مزاج‌شناسی

سوء مزاج گرم و خشک معده و تدابیر درمانی آن

سوء مزاج گرم و خشک معده، باعث اختلال در عملکرد معده و هضم غذا می‌گردد

سوء مزاج معده یعنی برهم خوردن تعادل مزاج های معده که مانند سوء مزاج سایر اندام ها در طب ایران به ۸ دسته سوء مزاج گرم، سرد، خشک، مرطوب، گرم و مرطوب، گرم و خشک، سرد و خشک و سرد و مرطوب تقسیم می‌شود. سوء مزاج معده در اصطلاح متداول، سوء هضم نیز نامیده می‌شود. که در این پست قصد داریم در مورد سوء مزاج گرم و خشک معده صحبت نماییم. امید که با رعایت توصیه های حفظ سلامتی طب ایرانی بیش از پیش تندرست باشید.

سوء مزاج گرم و خشک معده

  • یکی دیگر از سوءمزاج های معده که باعث ایجاد اختلال در عملکرد معده و هضم غذا می‌گردد و کمتر شایع است سوءمزاج گرم و خشک معده است.
  • ممکن است معده دارای سوء مزاج گرم و خشک در برخی مواقع در بدن شخص ایجاد تب، قی یا استفراغ نماید.
  • در سوء مزاج صفراوی یا گرم و خشک معده، رنگ لایه روی زبان بیمار به رنگ زرد مایل به سبز می‌شود.
  • به تدریج گرمی آتشین مزاج باعث لاغری شخص می‌شود چراکه اندام های بدن شیره‌های سوخته غذای معده را نمی‌پسندند و آن را جذب نمی‌کنند.
  • خون این افراد کم و بد رنگ و بدبوی و اگر چشیده شود تند مزه است.
  • غذاها سرد مزاج سبب تسکین حالات بیماری و غذاهای گرم مزاج سبب تشدید حالات مذکور می‌شوند.

علائم شایع سوء مزاج گرم و خشک (صفراوی) معده

علایم سوء مزاج گرم و خشک معده، عبارتند از :

  • کاهش اشتها
  • دهان خشک و تلخ
  • حالت تهوع
  • زبان قرمز
  • عطش به آب سرد (و رفع عطش با آب سرد)
  • آروغ با بوی تند و بدبو
  • بار زرد روی زبان

تدابیر خاص غیر خوراکی جهت رفع سوءمزاج گرم و خشک معده

  • پرهیز از به تعویق انداختن وعده های غذایی خصوصاً صبحانه
  • ورزش معتدل (مانند شنا _ پیاده روی_ دوچرخه سواری سبک)
  • خودداری از انجام ورزش در هوای گرم یا در حالت گرسنگی
  • خواب نیمروز با فاصله از صرف غذا در حد نیم ساعت (خصوصا در هوای گرم)
  • استراحت کافی در مناطق خنک و کوهستانی (خصوصا در مناطق و فصول گرم سال)
  • پرهیز از شرایط استرس زا و ایجاد عصبانیت

توصیه های غذایی

  • مصرف شربت انار، شربت لیمو یا شربت غوره، شربت عناب یا شربت ریواس صبح ناشتا
  • شربت (به و لیمو) صبح ناشتا (آب به و آبلیموی تازه به نسبت دو به یک با شکر به قوام برسد)
  • آلو بخارا یا تمرهندی خیسانده در آب
  • انار_ سیب_ به _ گلابی_ کاهو _ خرفه
  • فالوده سیب با عرق بیدمشک یا شاهتره
  • بادام
  • حریره بادام و سایر حریره ها
  • سوپ سبزیجات با آلو و روغن زیتون و چاشنی ترش
  • آش هایی که با سرکه و سماق و غوره درست می شوند
  • مصرف رب های کاهنده حرارت مانند رب سیب _ رب به _ رب انار _ رب عناب

پرهیزات غذایی

  • ادویه جات گرم مانند فلفل _ زنجبیل _ خردل
  • مواد غذایی گرم ( مانند خرما _ ارده _ شیره خرما _ و شیره انگور)
  • غذاهای سرخ کردنی
  • افراط در پسته _ نارگیل _ کنجد و گردو
  • خربزه _ موز _ انبه
  • سیر _ موسیر _ پیاز

منبع: با تشکر از همکار محترم دکتر ویدا نظری برای تهیه این مطلب

دکتر ویدا نظری

متخصص طب سنتی

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۲ (۵ رای)
برچسب ها
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
2 (5 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن