خوراکیهای شب یلدا چه خواصی دارند و چه افرادی باید از خوردن آنها پرهیز کنند؟ برای مثال بعضی از متخصصان طب سنتی میگویند خوردن هندوانه در این شب ممنوع است اما عدهای دیگر بر این باورند یک شب هزار شب نمیشود و نباید به خوراکیهای شب یلدا نگاه وسواسی داشت. با ما همراه باشید تا درباره خوراکیهای شب یلدا بیشتر بدانید. از نظر طب سنتی در شب یلدا باید غذاهای گرم خورده شوند. میوه مخصوص این شب کدو تنبل است که طبیعتی گرم دارد اما خوردن هندوانه در فصول سرد سال به دلیل طبیعت سرد آن توصیه نمیشود. هر چند که اگر در بلندترین شب سال مقدار کمی مصرف شود، مشکل آفرین نیست.
میوه های معروف شب یلدا
انار؛ سرد و خشک:
بدون شک نمیتوان یک کاسه انار دانهشده با گلپر را از شب یلدا فاکتور گرفت اما این میوه از نظر طب سنتی چه خواصی دارد؟ مزاج انار با توجه به طعم آن متغیر است. به طور کلی طبیعت این میوه سرد است و هر چه ترشتر باشد خشکی آن نیز بیشتر میشود. بنابراین افرادی که مزاج سردی دارند نباید در خوردن انار، به خصوص انار ترش زیادهروی کنند. اما این میوه برای افرادی که مزاج گرم دارند، مفید است. صفرای بالا با تلخی دهان، سوزش ادرار و خشکی پوست همراه است. انار به دلیل خاصیت صفرابر بودن این مشکلات را از بین میبرد. به افرادی که دچار مشکل اسهال هستند توصیه میشود انار را با قسمتهای سفید داخل آن بخورند. یادتان باشد مصرف مداوم انار، خون را تصفیه و پوست را شفاف میکند و در تقویت کبد و قلب نیز موثر است.
گلپر؛ گرم
به این دلیل که طبع گلپر و نمک گرم بوده و باعت معتدل شدن انار میشود، در کنار انار از آنها استفاده میشود. به این ترتیب جلوی عوارض سردی انار را میگیرد. همچنین گلپر ضد نفخ است و با افزایش ترشحات معده، سموم بدن را دفع میکند. از طرفی گلپر یک میکروبکش قوی است، باعث ازدیاد شیر مادر میشود و در هضم غذا موثر است. البته با وجود تمام خواص مثبت گلپر نباید از این طعمدهنده به مقادیر زیاد استفاده کرد چون تپش قلب ایجاد میکند و احتمال سقط جنین را افزایش میدهد. به همین دلیل خانمهای باردار نباید در مصرف گلپر زیادهروی کنند.
انگور؛ گرم و تر
یکی از میوههای زمستانی که جزو تزئینهای ظرف میوه شب یلدا هم به حساب میآید، انگور است. انگور طبیعتی گرم و تر دارد و مصرف آن باعث افزایش وزن، تقویت ریه و معده، روان شدن شکم و دفع مواد زائد از بدن میشود. البته پوست و هسته انگور دیر هضم و نفاخ است و به افرادی که از مشکلات گوارشی رنج میبرند توصیه نمیشود. این افراد به جای خود میوه میتوانند از آب انگور استفاده کنند. نکته جالب اینکه اگر بعد از مصرف انگور تشنه میشوید، کاملاً طبیعی است و با خوردن یک قاشق سکنجبین این عارضه رفع میشود.
هندوانه؛ سرد و تر
هندوانه یکی از میوههای مرسوم در طولانیترین شب سال است که طبیعتی سرد و تر دارد. صفرای خون و حرارت و تشنگی را کاهش میدهد، شکم را روان میکند و مانع از یبوست میشود. به همین دلیل در درمان خشکی مزاج موثر است. همچنین مصرف این میوه نقش مهمی در پیشگیری از بروز سنگریزههای مجاری ادرار دارد. حتی خوردن مغز تخم هندوانه برای تسکین سوزش ادرار و دفع سنگهای مجاری ادرای مفید است. البته متخصصان طب سنتی میگویند در فصول سرد سال بهتر است به جای هندوانه سیب و گلابی بخورید چرا که خوردن هندوانه در زمستان باعث غلبه بلغم در بدن شده و به سلامتی افراد ضرر میرساند. البته شب یلدا یک استثناست و نمیتوان این میوه را از فهرست خوراکیهای یلدایی حذف کرد. بنابراین بعد از هندوانه حتماً مقداری آجیل مثل گردو، پسته، بادام و کشمش بخورید تا آثار سردی هندوانه را کاهش دهد.
خرمالو؛ گرم و تر
خرمالو، میوهای با طبع گرم و تر است. خرمالو باعث تقویت معده میشود، سکسکه را رفع میکند، در درمان هموروئید موثر است و از شدت سرفههای خشک میکاهد. همچنین مصرف خرمالو به افراد لاغر توصیه میشود چون اگر در فواصل غذا خورده شود اشتها را باز میکند. البته قند این میوه زیاد است و دیابتیها نباید در مصرف آن زیادهروی کنند.
منبع: مجله تندرستی