پرخوری و مصرف بیش از اندازه مواد غذایی باعث ایجاد اختلال در کارکرد دستگاه گوارش و هضم غذا و ابتلا به بیماریهای مختلف میشود. شب یلدا یکی از مناسبتهای اصیل ایرانیان است که در این شب انواع خوراکیها چون هندوانه، انار، آجیل، خرمالو، مرغ و ماهی صرف میشود. باید به این نکته توجه داشت که پرخوری و همه چیزخوری باعث ابتلا به بیماریهای مختلفی خواهد شد. طب سنتی مصرف همزمان مواد غذایی چون آجیل، میوه، سبزیجات، غلات و نان و … را ممنوع میداند که باعث ایجاد اختلال در هضم غذا و فساد غذایی در معده میشود. عوارض پرخوری، اسهال، استفراغ و مسمومیت غذایی است. نباید در شب یلدا تمام مواد غذایی رنگی و خوشمزه را بخورید. حتی نباید در طی مدت زمان کوتاه تمام مواد غذایی را همزمان با هم میل کرد. شاید به خاطر پرخوری و همهچیزخوری دچار مشکل نشوید اما این مساله در دراز مدت تاثیر مخربی روی بدن شما خواهد داشت و کارکرد معده، کبد و روده ها را با مشکل روبهرو میکند. افرادی که معده ضعیفی دارند با هلههولهخوری زودتر دچار بیماری میشوند. متاسفانه ایرانیها به همهچیزخوری و پرخوری علاقهی زیادی دارند. این مساله باعث بروز انواع بیماریها در آنها شده است.
آجیل های شب یلدا
پسته: آیا شما هم هنگام خوردن آجیل اول سراغ پستهها میروید؟ نگران نباشید این عادت خیلی هاست! از نظر طب سنتی پسته طبیعتی گرم و خشک دارد، خونساز است و در درمان کمخونی موثر است، دهان را خوشبو و مغز و ذهن را تقویت میکند و باعث آرامش اعصاب میشود. حتی پوست پسته هم دورریختنی نیست زیرا برای تسکین درد بیماری هموروئید میتوانید پوست پسته را داخل آب بجوشانید، آن را داخل لگن بریزید و برای چند دقیقه در آن بنشینید.
توصیه پستهای: متخصصان طب سنتی میگویند اگر مزاج گرم دارید باید پسته را با انار ترش بخورید. البته آب انار ترش در مقایسه با آب انار شیرین انتخاب بهتری است. از طرفی افرادی که به دلیل گرمی مزاج دچار کهیر و حساسیتهای پوستی میشوند بهتر است پسته را با برگه زردآلو بخورند تا از ابتلا به حساسیتهای پوستی پیشگیری کنند.
بادام: بادام شیرین از نظر طب سنتی گرم و تر است، سینه را نرم میکند، در درمان سرفه، زخم روده و مثانه و اسهال مفید است و حافظه را تقویت میکند. پس اگر تا امروز بادام نمیخوردید با توجه به این خواص باید تجدیدنظر کنید و یلدای امسال سراغ بادام آجیل بروید. البته فراموش نکنید بادام سنگین و دیرهضم بوده و مصرف مداوم آن برای معدههای سرد و مرطوب مضر است.
بادام هندی: بادام هندی گرم و خشک است. مصرف بادام هندی در حفظ سلامت قلب و عروق و لثه و دندانها مفید است، گرسنگی را از بین میبرد و مصرف آن به افرادی که قصد کاهش وزن دارند(به عنوان میانوعده) توصیه میشود. این هم یک توصیه به خانمهای کدبانو؛ بادام هندی طعم مطبوعش را در دمای اتاق از دست میدهد و خیلی زود فاسد میشود. بنابراین باید این آجیل خارجی را در یخچال نگهداری کنید.
فندق: طبیعت گرم و خشک فندق باعث میشود این آجیل مناسب فصل زمستان و البته شب یلدا باشد. فندق مقوی رودهها و معده است و باعث دفع سموم بدن و تقویت حافظه میشود. بیماران مبتلا به فشارخون نباید در مصرف فندق زیادهروی کنند چرا که این مغز پرطرفدار فشارخون را بالا میبرد. در مقابل مغز فندق به این دلیل که نشاسته کمی دارد بهترین نوع آجیل برای بیماران دیابتی است.
توت خشک: توت خشک طبیعتی گرم و تر دارد و با تقویت جگر و طحال در تولید خون تمیز به بدن کمک میکند. مصرف همزمان توت با غذا منجر به فساد غذا در معده و بروز نفخ معده و سوءهاضمه میشود.
نخودچی: به گفته حکمای طب سنتی طبع نخودچی گرم و خشک است و زیادهروی در مصرف آن به افراد صفراوی مزاج توصیه نمیشود. چون سوء مزاج را به همراه دارد. البته نخودچی جلوی ضعف را می گیرد، از بروز پوکی استخوان جلوگیری میکند و مصرف آن همراه کشمش به عنوان تنقلات سالم توصیه میشود.
کشمش: کشمش از جمله تنقلاتی است که طبیعتی گرم و تر دارد و مصرف آن در تقویت حافظه، دفع مواد زائد بدن، تقویت معده، کلیهها و استخوانها و درمان تنگی نفس و سینهدرد موثر است. همچنین این میوه خشکشده با وجودی که شیرین و چسبناک است، باعث خرابی دندان نمیشود و حتی برای سلامت دندان و لثه هم مفید است.
منبع: مجله تندرستي/ شماره ۱۳۶/ آذر ماه ۹۲/ صفحه ۴۲