خوردن و آشامیدن

تدابیر مصرف شیر در طب سنتی

موادی که نباید با شیر مصرف کرد

شیر تازه دوشیده شده و گرم، سریع هضم می شود. اما شیر سرد، هضم کندی دارد. لذا بهتر است شیر را گرم مصرف نمود. مصرف زیاد و هر روز شیر، در بیماری های عصبی خصوصا بیماری های ناشی از بلغم مضر است.

ترکیب شیر با زرده تخم مرغ، کاکائو، انواع میوه مانند موز و انبه و نیز آب میوه ها مانند آب هویج، نه تنها به افزایش خاصیت و تقویت آن کمک نمی کند، بلکه سبب اختلال در هضم آن شده و فضولاتی را در بدن ایجاد می نماید که سبب ایجاد انواع بیماری ها می شود. شیر را می توان با خرما، عسل، چهار مغز (فندق، پسته، بادام و گردو) و نیز با ادویه جاتی مانند زنجبیل، هل یا دارچین مخلوط و میل کرد.

شیر را نباید با مواد زیر مصرف کرد:

  • مواد غذایی ترش، شور
  • گوشت ها
  • تخم مرغ
  • ماهی
  • ترب و تربچه
  • پیاز
  • میوه های تازه
  • سبزیجات و حبوبات

شیر را با چه موادی می توان همزمان نوشید؟

  • اگر که مزاج گرم دارید، بهتر است شیر را با مقدار کمی شکر یا قند بخورید.
  • اگر مزاج سرد دارید توصیه می‌شود شیر را به صورت گرم و به همراه عسل (شیر و عسل) یا پودر زنجبیل یا دارچین میل کنند.
  • نوشیدن شیر با شکر، نیکو کننده رنگ رخسار است و باعث خوشرنگی چهره می شود. خصوصا در مزاج های گرم و خشک. البته در افرادی که معده های ضعیفی دارند، در مصرف آن دقت نمایند.
  • نوشیدن شیر با شکر، خصوصا به صورت فرنی یا شیر برنج، چاق کننده است علی الخصوص در مزاج های گرم و خشک.

در مورد اکثر شیرها خصوصا شیر بز، این نکته حائز اهمیت است که باید شیر را پس از جوشاندن مصرف نمود.

روش جوشاندن شیر

به اندازه یک چهارم حجم شیر، آب اضافه نمایید. سپس روی حرارت بسیار ملایم قرار دهید تا آب اضافه شده تبخیر شود. این شیر، جوشیده حساب می شود.

سایر ملاحظات مصرف شیر

  1. مصرف شیر، در مراحل اولیه بیماری های تب دار مضر است و در مراحل انتهایی بیماری می تواند مفید باشد.
  2. در صورتی که شیر با همان مقدار یا مقداری بیشتر آب مخلوط شده میل شود، ادرار بسیاری ایجاد کرده و به تنقیه مجاری ادراری کمک می نماید.
  3. مصرف شیر برنج و فرنی تهیه شده از شیر گاو، باعث طول عمر و نیکویی رنگ رخسار می شود.
  4. مصرف شیر گاو همراه با خرما و گردو موجب رفع لاغری، نیکویی رنگ رخسار، تقویت میل جنسی، تقویت نطفه می شود.
  5. از زیاده روی در مصرف شیر گاو بپرهیزید زیرا باعث: سنگ کلیه و مثانه، احتمال ابتلای بیشتر به شپش، ایجاد برص (ویتیلیگو، پیسی) می شود. برای اصلاح نسبی و کاهش بروز عوارض فوق، بهتر است شیر گاو همراه با عسل یا شکر میل شود.

جلوگیری از نفخ پس از مصرف شیر

شیر به خودی خود، طبیعتی گرم مایل به اعتدال دارد اما بدلیل رطوبت زیادی که دارد می تواند در بدن ایجاد سردی نماید؛ بویژه افرادی که دستگاه گوارش سردی دارند با خوردن شیر دچار نفخ شده و ترجیح می دهند از مصرف آن صرف نظر نمایند. برای پیشگیری از عوارض بهتر است شیر را تا قبل از ظهر استفاده نماییم. بهتر است شیر را گرم کرده و با عسل میل کنیم. در افرادی که دیابت دارند یا به هر دلیلی نمی خواهند عسل مصرف کنند، با دارچین یا زنجبیل استفاده نمایند. به افرادی که با این روش هم دچار نفخ می شوند، توصیه می شود هر بار شیر را به مقدار کم در حد یک سوم یا یک چهارم  لیوان مصرف نمایند.

مصرف شیر حیواناتی که شرایط زیر را داشته باشند جایز نیست

  • حیوانی که به تازگی بچه اش مرده یا سقط شده است.
  • حیوان بسیار لاغر
  • حیوان بیمار
  • حیوان حامله
  • حیوان تازه زاییده
  • در ضمن استفاده از شیری که از زمان دوشیدنش بیش از ۲ تا ۴ ساعت گذشته باشد، توصیه نمی‌شود.

این نکات قابل توجه مسئولین و دست اندرکاران مربوطه است که ان‌شاالله شیرهای مفیدی در اختیار مردم قرار گیرد.

با تشکر از همکاران متخصص طب‌ سنتی سرکار خانم دکتر الهام قدمی یزدی و سرکار خانم دکتر فاطمه نجات بخش برای تهیه این مطلب

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۰ (۰ رای)
برچسب ها
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن