خوردن و آشامیدن

آیا ژله ها و پاستیل ها واقعاً غضروف سازند؟

غضروف ساز بودن پاستیل ها و ژله ها یک باور غلط در میان مردم است

امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی یکی از شایع ترین دردها «زانو درد و صدا دادن مفاصل» است. به گونه‌ای که پیر و جوان نمی‌شناسد و تمام گروه های سنی را ممکن است تهدید کند، از طرفی اخیراً نیز به وفور شاهد اخباری مبنی بر غضروف سازی، ترمیم مفاصل، رفع التهاب استخوان‌ها با پاستیل ها و ژله ها هستیم، حالا در این پست می‌خواهیم ببینیم این موضوع صحت دارد یا خیر! پس با ما همراه باشید.

آیا پاستیل و ژله ها غضروف سازند؟

  • از دیگر باورهای غلط طبی که در جامعه رواج دارد این است که پاستیل ها و ژله ها استخوان ساز و غضروف ساز هستند!!!
  • در صورتی که این گونه نیست، پاستیل ها و ژله ها پر از موادقندی و افزودنی هستند که بر حسب میزان غلظت آن‌ها، موجب آسیب به کبد می‌گردند.
  • علاوه بر این، وجود این مواد در ژله و پاستیل ها، می‌تواند چاقی و اضافه وزن ایجاد کند.

ماده اولیه پاستیل و ژله ها

  • ماده اولیه و اصلی پاستیل ها و ژله ها، ژلاتین است؛ ژلاتین یک ترکیب پروتئینی متشکل از سه اسیدآمینه است.
  • که این ژلاتین از جوشاندن استخوان گاو و گوسفند فراهم می شود؛
  • افرادی که خوراک کله پاچه می خورند هنگام خنک شدن آن مشاهده می کنند که از آن ژله حاصل شده که این همان ژلاتین است.
  • سپس برای تهیه پاستیل، استخوان را از گوشت جدا کرده و آن را می جوشانند که نتیجه آن ژله ای بی رنگ است که با افزودن رنگ و مواد قندی، تبدیل به پاستیل می شود؛
  • پس پاستیل در حقیقت ژله کم آب همراه با طعم دهنده، رنگ دهنده و دیگر افزودنی ها است تا قوام بهتری پیدا کند.

تبلیغات استخوان سازی پاستیل و ژله گمراه کننده است

  • ژلاتین، ارزش غذایی بالایی ندارد و از این رو برای کودکان در حال رشد سودمند نیست.
  • کودکان در حال رشد به همه نوع مواد غذایی برای رشد نیاز دازند و ژلاتین کمک چندانی به استخوان سازی و ساخت مفاصل آنان نمی کند.
  • گاهی با تبلیغات به این اشتباه عامه دامن می زنند که اگر غذای کافی نمی خوری، پاستیل می تواند آن را جبران کند در حالیکه این امر اشتباه است.
  • بنابراین تغذیه سالم در بهبود مفاصل نقش بسیار موثرتری دارد.
  • و باید گفته شود تغذیه سالم تغذیه ای است که از تمام دسته بندی های غذایی در آن موجود باشد.
  • میوه ها و سبزیجات، شیر و لبنیات، مواد پروتئینی (گوشت سفید و گوشت گوسفند، ماهی، تخم مرغ)، حبوبات و غلات، اگر به صورت متعادل مصرف شوند، به ترتیب از اهمیت بالایی در پیشگیری از بیماری مفاصل برخوردارند.

توجه به حلیت پاستیل های خارجی

  • برای تهیه پاستیل که استخوان ها جوشانده می شوند باید به ذبح شرعی دام ها نیز توجه داشت؛
  • گاهی برخی سوء استفاده کنندگان (در کشورهای خارجی) بجای آنکه برای کشتن گاو، رگ های آن را ببرند، دام ها را خفه می کنند تا خون در بدن دام ها باقی مانده و رنگ استخوان ها تیره تر شود.
  • همچنین این سوء استفاده کنندگان گاهی به آلودگی های میکروبی در محل کشتن دام توجهی نمی کنند.
  • گاهی مسافران و فروشندگان ایرانی در بازگشت از کشورهای خارجی اقدام به خرید پاستیل و ژلاتین می‌کنند، بدون اینکه بدانند این پاستیل ها حرام هستند یا حلال.

عوارض مصرف ژله و پاستیل ها

  • موادقندی و افزودنی موجود در پاستیل ها و ژله ها بسته به میزان غلظت، می توانند موجب آسیب به کبد گردند.
  • علاوه بر این، وجود این مواد در ژله و پاستیل ها، می‌تواند چاقی و اضافه وزن ایجاد کند.
  • مصرف بی رویه پاستیل و ژله به خاطر وجود رنگ و شکر و دیگر مواد افزودنی می تواند اشتها را کور کرده و موجب سوء تغذیه شود.
  • احتمال خفگی در بین مواد غذایی نرم با خاصیت انعطاف پذیری، بیشتر از دیگر مواد غذایی است بنابراین مصرف پاستیل و ژله در کودکان به ویژه کودکان کمتر از سه سال به هبچ وجه توصیه نمی شود.

سخن پایانی…

با توجه به مباحث ذکر شده، اخبار مبنی بر غضروف سازی پاستیل ها و ژله ها، چه از نظر طب سنتی و چه از منظر طب مدرن، صحت و پشتوانه ای ندارد و خواهشاً افراد با تکیه بر این شایعات در فضای مجازی سلامتی خود و کودکان خود را به خطر نیندازند.

منبع: با سپاس از دکتر محمدعسکر فراشاه و دکتر احمدرضا درستی

دکتر محمد عسکر فراشاه

متخصص طب سنتی از دانشگاه تهران

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۱ (۱ رای)
برچسب ها
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
1 (1 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن