مزاج شناسی

سوء مزاج گرم و خشک معده و تدابیر درمانی آن

سوء مزاج گرم و خشک معده، باعث اختلال در عملکرد معده و هضم غذا می‌گردد

سوء مزاج معده یعنی برهم خوردن تعادل مزاج های معده که مانند سوء مزاج سایر اندام ها در طب ایران به ۸ دسته سوء مزاج گرم، سرد، خشک، مرطوب، گرم و مرطوب، گرم و خشک، سرد و خشک و سرد و مرطوب تقسیم می‌شود. سوء مزاج معده در اصطلاح متداول، سوء هضم نیز نامیده می‌شود. که در این پست قصد داریم در مورد سوء مزاج گرم و خشک معده صحبت نماییم. امید که با رعایت توصیه های حفظ سلامتی طب ایرانی بیش از پیش تندرست باشید.

سوء مزاج گرم و خشک معده

  • یکی دیگر از سوءمزاج های معده که باعث ایجاد اختلال در عملکرد معده و هضم غذا می‌گردد و کمتر شایع است سوءمزاج گرم و خشک معده است.
  • ممکن است معده دارای سوء مزاج گرم و خشک در برخی مواقع در بدن شخص ایجاد تب، قی یا استفراغ نماید.
  • در سوء مزاج صفراوی یا گرم و خشک معده، رنگ لایه روی زبان بیمار به رنگ زرد مایل به سبز می‌شود.
  • به تدریج گرمی آتشین مزاج باعث لاغری شخص می‌شود چراکه اندام های بدن شیره‌های سوخته غذای معده را نمی‌پسندند و آن را جذب نمی‌کنند.
  • خون این افراد کم و بد رنگ و بدبوی و اگر چشیده شود تند مزه است.
  • غذاها سرد مزاج سبب تسکین حالات بیماری و غذاهای گرم مزاج سبب تشدید حالات مذکور می‌شوند.

علائم شایع سوء مزاج گرم و خشک (صفراوی) معده

علایم سوء مزاج گرم و خشک معده، عبارتند از :

  • کاهش اشتها
  • دهان خشک و تلخ
  • حالت تهوع
  • زبان قرمز
  • عطش به آب سرد (و رفع عطش با آب سرد)
  • آروغ با بوی تند و بدبو
  • بار زرد روی زبان

تدابیر خاص غیر خوراکی جهت رفع سوءمزاج گرم و خشک معده

  • پرهیز از به تعویق انداختن وعده های غذایی خصوصاً صبحانه
  • ورزش معتدل (مانند شنا _ پیاده روی_ دوچرخه سواری سبک)
  • خودداری از انجام ورزش در هوای گرم یا در حالت گرسنگی
  • خواب نیمروز با فاصله از صرف غذا در حد نیم ساعت (خصوصا در هوای گرم)
  • استراحت کافی در مناطق خنک و کوهستانی (خصوصا در مناطق و فصول گرم سال)
  • پرهیز از شرایط استرس زا و ایجاد عصبانیت

توصیه های غذایی

  • مصرف شربت انار، شربت لیمو یا شربت غوره، شربت عناب یا شربت ریواس صبح ناشتا
  • شربت (به و لیمو) صبح ناشتا (آب به و آبلیموی تازه به نسبت دو به یک با شکر به قوام برسد)
  • آلو بخارا یا تمرهندی خیسانده در آب
  • انار_ سیب_ به _ گلابی_ کاهو _ خرفه
  • فالوده سیب با عرق بیدمشک یا شاهتره
  • بادام
  • حریره بادام و سایر حریره ها
  • سوپ سبزیجات با آلو و روغن زیتون و چاشنی ترش
  • آش هایی که با سرکه و سماق و غوره درست می شوند
  • مصرف رب های کاهنده حرارت مانند رب سیب _ رب به _ رب انار _ رب عناب

پرهیزات غذایی

  • ادویه جات گرم مانند فلفل _ زنجبیل _ خردل
  • مواد غذایی گرم ( مانند خرما _ ارده _ شیره خرما _ و شیره انگور)
  • غذاهای سرخ کردنی
  • افراط در پسته _ نارگیل _ کنجد و گردو
  • خربزه _ موز _ انبه
  • سیر _ موسیر _ پیاز

منبع: با تشکر از همکار محترم دکتر ویدا نظری برای تهیه این مطلب

دکتر ویدا نظری

متخصص طب سنتی

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۲.۵ (۶ رای)

مشاوره دکتر طبایع

همراهان گرامی طبایع می توانند برای تشخیص مزاج و انجام مشاوره تخصصی به لینک زیر مراجعه نمایند...

ورود به سامانه

فروشگاه محصولات سالم

برای خرید محصولات سالم و طبیعی طب سنتی به فروشگاه کنجد زیر نظر سایت طبایع مراجعه نمایید...

فروشگاه کنجد

اپلیکیشن جامع طبایع

برنامه موبایل اندروید طبایع با امکانات بسیار آماده شد! جهت آشنایی با اپلیکیشن و دانلود به لینک زیر بروید...

دانلود برنامه
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
2.5 (6 رای)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *