تقریباً هر کسی معده درد رو حداقل یکبار در زندگی تجربه کرده است. وقتی فرد دچار معده درد میشود دارید، دلش میخواهد که هر چه سریعتر از شرش خلاص شود. حتی معده دردهای کوچک هم آزار دهنده هستند و میتوانند تمرکز کردن شما را دچار مشکل کنند، اینکه از شر دمعده درد خلاص بشید کار سختی نیست. با چند تا راهکار در خانه میتوان این کار را انجام داد.
شایع ترین علل درد معده
علل درد معده را از منظر طب نوین و طب سنتی میتوان به طور جداگانه مورد بررسی قرار داد:
از منظر طب نوین
بيماریهای معده به عنوان يکی از مهمترين و موثرترين اعضای دستگاه گوارش، از اهميت خاصی برخوردار میباشد. درد معده يکی از اين بيماری ها است که میتواند به علل زیر رخ دهد:
- زخم معده
- ورم معده
- اسید معده و ترش کردن معده
- سنگ صفرا
- رفلاکس معده
- سوء هاضمه
- عدم تحمل گلوتن یا عدم تحمل لاکتوز
از منظر طب سنتی
علل درد معده از دیدگاه طب سنتی ایران را میتوان به دو دسته طبقهبندی نمود:
1) اختلال معده یا سوء مزاج معده: سوء مزاج گرم یا سرد معده میتواند موجب ایجاد سوء هاضمه دردناک گردد؛ البته نقش سوء مزاجهای گرم معده در این میان شدیدتر است.
2) گسستگی پیوندی در معده (تفرق الاتصال): کشیدگی در بافت معده به علت تجمع گاز (ریح) یا تماس مخاط معده با خلط سوزانی چون صفرا میتواند در معده ایجاد درد نماید.
در عین حال ممکن است، پاتوفیزیولوژی درد معده بیمار به هر دو علت باشد.
درمان اورژانسی درد معده
اگر دچار درد معده شدید، برای درمان اورژانسی این موارد را استفاده کنید نه به صورت مداوم و برای تشخیص و درمان جدی به پزشک متخصص طب سنتی مراجعه نمایید:
- آب سیب زمینی خام و آب هویج را به اندازه یک لیوان بگیرید و بنوشید.
- بابونه دم کنید و بنوشید.
- آب سیب، آب به، یا یک یا دوتکه مربای به یا سیب بدون شیرابه، بعد از غذا بخورید.
- 1 قاشق غذاخوری خاکشی همراه با یک 1 قاشق غذاخوری بارهنگ در 1 لیوان عرق نعناع بریزید و بخورید (در صورت داشتن رفلاکس، این روش خصوصا مصرف نعناع یا عرق نعناع را امتحان نکنید).
- از یک پتوی الکتریکی یا پد گرم و سرد شو یا همان کیسه اب گرم و بهتر از همه بادکش گرم استفاده کنید.
- کمی مویز هسته دار بجوید.
اگر درد تند و تیز و حالت خنجری داشتید:
تخم بارهنگ، خطمی در آب جوش ریخته و بعد یک ربع صاف کرده و میل کنید.
اگر زخم معده دارید:
- شیرین بیان (در صورت نداشتن فشار خون)، زنیان و نبات جوشانده شود و بخورید.
- کتیرا و نبات را پودر کنید و 1 قلشق چایخوری بخورید.
- 1 قاشق چایخوری کتیرا را در آبجوش حل کنید و بخورید.
اگر رفلاکس دارید:
- مربای به، سیب و بالنگ بعد از غذا برای التیام این عارضه مفیدند.
- مصرف نعناع، عرق نعناع، کنجد و روغن آن باید محدود و حتی در موارد شدید پرهیز شود.
- از مصرف مرکبات خام، گوجه فرنگی، فلفل، قهوه، چای پررنگ و نسکافه پرهیز شود.
- بهترین دمنوش، دمنوش به، آب سیب و آب انار شیرین است.
- مصرف انجیز و مویز نیز توصیه میشود.
توجه توجه: البته توجه داشته باید که مصرف همه این موارد در مورد رفلاکس؛ بعد غذا باشد نه قبل غذا.
حرف پایانی
فراموش نشود که این موارد فقط برای درمان اورژانسی است و نباید مداوم استفاده شود.
منبع:
با سپاس از دکتر الهام پارسا