به دنبال شیوع آنفولانزا و سرماخوردگی، همواره به دنبال راهکارهایی برای افزایش ایمنی بدن هستیم که یکی از روشهای دستی در طب سنتی ایران، بادکش گذاری است که در ناحیه کتف و به دو روش سرد و گرم انجام میگیرد و بنابر تجربیات میتواند در پیشگیری و بهبود سرماخوردگی و آنفولانزا موثر باشد، در پستهای قبل راجع به به راز و رمزهای بادکش کردن، صحبت کردیم اما در این پست قصد آموزش روش عملی بادکش را داریم؛ پس در ادامه با ما همراه باشید:
اثرات و مکانیزم بادکش گذاری
اثر و مکانیزم بادکش گذاری ( طبع بادکش، گرم و خشک است) بدین صورت است:
- بهبود خونرسانی عضو
- افزایش اکسیژن رسانی
- از بین بردن مواد زائدی که در بافت گیر افتاده است.
- و در ناحیه کتف؛ تحریک و بهبود خونرسانی تیموس و در نتیجه بهبود سلولهای ایمنی ساز
اثرات مفید بادکش گذاری در پیشگیری و بهبود بیماریهای تنفسی
بادکش گذاری در بیماریهای تنفسی اثرات بسیار مفیدی بر جای میگذارد؛ از جمله:
- تقویت سیستم ایمنی و دفاعی بدن
- بهبود وضعیت ریه و خونرسانی ریه
- کاهش سرفه به خصوص در درمان عوارض کرونا
آموزش روش عملی انجام بادکش
برای بادکش گذاری خشک (بدون تیغ) بایستی به شیوه زیر عمل کرد:
- ابتدا یک پنس (سوزن گیر) و یا در صورت عدم دسترسی به آن، یک قیچی مناسب، ضدعفونی شده استفاده کنید (بهتر است از قیچیهای سبک کاغذ بری یا قیچیهای استیل استفاده شود).
- مقدار متناسبی پنبه را با پنس گرفته، پنس را قفل کنید.
- نوک پنس را کف دست خود گذاشته، دست خود را ببندید و در حالی که فشار ملایمی اعمال میکنید، با دست دیگر پنس یا قیچی را در یک جهت بچرخانید تا پنبه به دور نس به خوبی پیچیده شود.
- برای اینکه بفهمید مقدار پنبه ای که استفاده کرده اید مناسب هست یا خیر، در پایان مرحله فوق باید طول پیله ای که از پنبه حاصل می شود حدود سه سانتی متر و عرض آن در بیشترین جا حدود یک و نیم سانتی متر باشد، اگر این طور نبود نگران نباشید؛ با چند بار تکرار، تجربه کافی را به دست خواهید آورد.
- تعدادی استکان یا لیوان شیشهای آماده کنید، تعداد و اندازه آنها با توجه به محل بادکش تعیین میشود، به این معنی که: * هر قدر منطقه وسیعتر باشد، تعداد لیوانها بیشتر است ( هر قدر بافت چربی و عضله منطقه، نسبت به بافت استخوانی بیشتر باشد، استکان یا لیوان میتواند بزرگتر انتخاب شود).
- برای این که نتیجه بهتری از بادکش حاصل شو، بهتر است محل بادکش را با یک روغن مناسب چرب کنید (برای این کار از روغنهایی مانند زیتون، کنجد، بادام تلخ، سیاهدانه و … استفاده کنید).
- نوک پنس را داخل الکل فرو ببرید تا پنبه کاملاً خیس شود.
- با فشردن پنبه به لبههای شیشه الکل، الکل اضافی آن را کاملاً بگیرید.
- پنبه آغشته به الکل را با فندک آتش بزنید.
- لیوان را با دست دیگر گرفته در حالی که هر دو دست را در حداقل فاصله نسبت به پوست بدن نگه داشتهاید، تنها برای یک لحظه (تاکید میکنیم تنها برای یک لحظه)، آتش را داخل لیوان کرده از آن خارج نموده بلافاصله لیوان را روی پوست قرار دهید.
- خواهید دید که پوست به داخل لیوان برآمده شده، لیوان به خوبی به پوست خواهد چسبید.
