کلوچه زنجبیلی یکی از شیرینی های محلی نقاط مختلف ایران از شمال تا جنوب است و دستورات تهیه متفاوتی را دارد.
کلوچه زنجبیلی به علت استفاده از پودر زنجبیل عطر و طعم فوق العاده ای داشته و با در نظر گرفتن فواید و خواص فوق العاده زنجیبل در طب سنتی و داشتن طبع گرم باب میل افرادی با ذائقه های متفاوت است.
زنجبیل که ماده اصلی و طعم دهنده است مسکن درد و ضد سرطان بوده و برای بیماریهای ناشی از سرما خوردگی، تب ناشی از آنفلونزا ، گلودرد، گرفتگی های ناشی از قاعدگی یا سردرد مفید است. بر اساس تحقیقات پژوهشگران استفاده از زنجبیل برای درمان تهوع و استفراغ دوران بارداری موثر است.
مواد لازم کلوچه زنجبیلی
- آرد: دو و یک چهارم لیوان
- جوش شیرین: کمتر از یک قاشق مرباخوری
- پودر دارچین: یک قاشق مرباخوری
- پودر زنجبیل: یک قاشق غذاخوری
- پودر میخک: نصف قاشق مرباخوری
- نمک: نصف قاشق مرباخوری
- کره: سه چهارم لیوان
- شکر(شکر سرخ): یک لیوان
- تخم مرغ: یک عدد
- عسل و یا شیره انگور: یک چهارم لیوان
طرز تهیه کلوچه زنجبیلی
- آرد ، جوش شیرین، زنجبیل، دارچین، میخک و نمک را در ظرف مخلوط کنید.
- آرد و شکر را با هم بزنید
- تخم مرغ و عسل را به مواد اضافه کنید و هم بزنید
- سپس مواد خشک را به آن اضافه کنید.
- توپک های کوچکی از خمیر به دست آمده را درست کنید و روی سینی فر حاوی کاغذ روغنی قرار دهید و به مدت ۱۰ دقیقه بپزید.
مواد لازم کلوچه زنجبیلی (سبزواری)
- روغن جامد: ۲۵۰ گرم
- شکر: ۲۵۰ گرم
- ماست: ۲۵۰ گرم
- تخم مرغ: ۲ عدد
- زنجبیل: ۲ قاشق غذاخوری
- بیکینگ پودر: ۱ قاشق غذاخوری
- آرد سبوس دار (آرد کامل گندم): ۱ کیلو گرم
طرز تهیه کلوچه زنجبیلی سبزواری
- روغن و شکر را با هم مخلوط کنید.
- بعد تخم مرغها را اضافه کنید.
- سپس ماست را با زنجبیل و بکینگ پودر مخلوط کرده و به مواد اضافه کنید.
- بعد آرد را کمکم اضافه کنید و به هم زدن ادامه دهید تا خمیر یکنواختی بدست آید.
- خمیر را روی یک سطح صاف با ضخامت ۱ سانتیمتر پهن کرده قالب بزنید.
- بعد روی آن را با چنگال طرح بدهید و با حرارت ۲۰۰ درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در طبقه وسط فر بپزید.
نکته: میتوان به این کلوچه، طعمهای مختلف داد. (زعفرانی، کاکائویی، نارگیلی و…) ضمناً این کلوچه حالت بیسکویت دارد و میتوانید آن را در ظرف درب دار در محل خشک و خنک به مدت ۳ ماه نگهداری کنید. میتوان به جای آرد گندم، از آرد سفید هم استفاده کرد ولی با آرد گندم ترد میشود.
مواد لازم برای تهیه کلوچه زنجبیلی بدون نیاز به فر
- آرد: ۱ کیلو
- روغن: نیم کیلو
- شکر: نیم کیلو
- پودر زنجبیل: نصف فنجان
- آب گرم: یک لیوان
طرز تهیه بدون نیاز به فر
- برای تهیه کلوچه زنجبیلی ابتدا روغن را از یخچال خارج می کنیم تا به دمای محیط برسد.
- آرد را الک می کنیم و با روغن ذوب شده مخلوط می کنیم.
- برای تهیه شیرینی های محلی خمیر را با دست ورز می دهیم.
- گرمای دست باعث ذوب شده و یکدست شدن روعن و آرد می شود.
- آرد و روغن را با هم ورز می دهیم.
- شکر و زنجبیل را به مواد اضافه می کنیم.
- آب گرم را کم کم اضافه می کنیم و خمیر را با دست ورز می دهیم تا خمیر نرم و یکدست شود.
- خمیر را تا جایی ورز می دهیم که به روغن بیفتد.
- خمیر را در پلاستیک فریزری می گذاریم و به مدت نیم ساعت در هوای آشپزخانه استراحت می دهیم.
- خمیر را بعد از استراحت روی پاکت پلاستیکی باز می کنیم . ضخامت خمیر در حدود یک سانت باشد.
- خمیر را قالب می زنیم.
- تابه چدنی را بدون روغن روی شعله گاز می گذاریم. تا داغ شود. لازم نیست روغن در تابه بریزیم.
- کلوچه زنجبیلی را در تابه داغ می گذاریم تا یک طرف آن سرخ شود . بعد طرف دیگر آنرا سرخ می کنیم.
نفس
روش اولو اصلا امتحان نکنید،حیف موادی که استفاده کردم،افتضاح شد،خشک خشک،بوی گند میخک هم کنارش🤦♀️درس عبرت شد که به هر دستوری اعتماد نکنیم