تبخال چیست؟
تبخال ویروسیست که از فرد به فرد دیگری انتقال پیدا می کند و دارای واکسن یا درمان کامل نمی باشد. به طور ضعیف در بدن باقی می ماند، فقط در زمان هایی محدودی خود را بر روی پوست نشان می دهد. به گفته ی محققان در واقع این بیماری زمانی مجال بروز پیدا می کند که سیستم دفاعی بدن به صورت چشم گیری دچار اختلال گردد و نتواند از فعالیت ویروس جلوگیری کند.
این ویروس به صورت التهاب و تاول رو روی پوست ظاهر می شود. بعد از حدود یک تا دو هفته، معمولا بدون نیاز به درمان کم کم از بین می رود. در مواقع حاد و فراگیری زیاد ویروس ممکن است دچار عفونت در آن ناحیه و نیز زمینه ساز برخی از بیماری ها گردد.
این ویروس در اکثر نقاط پوست ظاهر می شود ولی در قسمت هایی مانند صورت، دهان، چشم ، مغز، دست، آلت تناسلی و… بیشترین احتمال به وجود آمدن را دارد و اکثرا در این نقاط به خصوص دهان و دستگاه تناسلی دیده می شود.
آیا برای تبخال راه درمان وجود دارد؟
متاسفانه هیچ درمان قطعی برای ویروس تبخال وجود ندارد. اما روشهای درمانی برای تسکین زخمهای تبخال وجود دارد.
پماد و کرم
پمادهای ضد ویروسی، مانند پنسیکلوویر (دناویر) و دوکوزانول (Abreva) درد را کنترل کرده و بهبودی را سرعت میبخشند. اگر به محض ظاهر شدن علائم اولیه، از این پمادها استفاده شود، موثرتر خواهند بود. پمادهای ضد ویروسی باید ۴ تا ۵ بار در روز بر روی زخم اعمال شوند.
دارو درمانی
داروهای ضد ویروسی خوراکی مانند آسیکلوویر (Zovirax)، والاسیکلوویر (Valtrex) و فامسیکلوویر (Famvir) در زخمهای تبخال قابل استفاده هستند. در واقع این داروها باعث حذف ویروس از بدن نمیشوند بلکه از انتقال ویروس به سایر افراد جلوگیری میکنند.
این داروها فقط با نسخه در دسترس هستند.
در صورت بروز عوارض، داروهای ضد ویروسی را باید استفاده کنید.
مصرف داروی مسکن مانند استامینوفن به کاهش هرگونه درد کمک میکند. کرمهای حاوی لیدوکائین یا بنزوکائین نیز در تسکین درد موثر هستند.
کرم زینک اکسید موضعی ممکن است مدت زمان زخمهای تبخال را کوتاه کند. طبق مطالعات، اکسید روی بهبود تبخال را به طور متوسط، یک و نیم روز کوتاهتر میکند. اکسید روی همچنین باعث کاهش تاول، درد، خارش و سوزن سوزن شدن میشود.
علت تبخال از نظر پزشکی جدید چیست؟
تب خال معمولا توسط ویروس تب خال ساده یا هرپس سیمپلکس (herpes simplex virus) ایجاد می شود. ویروس تب خال ساده نوع ۱ معمولا علت تب خال است و ویروس هرپس سیمپلکس یا ویروس تب خال نوع ۲ عامل ایجاد تب خال تناسلی است. هر چند هر دو می توانند در صورت یا پرینه و ناحیه تناسلی زخم ایجاد کنند.
پیشگیری از تبخال در پزشکی جدید چگونه است؟
- تاکنون چند واکسن متعدد برای مقابله با ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱ و ۲ ساخته شده است. اما مشکل اینجاست که این واکسنها تنها از افرادی محافظت میکنند که تا به حال به این ویروس آلوده نشده باشند. مصرف داروهای ضدویروس هم میتواند از تشکیل ضایعات تبخال جلوگیری کند.
- با اینحال، سادهترین راه پیشگیری از تبخال این است که افراد مبتلا به تبخال را نبوسید. از وسایلی مثل قاشق، چنگال، لیوان و حوله به طور مشترک استفاده نکنید. زیرا تبخال از راه بوسیدن و مصرف مشترک وسایلی که با لبها و پوست اطرافشان در تماس است، منتقل میشود.
