گیاهان دارویی

خواص گیاه دارویی زنجبیل

معرفی و بررسی خواص گیاه دارویی زنجبیل در طب سنتی

نام و مزاج

زنجبیل یا زنجفیل از گیاهان دارویی پرخاصیت در طب سنتی است مزاج آن گرم و خشک می باشد.

معرفی

زنجبیل گیاهی است که از قدیم الایام مورد مصرف مردم ایران، هند و چین بوده است و در مناطق گرمسیر کاشته می شود.

قسمت مورد استفاده این گیاه در واقع ریشه آن است، ریشه گیاهی علفی چند ساله با یک ریزم غده زخیم و در زیر زمین منشعب است در سال اول این گیاه ساقه سبز، افراشته، خزنده و نی مانند است و یک سری برگ های نازک و سر نیزه ای دارد.

خواص

  1. مقوی حافظه
  2. تحلیل برنده باد معده و روده
  3. آرام کننده درد کبد سرد
  4. باز کننده انسداد کبد و طحال
  5. تقویت کننده قلب ، معده و مثانه .
  6. مصرف زنجبیل برای کاهش درد‌ها و بیماری‌های مفصلی، کمردرد و قطع عادت ماهیانه هم مفید است.
  7. مصرف آن می‌تواند از ایجاد زخم معده ناشی از مصرف دارو‌ها و هلیکوباکترپیلوری هم پیشگیری کند.
  8.  می‌تواند برای درمان تهوع مادران باردار هم مفید باشد.
  9. مصرف این گیاه یا پودر آن در غذا می‌تواند در رفع دردهای قاعدگی هم موثر باشد.
  10. خوردن زنجبیل بیماری سفر را کنترل می‌ کند و از استفراغ و حالت تهوع در هنگام سفر کاملا پیش‌ گیری می‌ کند.
  11. ماده فعال زیستی موجود در زنجبیل تازه ، می تواند به کاهش خطر عفونت ها کمک کند. در واقع ، عصاره زنجبیل می تواند رشد بسیاری از انواع مختلف باکتری را مهار کند. زنجبیل در برابر باکتریهای دهانی که باعث بیماریهای التهابی در لثه ها می شوند مانند ورم لثه و پریودنتیت بسیار مؤثر است.

موارد منع مصرف

  • کسانی که دچار التهاب و سوزش گلو و یا داغی کف حلق هستند، که در این حالت، مصلح زنجبیل، عسل و روغن بادام شیرین است.
  • گرم مزاجان
  • زنان باردار و شیرده
  • افراد مبتلا به هموفیلی و بیماری‌های قلبی هستند زیرا  زنجبیل باعث رقیق شدن خون می شود.
  • افراد بیش از حد لاغر، زیرا زنجبیل سوزاننده چربی و سرکوبگر اشتهاست.

شیوه استفاده

  • می توانید زنجبیل را ‌همراه شکر یا نبات و کندر یا با عسل به‌صورت مربا دربیاورید و از آن به‌عنوان غذایی برای رفع رطوبت معده استفاده کنید.
  • می‌توانید ضماد برگ یا ریشه آن را به‌صورت موضعی برای بهبود بیماری‌های مفصلی، بریدگی‌ها و تورم‌های ایجاد‌ شده مصرف کنید.
  • روغن زنجبیل را می‌توان روی معده و روده ‌ها ماساژ داد تا هم هضم را بهبود ببخشد این کار همچنین موجب خواهد شد که بادهای بدن را تحلیل روند و دفع شوند. برای کاهش این بادها و بهبود هضم این ماساژ را انجام دهید.
  • برای تهیه دمنوش زنجبیل: یک قاشق مربا خوری پودر زنجبیل را در یک قوری چینی ریخته، به میزان لازم آب جوش به آن افزوده و به مدت ۳۰ دقیقه با حرارت ملایم دم می کنیم
  • برای کاهش تهوع در دوران بارداری، زنان در این دوره روزی ۳ بار و هر بار حدود ۲۵۰ میلی‌گرم عصاره زنجبیل که در داروخانه‌ها به فروش می‌رسد، مصرف کنند. اگر قرار است گیاه زنجبیل، مصرف شود، باید به این نکته توجه داشت که به دلیل ساختار ریشه‌ای آن، ۶۰ تا ۷۰ درصد حاوی پلی‌ساکارید است که اثر درمانی ضدتهوع ناشی از آن نیست. پس برای مصرف دوز ۲۵۰ میلی‌گرم ماده مۆثره، لازم است از زنجبیل به شکل تازه یا خشک بیشتر مصرف کرد.

زنجبیل تازه و نکات نگهداری آن:

  •  پوستے ڪہ از زنجبیل تازه میگیرید را دور نریزید! روے یڪ حولہ ڪاغذے پهن ڪنید تا خشڪ شود، سپس آسیاب ڪنید و بہ صورت ادویہ در غذا، انواع نان و شیرینے استفاده ڪنید.
  • براے نگہداری طولانے مدت زنجبیل تازه مےتوانید آن را شستہ، پوست گرفتہ و بہ صورت ورقہ‌اے خرد ڪرده و در فریزر نگہدارے ڪنید.

منبع: همکار طبیب دکتر غلامرضا کرد افشاری

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۵ (۱ رای)
برچسب ها
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
5 (1 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن