانه آن توسط هر فردی، پرهیز شود، حتی اگر جزء واجدین شرایط حجامت در این فصل باشید.
از طرفی؛ بهار طبیعی با بهار تقویمی متفاوت است. برای نمونه بهار در خوزستان از بهار آذربایجان زودتر به وقوع میپیوندد و پزشکان طب سنتی که در هرمنطقهای هستند بهتر میتوانند برای زمان انجام حجامت به افراد کمک کنند.