محتوای جزوه جامع خواص، مزاج و مصلحات خوراکیهای طبایع
جزوه جامع خواص، مزاج و مصلحات خوراکیها، حاصل سالها تولید محتوا در مجموعه طبایع و بهرهگیری از منابع علمی و تخصصی و مصاحبههای پزشکان متخصص طب سنتی است.
در این جزوه اطلاعات نزدیک به ۳۰۰ خوراکی پرکاربرد و معروف به شرح زیر گردآوری شده است:
- طبع یا مزاج
- خواص و مزایای مصرف
- عوارض مصرف
- روشهای مصرف
- گروههای حساس
- مصلحات
ویرایش ۱.۰۱ جزوه جامع خواص خوراکیهای فعلی در تاریخ ۲۱ دی ۱۴۰۱ در ۳۷۹ صفحه و ۲۸۹ سرفصل اصلی به شرح زیر تهیه و تدوین شده است:
میوهها
آلبالو، آناناس، آلو، ازگیل، انار ترش، انار شیرین، انبه، انجیر، انگور، بالنگ، بکرایی، به ترش، به شیرین، پاپایا، پرتقال، تاجریزی، تمر هندی، چغاله بادام، خرما، خرمالو، دارابی، زالزالک، زردآلو، زرشک، زغال اخته، زیتون، سنجد، سیب ترش، سیب شیرین، شفتالو، شلیل، عناب، غوره، کاکائو، کنار، کیوی، گریپ فروت، گلابی ترش، گلابی شیرین، گوجه سبز، گیلاس، لیمو ترش، لیمو شیرین، لیمو عمانی، مازو، موز، مویز، نارنج، نارنگی، نارگیل، هلو
لبنیات
پنیر، خامه، دوغ، سرشیر، شیر، قراقروط، کره محلی، کشک، ماست
گوشتها
آهو، اردک، بز، بلدرچین، بوقلمون، پاچه، تخم مرغ، جگر سفید، جگر سیاه، جوجه، چشم، خروس، دل (قلب)، دنبه، زبان، سیرابی، شتر، شترمرغ، غاز، قرقاول، قلوه، کبک، کبوتر، گاو، گوزن، گوساله، گوسفند، ماهی، مرغ محلی، مغز، میگو
حبوبات
ارزن، باقالا خشک، برنج، جو، جو دوسر، ذرت، لپه، لوبیا چشم بلبلی، عدس، گندم، ماش، نخود، نخود فرنگی
سبزیجات
اسفناج، بادروج (ریحان کوهی)، بامیه، برگ مو، باقالا تازه، پونه، پیازچه، تربچه، ترخون، ترشک، تره، گل کلم، کلم بروکلی، تره فرنگی، جعفری، چغندر، خرفه، رازیانه، ریحان، ریواس، سوسنبر، شاهتره، شاهی (تره تیزک)، شبدر، شنبلیله، شوید، فرنجمشک، قارچ، کاسنی، کاهو، کرفس، کلم، گزنه، گشنیز، لوبیا سبز، مرزه، مارچوبه، نعنا، والک (تره کوهی)، یونجه
صیفیجات
بادمجان، خربزه، خیار بوته ای، خیار چنبر، دستنبو، طالبی، فلفل سبز، فلفل قرمز، کدو حلوایی، کدو سبز، گوجه فرنگی، هندوانه
آجیلها
بادام تلخ، بادام زمینی، بادام شیرین، بادام کوهی، بادام هندی، بلوط خوراکی، به دانه، پسته، پسته کوهی (بنه)، تخمه آفتابگردان، تخمه خربزه، تخمه طالبی، تخمه کدو، تخمه هندوانه، چلغوز (دانه کاج)، خشخاش، شاه بلوط، شاهدانه، فندق، قیسی، کنجد، گردو
ادویهها و چایها
آویشن، اسپند، اسطوخودوس، افتیمون، انیسون، بادرنجبویه، برگ بو، تخم کافشه (کاجیره)، جوز هندی، خردل، دارچین، رزماری، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، زنیان، زیره سبز، زیره سیاه، سماق، سیاه دانه، فلفل سیاه، قهوه، گلپر، گل گاوزبان، میخک، نشاسته، نمک، وانیل، هل
روغنها
روغن آرگان، روغن آفتابگردان، روغن بادام تلخ، روغن بادام شیرین، روغن بنفشه، روغن حیوانی، روغن ذرت، روغن رزماری، روغن زنبق، روغن زیتون، روغن زنجبیل، روغن سیاه دانه، روغن کانولا، روغن کرچک، روغن کنجد، روغن گردو، روغن مصطکی، روغن نارگیل
سرکهها
سرکه انگور، سرکه بالزامیک، سرکه برنج، سرکه خرما، سرکه سیب، سرکه نارگیل
عرقیجات
عرق آویشن، عرق اسطوخودوس، عرق بابونه، عرق بادرنجبویه، عرق بومادران، عرق بهارنارنج، عرق بیدمشک، عرق پونه، عرق خارخاسک، عرق خارشتر، عرق رازیانه، عرق شاهتره، عرق کاسنی، عرق نعنا، عرق هل، عرق یونجه، گلاب
توتها و بذرها
بزرک سیاه، بزرک قهوه ای، تخم اسفرزه، تخم بارهنگ، تخم بالنگو، تخم ریحان، تخم مرو، تمشک، توت شیرین، توت فرنگی، خاکشیر، شاه توت، قدومه
ریشهها
پیاز، پیاز عنصل، ترب، چغندر، زردک، سیب زمینی، سیب زمینی ترشی، سیر، شقاقل، شلغم، کلم قمری، موسیر، هویج