برای پیشگیری از بادکش گذاری غیراصولی و خطرناک که منجر به تاول در نواحی مختلف میشود، کلیپهای بادکش گذاری از دکتر میرغضنفری را نیز حتماً در آپارات ببینید.
بایدها و نبایدهای مهم در هنگام بادکش گذاری
- بادکش بیش از حد می تواند منجر به آزردگی پوست شود.
- بهتر است خودسرانه و در منزل اقدام به بادکش گذاری ناحیه رحم و تخمدان ننمایید، بادکش گذاری ناحیه رحم و تخمدان بهتر است با دستور پزشک و تحت نظر انجام شود و در صورت لزوم، گاه خود پزشک فرد را آموزش میدهد که بیمار در منزل ادامه روند درمان را ادامه دهد.
- در سنین پایینتر، در همه جای بدن بهتر است از استکان کوچک استفاده گردد.
- شیشهای بودن لیوان یک خاصیت مهم دارد و آن هم دیدن اتفاقاتی است که درون آن خواهد افتاد.
- کاملاً دقت کنید که لبه لیوانها بریدگی یا ترک خوردگی نداشته باشد در غیر این صورت، امکان ایجاد بریدگیهای شدید وجود دارد.
- تذکر: استفاده از الکل صنعتی به جای الکل طبی، آتش بیشتر و و بهتر و بادکش موثری را برای شما فراهم خواهد کرد، اما اگر مبتدی بوده و برای بار اول این کار انجام میدهید از همان الکل طبی استفاده کنید.
- کبودی های ناشی از بادکش، واکنش طبیعی بدن است و جای نگرانی ندارد و طی ۵ تا ۱۰ روز کاملا برطرف میشود.
- برای رفع سریعتر این کبودیها می توان از ماساژ موضع بادکش بلافاصله پس از بادکش گذاری بهره گرفت. با کنترل میزان مکش پوست بیمار و تنظیم مدت بادکش، می توان از کبودی شدید پوست جلوگیری نمود.
- در صورتی که بیمار طی بادکش گذاری دچار حالات تهوع، سرگیجه و یا عرق سرد شد؛ بلافاصله بادکش را از بدن جدا کنید و بیمار را به پهلوی راست بخوابانید و پاهای او را به داخل شکم خم کنید. علایم فوق طی چند دقیقه کاملا رفع میشوند. برای رفع سریعتر علایم از یک قاشق عسل خوراکی (به صورت مکیدن) یا یک لیوان شربت عسل استفاده کنید.
- میزان مکش لیوان در افراد لاغر و ضعیف باید کمتر از افراد چاق باشد؛ زیرا بادکش شدید پوست آنها، باعث تورم بافتی(التهاب) و اسپاسم(گرفتگی) عضلانی می شود.
- بادکش برخی نواحی مانند پهلوها یا پشت کاسه زانو دردناک است و باید در انجام آنها احتیاط کرد.
علل ایجاد تاول در بادکش گذاری
توجه داشته باشید که تاول های ناشی از بادکش خیلی دیر جذب می شوند، لذا بهتر است آنها را حتی الامکان با فشار تخلیه نکنید. ایجاد تاول روی پوست بیمار پس از بادکش چند علت عمده دارد:
- ضعف و سستی پوست بیمار.
- زیاد بودن فشار منفی ایجاد شده.
- طولانی بودن مدت زمان بادکش.
لذا با کنترل وضعیت پوست طی مدت زمان بادکش و تنظیم مدت زمان بادکش و میزان خلاء ایجاد شده میتوان تا حد زیادی از این مسآله جلوگیری کرد.
موارد منع انجام بادکش
- روی محل های فعلی فتق (اگر بیمار سابقه فتق دارد و از ترمیم کامل آن مطمئن نیستیم هم بهتر است در انجام بادکش احتیاط کنیم).
- بادکش مستقیم ستون فقرات کودکان خردسال.
- شاید مهمترین مورد منع استفاده از بادکش، در نواحی شکم و کمر زنان باردار است که ممکن است منجر به تحریک انقباضات رحمی شود.
منبع
- باسپاس از دکتر مریم نواب زاده
- جزوه آشنایی بادکش درمانی؛ دکتر علی اکبر روزگاری
- سایت طب شیعه