شاید با خود فکر کنید که امروزه با وجود ابزارهایی مانند پیامک، ایمیل، گوشیهای هوشمند و یادداشتکردن نکات مهم و چسباندن آن به درودیوار، شاید دیگر نیازی به حفظکردن چیزی نباشد. فقط کافی است موضوعاتی را که برایتان مهم است، یادداشت کنید یا اپلیکیشن مناسبی پیدا کنید و کارهای مهمتان را در آن ذخیره کنید، برنامهای که زنگ هشدار داشته باشد و مثلا بتواند تاریخ تولد خواهرتان را یادآوری کند.
اما صرفنظر از پیشرفت تکنولوژی، ما هنوز هم برای سروسامان دادن به این حجم گستردهی اطلاعات و به خاطرآوردن برنامههای روزمرهی خود نیاز داریم برخی چیزها را بهخاطر بسپاریم.
افرادی که از حافظهی خود استفاده میکنند، در مقایسه با افرادی که از این توانایی خود غافلاند، زندگی بسیار موفقتری دارند. این نوشته را بخوانید تا با تغذیه مناسب برای تقویت حافظه از نگاه طب سنتی آشنا شوید.
از منظر طب سنتی امروزه چه عواملی در تضعیف حافظه عموم نقش داشته اند؟
- امروزه نداشتن تغذیه مناسب و سالم و عدم رعایت تدابیر حفظ الصحه، مصرف قرصهای آهن و مصرف آردهای گندم و مواد کارخانه ای به اصطلاح غنی سازی شده همه دست روی دست هم داده اند تا حافظه ها تضعیف و با افزایش سن نیز بیماری آلزایمر بیش از گذشته گریبان گیر سالمندانمان گردد.
- در برخی منابع، دلیل عمده کاهش حافظه سردی و رطوبت مغز عنوان شده است،
- اما باید یادآور شد تمام مشکلات حافظه ناشی از سردی یا رطوبت مغز نیست و گاهی حرارت زیاد و خشکی نیز باعث اختلالاتی در به خاطر سپردن و یادآوری اطلاعات می شود، لذا بهتر است برای تشخیص دقیق به متخصص طب سنتی مراجعه نمایید.
مواد غذایی مفید جهت تقویت حافظه
- مویز (مداومت در خوردن مویز بصورت ناشتا)
- میوه به (مربای به و عسل، دمنوش به، خورشت به)
- کندر (جویدن مانند آدامس)
- انار به همراه پیه آن
- سرکه (با برنج مصرف نشود)
- عسل (در وعده صبحانه، نوشیدن شربت عسل)
- کرفس (خورشت کرفس)
تدابیر تقویت حافظه
- برای تقویت حافظه باید تغذیه را سالم کنید، مخصوصاً از روغن ناسالم استفاده نشود و روغن ارده (روغنی که بعد از اینکه کنجد را ارده کردند از آن روغن تهیه می کنند) در غذاهایتان استفاده کنید.
ارده به اشکال مختلف مانند حلوا ارده، ارده شیره و ارده و عسل میل کنید. - گردو بخورید و پنیر بدون گردو نخورید.
- به هیچ وجه آب یا نوشیدنی که در آن یخ انداخته شده باشد مصرف نکنید.
- مدتی نیز بلغم زاها را کمتر مصرف کنید یا همراه با مصلحات آن مصرف شوند.
- هر روز نیم ساعت کندر بجوید (توجه کنید جویدن کندر در این مورد موثر است نه بلعیدن آن)
- دم کرده اسطوخودوس و افتیمون و همچنین داروی کد 118 نیز کمکتان خواهد کرد.
- برای تهیه داروی کد 118 میتوانید 50 گرم سیاه دانه را با گوشت کوب بکوبید (نه با آسیاب) و با 300 گرم عسل زنبوری چند گیاهی مخلوط کنید.
- ضمناً اگر طبعتان نیز سرد است باید مراقب باشید که سرتان را گرم نگه دارید.
راه های تقویت حافظه از منظر اسلام
- در احادیث نیز در زمینه افزایش حافظه مواردی ذکر شده است از جمله قرائت قرآن کریم.
- يكى از امتيازهاى قرآن مجيد آن است كه تلاوت و به خاطرسپردنش سبب تقويت حافظه مى شود.
- در حدیثی از امام صادق عليه السلام آمده است: «ثَلاثٌ يُذْهِبْنَ النِّسْيانَ وَ يُحْدِثْنَ الذُّكْرَ: قِراءَةُ الْقُرآنِ، وَ السِّواكُ وَ الصِّيامُ دعائم الاسلام، ج 2، ص 137، ح 481» : سه چيز، فراموشى را از بين میبرد و حافظه را زياد میكند: خواندن قرآن، مسواک زدن و روزه گرفتن.
نکاتی برای بهبود حافظه
- خواب به موقع و کافی: بهترین ساعت خواب برای تنظیم عملکردهای مختلف بدن و هورمون ها ساعت ۹ شب تا ۲ صبح است (یعنی باید این فاصله را خواب باشید و اگر بنا به مزاجتان خواب بیشتری هم احتیاج داشتید می توانید بیشتر بخوابید)
- ورزش فکری: به طور معمول گفته می شود ورزش های ذهنی مثلاً منچ و مارپله و شطرنج بازی برای افزایش حافظه مؤثر است. همچنین، جدول های سودوکو نیز مفید است. مطالعه کردن به طور خاص نیز ذهن را درگیر مفاهیم می کند و خواندن و فهمیدن قطعاً کمک کننده است و این توصیه ها جدی و اساسی است.
- افرادی که دارای مزاج پایه سرد هستند و یا سردی و رطوبت بدنشان (به ویژه مغز) زیاد شده یعنی خواب بیش از حد، کند شدن کارها، کندی حافظه، زیاد شدن آب دهان دارند می توانند از جویدن کندر در طی روز (نه خوردن آن) استفاده کنند. همچنین این افراد می توانند از نوشیدن یک فنجان ماءالعسل به صورت ناشتا یا نوشیدن دمنوش اسطوخودوس در طی روز بهره مند شوند.
- همچنین این افراد باید تا حد امکان سر خود را مخصوصاً در زمان خواب بپوشانند.
- پرهیز از نوشیدن آب سرد مخصوصاً با معده خالی: زیرا این کار به شدت مزاج اعضای اصلی بدن را سرد می کند.
- بوییدن عطرهای طبیعی و مناسب نیز در بهبود قوای مغز مؤثر است.
- پرهیز از غذاهای فست فود و مواد پر ادویه، خستگی زیاد و تماشای برنامه های مختلف کامپیوتری و تلویزیونی(زیرا ورود اطلاعات متنوع و مختلف بدون فایده باعث تشویش ذهنی و عدم تمرکز در رابطه با امور مهم می شود)
- موادی مثل بادام، مویز، انجیر و گردو در همه افراد به عنوان تقویت کننده بافت مغز شناخته می شوند.
- مربای آمله نیز می تواند در تقویت حافظه مؤثر باشد اما این ترکیب به ویژه در افرادی که مشکلات گوارشی دارند بهتر است تحت نظر پزشک طب سنتی استفاده شود.
تذکر
- داروهای شیمیایی كه برای افزایش حافظه مورد استفاده قرار میگیرند دارای عوارض بوده و به هیچ وجه مورد تایید نمیباشند.
- کم خوابی و نداشتن خواب مناسب و کافی، بر روی کاهش و ضعف حافظه تاثیر میگذارد.
- لازم به ذکر است تقویت حافظه بر روی تمرکز تاثیر دارد ولی بیشتر باید با تمرین، تمرکز را تقویت کرد.