خدمات پزشکی به مراقبت از سلامت و توانمندسازی نظام طبیعی بدن اختصاص یافته است. حتی در رویارویی با بیماریها نیز به جای اقدامات تهاجمی، درمانهای صرفاً علامتی، بدسرانجام و خاموش ساختن صدای اعتراض اعضای بدن، آگاهانه به تعامل و یاری رسانی به این نظام حکمت آمیز و شاهکار خلقت پرداخته میشود. دانش روز عمیقاً به چنین نگرشی برای اصلاح عملکرد خود نیازمند است.
کتاب پاسداشت تندرستی با پزشکی ایرانی، با هدف ترویج هر چه بیشتر مبانی حفظ سلامتی از دیدگاه طب ایرانی و براساس منابع مکتوب و معتبر این دانش گردآوری گردیده است تا شاید بتواند با زبانی ساده بازگو کننده بخشی از ژرفای این دریای پهناور برای دوستداران آن باشد.چرا که عمیقاً باور داریم به کار بستن دستورات و تدابیر ارائه شده در طب سنتی ایرانی میتواند نقش به سزایی در کاهش شیوع بسیاری از بیماریهای امروز بشر داشته باشد.
معرفی کتاب پاسداشت تندرستی با پزشکی ایرانی
- کتاب پاسداشت تندرستی با پزشکی ایرانی، به طور مشترک با قلم دکتر ریحانه معینی و دکتر نرجس گرجی (متخصصین طب سنتی ایران)، با مقدمه زنده یاد دکتر محمدمهدی اصفهانی و به سفارش وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی،معاونت طب سنتی؛ به رشته تحریر درآمده است.
- این کتاب با کلامی شیوا و نو به بحث درباره موارد روزمره از نظر تندرستی پرداخته شده که توسط انتشارات ایرانیان طب به چاپ رسیده است.
- کتاب پاسداشت تندرستی کتابی است کاربردی و ساده و قابل فهم برای اکثر گروههای سنی، چرا که با این نگاه نیز به نگارش درآمده است. این کتاب در قالب شش فصل مبتنی بر شش اصل ضروری سلامتی (خوردنی ها و آشامیدنی ها، حرکت و سکون، خواب و بیداری، حالات روانی، آب و هوا، احتباس و استفراغ) در طب سنتی ایرانی، جزئیات مورد نیاز برای حفظ سلامتی را تشریح کرده است و اطلاعات مورد نیاز عموم در هر کدام از این شش اصل را در اختیار آنها قرار داده است.
- در تمام فصلها ساده ترین روشها مورد توصیه قرار گرفته است تا خواننده کتاب بتواند به خوبی بر مبنای این کتاب زندگی سالم و پرنشاطی را تجربه کند.
- کتاب از یک طرف برای عموم قابل استفاده است و از سوی دیگر برای درمانگران تا بتوانند بر مبنای آن به بیماران توصیه های تامین کننده سلامتی داشته باشند و یا حتی داشتن این کتاب را به آنان توصیه کنند. به تعبیری کتاب مکملی است برای کار درمانگران تا بتوانند با خیالی آسوده مطمئن باشند که بیمارن آنها به دلیل فراموشی یا ناآگاهی از اجرای توصیه های حافظ سلامتی باز نمیمانند.
سرفصل های اصلی کتاب
- رکن چیست؟
- مزاج چیست؟
- خلط چیست؟
- علایم غلبه اخلاط
- بهداشت چیست؟
- اصول ششگانه تندرستی
- کلید اول : تدبیر خوردنی ها و آشامیدنی ها
- کلید دوم : تدبیر خواب و بیداری
- کلید سوم : تدبیر حرکت و سکون
- کلید چهارم : تدبیر اعراض نفسانی ؛ حالات روانی
- کلید پنجم : تدبیر آب و هوا
- کلید ششم : تدیر استفراغ و احتباس
- جدول طبع خوراکیها
- چند غذای سنتی و مفید
- برخی پرهیزهای غذایی در سوءمزاجها
گزیده ای از کتاب پاسداشت تندرستی با پزشکی ایرانی
نکات ضرروی در غذا خوردن
- بهتر است که اکثر غذاهای مصرفی از جنس غذا های مطلق باشد و نه غذای دوایی و دوایی غذایی؛
به عنوان مثال مصرف زیاد سیر خام که حا است، در خلط خون تغییرات نامطلوبی ایجاد می نمایدو خیار ، رطوبت رقیقی تولید میکند که میتواند منجر به فاسد شدن سایر غذاها در معد شود.
- باید در مقدار غذا اعتدال رعایت شود؛
مقدار زیاد غذا باعث فساد میگردد زیرا معده برای هضم کامل غذا نیاز به فضا دارد لذا باید حدود یک سوم حجم معده خالی باشد، در غیر این صورت امکان ایجاد فشار به دهانه ورودی معده و رفلاکس، بسیار زیاد است….
- از مصرف غذاهای سرد و تر به ویژه در شبها پرهیز نمایید.
- غذای اصلی فرد تندرست در این فصل میتواند شامل موارد زیر باشد: گوشت شیشک، آبگوشت با ادویه گرم، کباب و بریان و ….
نویسنده یا مترجم
- نویسنده یا مؤلف (ان): دکتر ریحانه معینی، دکتر نرجس گرجی (متخصصین طب سنتی ایران)
- مقدمه:دکتر محمد مهدی اصفهانی
انتشارات
- چاپ قدیم انتشارات چوگان
- چاپ جدید انتشارات ایرانیان طب