درمان تبخال در طب جدید چگونه است؟
- درمان دارویی ضد ویروس اسیکلوویر است و در درمانهای علامتی نیز استفاده میشود. داروهای موجود در بازار والاسیکلوویر نام دارد و به شکل قرص در بستههای ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلیگرمی در داروخانهها عرضه میشود. والاسیکلوویر در واقع یک پیش داروست که در بدن به آسیکلوویر تبدیل میشود. پمادهای ضد ویروس مانند: میرتوپلکس، آفتوپلکس و ملیسان نیز در تسکین علایم بسیار کمککننده هستند.
- در تمامی این داروها رعایت یک نکته ضروری است. آن هم اینکه با مشاهده اولین علایم سوزش یا خارش و گزگز شدن پوست بایستی درمان را آغاز کرد تا نتایج سریع تر و بهتری مشاهده شود. داروهای ضد ویروسی میتوانند نشانهها را تضعیف کرده و دوره عفونت را کاهش دهند و در پیشگیری از عود آنها مؤثر هستند. معمولاً مقاومت به دارو و آثار جانبی دراز مدت ایجاد نمیشود. حملات بعدی خفیف تر از حمله اولیهاست.
- عفونت بهبودی کامل نمیپذیرد اما هدف از درمان آن، تسکین نشانههاست. اهداف درمانی عبارتند از: پیشگیری از گسترش عفونت، کنترل بیماری، کاهش بروز خطرات، کاهش درد، شروع برنامههای آموزشی و مشاورهای و استفاده از داروهای ضد ویروسی.
نکته های مهم بیماری های عفونت تناسلی از نظر طب جدید چیست؟
تبخال ها و به خصوص تبخال تناسلی باعث بیماری های زمینه ای و عفونتی شدیدی می گردد که راه کار های بسیاری مهمی از نظر پزشکی جدید دارد که در زیر به آن اشاره شده:
- داروهای تجویز شده در درمان عفونت تناسلی باید کامل مصرف شود. درمان نیمه کاره علاوه بر باقیماندن بیماری میتواند سبب مقاومت دارویی شود.
- در درمان برخی از عفونتهای تناسلی باید زن و شوهر هر دو داروی همزمان مصرف نمایند.
- در طول مدت درمان عفونتهای تناسلی باید از نزدیکی خودداری و حتی الامکان از کاندوم استفاده کرد.
- رعایت بهداشت دستگاه تناسلی از جمله انتخاب لباس زیر و نظافت ناحیه تناسلی به بهبود سریعتر عفونتها کمک میکند.
- اگر پس از پایان دوره درمانی هنوز علامتهای عفونت باقیمانده باید برای معاینه و آزمایش بیشتر و شاید شروع داروی جدید به پزشک یا ماما مراجعه کرد.
- از خوددرمانی پرهیز گردد.
- از پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان و لباس زیر غیر نخی خودداری گردد. چرا که به علت عدم جریان هوا در ناحیه تناسلی محیط برای رشد میکروبها و سایر عوامل بیماریزا مناسب میشود.
- لباس زیر باید در فاصلههای زمانی کوتاه عوض گردد و پس از شستشو در برابر آفتاب یا با اتو خشک شود.
- رعایت بهداشت فردی مثل استحمام مرتب، کوتاه بودن ناخنها، شستشوی دستها قبل و پس از اجابت مزاج، شستشو و خشک کردن ناحیه پرینه، عوض کردن مرتب پدهای بهداشتی در طول روزهای قاعدگی ضروری است.
- بهترین راه برای جلوگیری از عفونتهای تناسلی استفاده از کاندوم در هنگام مقاربت میباشد. کاندوم علاوه بر جلوگیری از بارداری مانع از تماس میکروبها بین زوجین میشود.
- پس از پایان نزدیکی به شستشوی قسمت خارجی اعضای تناسلی و همچنین تخلیه ادرار میتواند سبب پیشگیری از عفونتهای تناسلی شود.
- افراد مبتلا به بیماری دیابت یا زنان باردار آمادگی بیشتری برای ابتلا به عفونتهای تناسلی دارند لذا این افراد به مراقبت بیشتری نیاز دارند.
- حداکثر زمان استفاده از پدهای بهداشتی در هر روز قاعدگی شش ساعت میباشد. تعویض به موقع آن از انتشار بوی بد و بروز احتمالی عفونتهای تناسلی جلوگیری مینماید.