نمیدونم چرا تا وقتی اسم تقویت و پاکسازی کبد به میون میاد، همه منتظر یه اکسیرشفابخش، یک دستورالعمل عجیب و غریب، یه شربت و دمنوش ناشتا و …. هستند که فقط بهشون بگن مثلاً تا یک هفته هیچی نخور فقط این آش رو مصرف کن، ببین چی میبینی، کبدت عین آیینه میشه!!!
دوستان عزیز، بدون شک، دستورات غذایی عجیب برای سه وعده غذایی آن هم مثلاً برای دو تا سه هفته، قطعاً توصیهای علمی، منطقی و مناسب همه افراد نیست. هر چیزی آداب و اصولی داره!!!
آداب و اصول پاکسازی و تقویت کبد
پاکسازی کبد یعنی قرار گرفتن در مسیر مخالف بیماریها و موافق سلامتی و شادابی
برای این کار، اول از همه باید سبک زندگیتو اصلاح کنی، بوعلی سینا در کتاب قانون، مهمترین تدابیر حفظ تندرستی رو در درجه اول « تحرک» و سپس « تغذیه» و بعد خواب خوب میدونه.
پس اگه میخوای کبد سالمی داشته باشی، دچار اختلالات کبدی نشی و به بهبود کبد چربت کمک کنی، در ادامه با ما همراه باش.
10 گام تا سلامت و پاکسازی کبد
برای شروع پاکسازی؛ ورزش منظم (2 تا 3 روز در هفته) و پرهیز از کم تحرکی خیلی خیلی مهمه و همچنین خواب شبانه کافی و بعد حذف خوراکیهای مضر و رعایت نکات زیر:
1) غذاهاتونو لذیذ و معطر طبخ کنید؛ با لذت غذا بخورید؛ مصرف غذاها با بی میلی و بی رغبتی، باعث میشه غذاها به خوبی در کبد مورد استفاده جهت تولید اخلاط صالح، قرار نگیره.
2) غذاهاتونو خوب بجوید، منظم و در ساعت مشخص غذابخورید، در حین گرسنگی غذا میل کنید، در حین تلویزیون نگاه کردن غذا نخورید و قبل از سیر شدن دست از غذا بکشید.
3) در مصرف غذاهای سرد یا گرم افراط نکنید؛ باعث ایجاد ایجاد سوءمزاج سرد و گرم در کبد و کل بدن میشه.
4) از شیرینیهای طبیعی و ملایم بهره ببرید نه شیرینیهای غیرطبیعی و غلیظ، تا کبدتون تقویت بشه.
5) تا زمانی که غذایی که خوردید هضم نشده، اقدام به خوردن غذای دیگه نکنید (خداحافظ پرخوری و درهم خوری)
6) از نوشیدن آب سرد و یخ بین غذا، یک ربع قبل و یکساعت بعد غذا (در صورت عطش زیاد، میزان محدودی آب توصیه میشود که جرعه جرعه نوشیده شود؛ چرا که تشنگی کشیدن هم به کبد آسیب میزند) به صورت ناشتا، همراه غذا، بعد از ورزش، بعد از حمام و بعد از نزدیکی بپرهیزید
7) قند خونتونو پایین نگه دارید،کربوهیدراتها رو از منابع سالم دریافت کنید. وقتی زیادی از حد قند و شکر مصرف میکنیم، کار کبد دشوار میشه. پس هوس شکر و شیرینیجات غیرطبیعی و غلیظ رو کنترل کنید.
8) راههایی برای کاهش استرس و کنترل عصبانیت پیدا کنید.اگه همیشه تحت فشار قرار داشته باشید، کار کبد رو سخت میکنید
9) مراقب یبوست و مشکلات قاعدگی مانند احتباس و افراط طمث (اختلالات قاعدگی، بینظمی قاعدگی، خونریزی زیاد قاعدگی) باشید که باعث اختلالات کبدی میشه.
10) از چربیهای سالم مانند روغن زیتون استفاده کنید، روغنهای بی کیفیت رو به کمترین میزان برسونید.
چه خوراکیهایی برای کبد مضره؟
در قیمت زیر، به لیستی از خوراکیهای مضر برای کبدکه بهتره محدود و حتی گاهی پرهیز شوند، اشاره میکنیم:
- نان خمیری و فطیر: نانی که با خمیره ورنیامده پخته شده باشه (نان سنگک برشته و غیرخمیری گزینه مناسبیه)
- نان روغنی از آرد کم سبوس
- غذاها و دسرهای نشاستهای
- غذاهایی که با آرد و روغن پخته میشوند: حلوا، غذاهای حاوی کشک و رشته
- مداومت در خوردن غذاهای لزج و غلیظ: حلیم، ماکارونی، کله و پاچه، برنج زیاد، بستنی زیاد
- خوراکیهای سوخته: کباب خام یا سوخته، نان سوخته
- زیاده روی در مصرف غذاهای چرب (تا حدامکان غذاها را به صورت آبپز و بخارپز مصرف کنید)، شیرین (قند، شکر، شربت، نوشابه)، شور و پرادویه
- مداومت در خوردن گوشتهای غلیظ و دیرهضم مانند گوشت گاو و گوساله
- مداومت در مصرف نان بدون سبوس و برنج (به ویژه کته)، خرما و گردو
- مشروبات الکلی
- غذاهای کبابی (در ضعف کبد)
برای تقویت کبد چی بخوریم؟
- غلات و حبوبات: جو و جو دوسر/ عدس قرمز یا همان دال عدس/ برنج محدود و به صورت آبکش
- دانهها: خاکشیر، اسفرزه، بارهنگ، تخم ریحان، تخم شربتی، بالنگو
- روغنها: روغن زیتون
- سبزیجات: هویج، ریحان، جعفری، کاهو، کدو خورشتی، کدو حلوایی
- میوههای مناسب هر فصل و مقوی کبد: سیب (بهترین میوه) و انار شیرینی، انگور، انجیر، گلابی، آناناس، زیتون / زرشک، شاتوت، توت سفید و توت شرابی، زغال اخته
- گوشت: گوشت بدون چربی گوسفند یا بره، گوشت پرندگان کوچک مانند بلدرچین
- ادویه مناسب کبد: افزودن متعادل دارچین یا زعفران به غذا
- غذاهای مناسب: سوپ جو، آش جو، نان جو به خصوص نان جوی دوسر، خورش کدو، خورش کنگر، خورش ریواس، فسنجان بادام، خورش خلال
- شیرینی طبیعی: مانند مویز بدون هسته، انجیر خشک، توت خشک، برگه هلو و زردآلو،
- تنقلات: مصرف 5 عدد فندق و جویدن کامل آن یکساعت بعد از هر وعده غذایی (موافق همه مزاجها)؛ پسته و بادام درختی، عناب
- ماء الشعیر طبی
رژیم غذایی پيشنهادی برای تقویت کبد
صبحانه :مرباهایی مانند سیب ،به، هویج ،بالنگ همراه نان سنگک برشته
نهار: خورش کرفس، خورش خلال بادام، گوشت پرندگان کوچک همراه با ادویه گرم، در صورت مصرف برنج آبکش شده همراه زیره یا شوید و زعفران، نخوداب
شام:خورشت بدون نان و برنج ،نخوداب،آش سبزی با کمی ادویه گرم وزردچوبه
ميان وعده: بادام ،انجیرخشک،فندق،مویز،فالوده سیب،انار شیرین، سالاد با کرفس و هویج و جوانهها با روغن زیتون