در این مطلب قصد داریم کنترل اضافه وزن و چاقی را از دیدگاه طب سنتی بررسی کنیم.
بروز پدیدهی اضافه وزن و چاقی به شکلی گمراه کنند موجب غفلت از کمبود ویتامینها و ریزمغذیها میشود و این امر باعث ایجاد کلاف سردرگمی از مشکل عمدهی بهداشتی در جهان یعنی گرسنگی، چاقی و کمبود ویتامینها و ریزمغذیها میشود که هر سه آنها راهحل مشترکی به نام تغذیه مناسب دارند.
علی بهادری، متخصص طب سنتی در این باره میگوید: پیروی از یک الگوی غذایی صحیح در طول زندگی از کودکی تا بزرگسالی راهکاری ساده و ارزان در پیشگیری از اضافهوزن و چاقی و متعاقب آن بروز بیماریهای مزمن است که با آموزش و فرهنگسازی صحیح میتوان به آن دستیافت.
در رژیم باید به مزاج فرد توجه شود
علی بهادری اضافه کرد: رژیمهای لاغری که در طب مدرن به افراد تجویز میشود عمدتاً بر پایه کالری حساب میشود و برای تمام افراد بدون در نظر گرفتن مزاج آنها رژیم ارائه میشود. بسیاری از کسانی که از این نوع رژیمها پیروی میکنند پس از مدتی دچار ناراحتیهای اعصاب و افسردگی میشوند.
به گفته وی این رژیمها معمولاً به شکست مواجه میشوند بهطور مثال اگر به فرد بلغمی گفته شود که برای لاغری باید سالاد کاهو مصرف کنی میبینی که پس از مدتی این فرد لاغر نشده بلکه اضافهوزن نیز پیداکرده چراکه کاهو دارای طبیعت سرد و تر است و مزاج بلغم نیز سرد و تر بوده که مصرف کاهو موجب افزایش رطوبت و چاقی میشود.
بهادری افزود: افراد ممکن است بعد از مدتی رعایت رژیمهای سخت خسته شوند و اگرچه ممکن است کاهش وزن زیادی هم داشته باشند اما با کنار گذاشتن رژیم، ولع زیادی برای خوردن پیدا میکنند که خود موجب بازگشت دوباره وزن از دست رفته میشود.
آیا حذف شام در رژیم درست است؟
وی خاطرنشان کرد: در رژیمهای لاغری افراد چاق در طب مدرن حذف شام خود معضلی است که موجب ضعف قوای افراد میشود و در بسیاری از روایات آمده که حذف شام باعث ضعف بدن میشود.
این متخصص طب سنتی گفت: بسیاری از افرادی که با مشکلاتی مانند ریزش مو یا ضعف قوای عمومی به پزشک طب سنتی مراجعه میکنند افرادی هستند که در دورهای رژیمهای غذایی سخت رعایت کردهاند که موجب بروز ضعف اعصاب و ضعف بدن شدهاند.
بهادری ادامه داد: اضافه کردن تعداد وعدههای غذایی نیز خود بهنوعی مشکل است چراکه معده درگیر هضم غذاست و هنوز غذا هضم نشده است که فرد دوباره غذا میخورد که خود موجب فساد هضم و ناراحتیهای گوارش میشود.
بهادری تأکید کرد: در طب سنتی گفته میشود که فرد 3 وعده غذایی را مصرف کند ولی هر وعده را غذای خوب باکیفیت مصرف کند و بهخوبی بجود آب مابین غذا مصرف نکند که همین جویدن زیاد غذا و مصرف نکردن آب مابین غذا خود عاملی برای لاغر شدن افراد است.
رژیمهای تکخوری، مفید یا مضر؟
وی یادآوری کرد: رژیمهای تکخوری یعنی اینکه فرد از یک نوع غذا در 3 وعده در مدت طولانی مصرف کند به عنوان مثال مصرف آب به مدت 40 روز که خود این عامل بروز بسیاری از بیماریهاست و عوارض جدی به بدن تحمیل میکند.
بهادری درباره شیوه درمان چاقی در طب سنتی و مزیت آن نسبت به طب نوین افزود: مبنای علمی اصلی تمام رژیمهای چاقی و لاغری، در طب نوین بر اساس کالری است و اگر کسی بیشازحد کالری مصرف کند چربی بدنش زیاد و چاق میشود ولی باید گفت که در طب سنتی افراد چاق دارای طبیعتی سرد و تر “این افراد بدنشان از چربی انباشتهشده است”، گرم و تر “که این افراد بدنشان از گوشت انباشتهشده است” البته لاغر کردن این 2 طیف باهم تفاوت دارد.
به گفته وی افرادی که گرمتر هستند و بدنشان انباشته از گوشت است باید مواد غذایی سرد و خشک مخالف طبیعت بدنی خود مصرف کنند و افراد سرد و تر باید مواد غذایی گرم و خشک مصرف کنند که لاغر شوند این در حالی است که در رژیمهای غذایی متخصصان تغذیه اغلب از مواد غذایی سرد برای لاغر شدن استفاده میکنند مانند جوجهکباب، سالاد فصل، ماهی و … بهکاربرده میشود.
مصرف مایعات بیش از حد چه تاثیری در لاغری دارد؟
وی اظهار کرد: متخصصان تغذیه این جمله را که افراد در مراجعه به آنان که آب هم میخورم چاق میشوم را قبول ندارند ولی از دیدگاه طب سنتی مصرف بیشازحد آب خود موجب ورم اندامها و ناراحتیهای مفصلی میکند.
متخصص طب سنتی درباره راههای لاغر شدن توسط طب سنتی گفت: کمکاری تیروئید ناشی از تجمع سردی و رطوبت در بدن است و اگر افرادی که دچار چاقی هستند مزاجشان سرد باشد باید به بیمار آب و عسل همراه با صمغ به نام مصطکی داد تا بادها و رطوبتها را از بین برده و فرد به سمت لاغری پیش رود.
به گفته وی افراد چاق ممکن است دچار اندوه، حزن و وسواس شوند که این افراد علاوه بر غلبه رطوبت، غلبه سودا نیز دارا هستند. کسانی که در بدنشان غلبه سودا دارند، یکدوم قاشق چایخوری افسنتین (یک نوع گیاه دارویی) همراه با یک قاشق مرباخوری افتیمون (یک نوع گیاه دارویی ضد سودا) و یک قاشق مرباخوری ترنجبین را دم کنند و یک ساعت بعد از ناهار و یک ساعت بعد از شام مصرف کنند.