خوردن و آشامیدن

ماء الجبن ؛ دارویی معجزه گر در طب سنتی

پاکسازی بدن از مواد زاید، اثر درمانی بارز ماء الجبن به حساب می‌آید

امروزه به دلیل آلودگی هوا و استفاده از انواع غذاهای کارخانه ای، میزان سموم موجود در خون و کبد زیاد است و یک پاکسازی اساسی را می‌طلبد، در میان داروهای معرفی شده در طب سنتی ایرانی، ماء الجبن یا آب پنیر، جهت پاکسازی بدن از مواد زاید دارویی پرکاربرد به شمار می‌آید. اما این تنها خواص این داروی سنتی نیست، جهت آشنایی با سایر خواص ماء الجبن، طرز تهیه و شیوه مصرف آن، در ادامه با ما همراه باشید:

چقدر با ماء الجبن آشنایی دارید؟

  1. ماء الجبن از شیر به دست می‌آید، شیر و روشی که در ساخت ماء الجبن به کار می‌رود، طبیعت (مزاج) آن را متاثر می‌سازد.
  2. اما در حالت کلی، ماء الجبن دارای طبیعتی گرم در درجه اول و مرطوب در درجه دوم است.
  3. در میان داروهای معرفی شده در طب سنتی ایرانی ،ماء الجبن یا آب پنیر، دارویی پرکاربرد به شمار می آید.
  4. این دارو که از جنبه های غذایی نیز برخوردار است، هم به تنهایی و هم در ترکیب با سایر داروها استفاده می‌شود.
  5. پاکسازی بدن از مواد زاید، اثر درمانی بارز ماء الجبن به حساب می‌آید.
  6. انتخاب این دارو به خاطر ویژگی‌هایی که دارد، می‌تواند در وقت ضرورت، طبیب را از به کارگیری داروهای قوی که طبعاً با ضرر نیز همراهند، بی نیاز سازد.
  7. این دارو، زود به عضو می‌رسد.
  8. از معدود داروهایی است که هم مواد زائد را برای دفع آماده می‌سازد (اصطلاحاً منضج است) و هم آن ها را اسهال می‌دهد (مسهل است)
  9. با رعایت آداب مصرف، ماده زائدی در بدن ایجاد نمی‌کند و لذا بر طبیعت بدن بار نمی‌شود و اگر هم چیزی از آن بماند، مورد تغذیه بدن قرار می‌گیرد.
  10. برخلاف داروهای مسهلی که دارو در معده میماند و قوت (کیفیت) دارو به محل ماده بیماری می‌رسد و این اقتضاء می‌کند که دارو قوی باشد، جرم ماء الجبن به موضع مرض می‌رسد.

(در توضیح نکته ۵ باید اشاره شود که تأثیر دارو در بدن به واسطه کیفیت آن است. حال اگر جرم دارو به محل بیماری نرسد، کیفیتش نیز نمی‌رسد مگر این که شدید باشد).

خواص ماء الجبن

شیخ الرئیس بوعلی سینا می‌فرماید: در تمام طب هیچ مقوله‌ای را به اندازه این دو، مظلوم و فراموش شده نیافتم؛ اول حجامت و سپس ماءالجبن.

در واقع خواص این دارو تا حدی است که دو ضرب المثل ایتالیایی درباره ی آن وجود دارد: «اگر می خواهی سالم و فعال بمانی، آب پنیر بخور» و «اگر انسان ها هر روز آب پنیر بخورند، دکترها بیکار می‌شوند»

  • مهم ترین خاصیت ماء الجبن، سم زدایی کل بدن می‌باشد،
  • در واقع این دارو به دلیل نفوذ سریع در تمام عروق انتهایی و ریز بدن، کل بدن را از اخلاط غلیظ و گرفتگی عروق ریز پاکسازی می‌کند.
  • به همین دلیل در درمان انواع لک‌های پوستی، انواع سده ها (انسدادها)، انواع سوء مزاج‌ها و انواع اختلالات خلقی بنابر نظرمتخصص پزشک قابل تجویز می‌باشد.
  • ماء الجبن، مسهل سودا بوده و تلخی صفرا را دفع می‌کند.
  • به علت رقت و لطافت، نیروی آن زیاد است، اخلاط شدید را آرام می‌سازد.
  • نرم کننده‌ی جرم بیماری زاست و ماده‌ی بیماری زای مقاوم را به تدریج، تجزیه و حل می‌کند.

کاربردهای درمانی

  • ماء الجبن بر اساس تشخیص طبیب، به تنهایی یا همراه با ادویه مناسب دیگر استعمال می‌شود.
  • مثلاً برای بیماری های ناشی از سودای غیرطبیعی (بیماریهای سوداوی) همراه با ماء الجبن میتوان افتیمون و نمک هندی و هلیله سیاه تجویز کرد.
  • چرا که افتیمون و نمک هندی، مسهل سودا و هلیله سیاه نیز پاک کننده خون از سودا شمرده می‌شوند
  • در منابع گوناگون طب سنتی، به اثر این دارو در درمان بیماری‌های سر،چشم، پلک و مژه، بینی، زبان و دهان، لب، حلق و مری، قلب، معده، کبد، طحال، روده، مقعد، بیماری های مخصوص زنان و مردان، تب ها و ورم ها و … اشاره شده که بیش از ۱۶۰ بیماری را شامل می‌شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این داروی معجزه گر مقاله زیر را حتماً مطالعه نمایید 

انتخاب شیر مناسب جهت تهیه ماء الجبن

  • انتخاب شیر مناسب، شرط نخست تهیه ماء الجبن است.
  • شیر بز جوان سالم و ترجیحاً سرخ مو، به خاطر اعتدال اجزای سه گانه آن، مناسب‌ترین شیر برای تهیه ماء الجبن معرفی شده است.
  • البته در نبود شیر بز می‌توان از شیرگاو برای این منظور بهره برد.

علت برتربودن شیر بز برای تهیه ماء الجبن

  • به بیانی دقیق تر دلیل ترجیح شیر بز این است که اسهال و لینتی که در استفاده از ماء الجبین موردنظر است از آب و چربی حاصل میشود و مقدار و نسبت اجزای آبی و چربی در شیر بز در مقایسه با سایر شیرها به گونه ای است که این هدف را بهتر تأمین می‌کند.
  • شیر بز نسبت به شیر گاو، چربی کمتر و نسبت به شیر گوسفند جزء پنیری کمتر و نسیبت به شیر شتر آب کمتری دارد.

تهیه ماء الجبن

اساس تهیه ماء الجبن جدا کردن جزء پنیری (و گاهی پنیری و چربی) از شیر است، اما این کار، روشی یگانه ندارد و بنابر انتظاری که از اثر درمانی آن می‌رود، به شیوه های گوناگون انجام می‌گیرد.

اما نحوه تهیه آن، به دو روش کلی زیر قابل دسته بندی است:

  1. پنیر را بسازند و بعد آب آن را به طریقی جدا کنند
  2. به شیر در حال جوشیدن، سکنجبین، انفحه یا تخم قرطم اضافه کنند، تا ببرد و آب آن جدا شود.

طرز تهیه کلی

  1. شیر را جوشانده و به شیر تازه در حال جوشیدن، سکنجبین بسیار ترش، که ترکیبی از سرکه و عسل است، یا انفحه، مغز قرطم اضافه نمایید.
  2. اگر سکنجبین بسیار ترش موجود نباشد، قدری سرکه انگور یا آبغوره یا آب لیمو که برای خوب بریدن شیر کافی باشد با سکنجبین همراه کنید، برخی ماء العسل را نیز بر این ترکیب می‌افزایند.
  3. در مدت طبخ، بهتر است محتوای ظرف را با چوب انجیر یا خرما یا بید به هم زنید تا هم نسوزد و هم خواص چوب ها یاری کننده آثار ماء الجبن شود.
  4.  کمی صبر نمائید تا شیر به اصطلاح بریده شود. اگر شیر بریده نشد، می‌توانید چند قاشق غذاخوری دیگر از مواد گفته شده به آن اضافه نمائید تا بریده شود.
  5. پس از آن که شیر کاملاً بریده شد، شعله را خاموش کنید.
  6. سپس شیر بریده شده را درون کیسه پارچه ای ریخته و آبگیری نمائید. به آب حاصل از این فرایند ماء الجبن می گویند.
  7. پس از فشردن کیسه پارچه ای برای گرفتن ماء الجبن خواهید دید که یک کف سفید روی آب نقش می بندد که باید این کف گرفته شود.

طرز تهیه ماء الجبن افتیمونی

  • ۸۰۰ گرم شیر تازه گاو را در ظرفی-ترجیحا پیرکس- به جوش آورده مقداری سکنجبین ترش یا سرکه انگوری یا آبغوره یا آب لیمو اضافه نمایید تا شیر بریده شود. زمانی که شیر بریده شد، شعله را خاموش کنید.
  • جهت صاف کردن باید شیر را در پارچه ای ریخته، آویزان کنید تا آب، قطره‌ قطره از پنیر جدا شود و چیزی از اجزای پنیر، وارد ماءالجبن نگردد.
  • برای اثربخشی بیشتر، می توان زمانی که شیر در حال جوشیدن است (قبل از اضافه کردن ترشی ها)، دو سه قاشق غذاخوری افتیمون را که در یک پارچه تمیز بسته شده، ۳-۲ بار در شیر داخل کرد و هربار ۱۰ تا ۱۵ ثانیه نگه داشت تا عصاره افتیمون که یک سودازدای بسیار قوی است،وارد شیر شود. افتیمون نباید زیاد تحت تاثیر حرارت قرار بگیرد زیرا خواص آن از دست می رود.
  • تذکّر: پنیر به جا مانده، با اضافه کردن کمی نمک، به عنوان پنیر خوراکی قابل استفاده است.

روش مصرف ماءالجبن 

  • زمان مصرف این دارو، صبح ناشتاست.
  • ماء_الجبن افتیمونی به دست آمده به روش فوق باید به ۳ قسمت تقسیم شده، هر قسمت به فاصله نیم ساعت از قسمت دیگر مصرف شود.
  • در فواصل مصرف، بیمار باید ورزش کند تا عرق نماید. این مایع باید گرم مصرف شود و پس از مصرف، بیمار تا ۳-۲ ساعت چیزی نخورد.
  • رعایت دستور مصرف ماءالجبن بسیار مهم است و مصرف آن به روش های دیگر تاثیر درمانی مناسبی در بدن نخواهد داشت.

آداب مصرف ماء الجبن

  • بهترین زمان استفاد ه از آن، وقت اعتدال هوا یعنی بهار است که هیچ یک از کیفیات چهارگانه (گرما، سرما،رطوبت و خشکی) غالب نباشد.
  • طبیب برای تعیین مقدار مصرف این دارو، باید حداقل سه عامل مزاج، مرض و وقت را در نظر داشته باشد
  • استفاده از ماء الجبن منحصر به بیماری ها نیست، بلکه در نگهداشت تندرستی (حفظ الصحه) حتی در اطفال و زنان باردار نیز در صورت تجویز پزشک به عنوان پاک کننده بدن از مواد زائد قابل استفاده است.

منبع: مقاله «ماءالجبن» دارویی در طب سنتی ایران (نوشته: امیرسعید حسینی، محمد آزاد بخت و محمد یوسف پور) و  با تشکر از دکتر مریم نواب زاده 

دکتر مریم نواب زاده

متخصص طب سنتی ایران

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۳.۶۷ (۹ رای)
برچسب ها

اطلاعیه مهم!

همراهان گرامی طبایع می توانند برای تشخیص مزاج و انجام مشاوره تخصصی به لینک زیر مراجعه نمایند...

توجه توجه!

برای شرکت در کلاس‌های آموزشی با گواهینامه معتبر انجمن علمی به لینک زیر مراجعه نمایید...

مژده مژده!

برنامه موبایل اندروید طبایع با امکانات بسیار آماده شد! جهت آشنایی با اپلیکیشن و دانلود به لینک زیر بروید...

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
3.67 (9 رای)

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن