اتصال جنین به بدن مادر در اوایل بارداری بسیار ضعیف است. حکمای طب سنتی ایران جنین را به شکوفه تشبیه کردهاند که ممکن است با وزش باد یا سرمای هوا از درخت جدا شود. در ابتدای وضع حمل اتصال جنین با رحم هنوز به خوبی محکم نشده است، از این رو مراقبتهای مربوط به حفظ جنین از سقط میبایست با جدیت مدنظر قرار بگیرند. مواردی که برای جلوگیری از سقط توصیه میشود عبارتند از مصرف شیره انگور، مصرف مویز (به ویژه ناشتا)، میوه به (مصرف میوه به بعد از غذا مناسب است. همچنین میتوانید به را در فويل پيچيده و در فر پخته و بعد از غذا مصرف كنيد)، انار و استشمام بوی خوش…
برای جلوگیری از سقط جنین، طب سنتی توصیههای کاربردی و مفیدی ارائه داده است که عمل به آنها خطر سقط را به مراتب کاهش خواهد داد.
پیشگیری از سقط جنین
1. درمان کم خونی و ضعف
یکی از علل سقط جنین ضعف و کمخونی مادر است. با شروع بارداری؛ ضعف، سستی، بیحالی، بیحسی انگشتان و … در برخی خانم ها دیده میشود. این علائم تا حدی طبیعی است ولی مواردی که شدید باشد میتواند منجر به ضعف جنین و سقط شود. لذا رفع کمخونی و تقویت مادر (به ویژه با تمرکز بر روی تغذیه و ورزش) ضروری است. پرهیز از غذاهای سودازا و مصرف غذاهای خونساز در کنار ورزش منظم برای مادران عزیز الزامی است. چند نمونه غذای مقوی و خونساز برای قبل از بارداری:
- شربت آبلیمو عسل
- زرده تخم مرغ نیم برشت
- آب آهن تاب
- مربای عسلی به
- مربای عسلی زردک (برای خانم های سردمزاج)
- حلیم با گوشت بره
- ماءاللحم
- سویق
- و …
2. رفع سوء مزاج رحم (به ویژه سوء مزاج سرد و تر)
خانمهایی که با بیماریهای رحم و نامنظم بودن چرخه قاعدگی اقدام به بارداری میکنند، ممکن است در حین بارداری دچار مشکلاتی شوند. خونریزی زیاد قاعدگی، سوء مزاجهای سرد و تر رحم (با ترشحات زیاد در غیر قاعدگی)، عفونتهای رحمی، تاخیر در قاعدگی و … میبایست با تدابیر طب سنتی درمان شوند.
3. پاکسازی بدن از مواد زائد برای جلوگیری از سقط جنین
یکی از مسیرهای دفع مواد زائد در خانمها، خروج مواد با خون قاعدگی است. از آنجایی که با شروع بارداری امکان دفع خون وجود ندارد، اگر بدن مادر مملوء از مواد زائد باشد، دچار مشکلات عدیدهای از جمله اختلال در اشتها و بیماریهای پوستی خواهد شد. در مواردی این سموم به سمت رحم هجوم برده و با کمترین تحریک خونریزی شروع شده و منجر به سقط میشود. لذا پاکسازی بدن از مواد زائد قبل از بارداری امری ضروری است. انتخاب روش مناسب و انجام اصولی این روشها باید با تایید و زیر نظر پزشک آگاه و باتجربه طب سنتی باشد.
4. تقویت کمر و رفع سستی آن
یکی از مشکلاتی که برخی خانمها با آن مواجه میشوند، سستی کمر است. این عارضه میتواند در خانمهای با قوت بدنی بالا و فاقد مشکلات رحمی نیز وجود داشته باشد. این مشکل در پی رابطه جنسی نامناسب، تغذیه نامناسب، ورزشهای غیراصولی، عدم رعایت تدابیر دوران قاعدگی یا سابقه سقط مکرر و … رخ میدهد. برای رفع این عارضه چند توصیه مختصر ارائه میشود:
- رعایت تدابیر دوران قاعدگی به ویژه پرهیز از حمام و نخوردن ترشی
- استفاده از شال کمر (خصوصاً در هوای سرد و دوران قاعدگی)
- پرهیز از تکانهای شدید در رابطه جنسی و شکلهای غیرمتعارف ایجاد رابطه
- ماساژ کمر با روغنهای قابض مانند روغن به، روغن آس، روغن مصطکی، روغن گل سرخ و …
- استفاده از قرص کمر
- ورزشهای ملایم که در آنها حرکات کمر زیاد و خستگیآور نباشد.
- پرهیز از افراط در رابطه جنسی و نیز پرهیز از تاخیر زیاد در ایجاد رابطه (حفظ تعادل)
- مالش ملایم کمر بعد از حمام و رابطه جنسی
در رابطه جنسی که تصمیم به فرزندآوری باشد باید به مسائل و نکات ویژهای توجه کرد. طب سنتی برای قرارگیری نطفه در رحم و اتصال مناسب جنین به دیواره رحم راهکارهای مناسبی ارائه میدهد. مشکل برخی از خانمها در این مرحله است و با نادیده گرفتن این اصول وارد دوره بارداری نمیشوند.
5. انتخاب زمان مناسب
در فاصله زمانی بعد از قاعدگی تا شروع قاعدگی بعدی، زمان هایی برای اقدام به بارداری پیشنهاد شده است. بهترین زمان را می توان از نشانه های سلامت رحم تشخیص داد. اگر بعد از قاعدگی حرارت و سوزش در ناحیه رحم و واژن وجود داشته باشد تا رفع این حرارت باید رابطه را به تاخیر انداخت. همچنین زمانی که ترشحات رحمی زیاد است باید با تغذیه مناسب و اصلاح سبک زندگی این مشکل را برطرف کرده و در زمان مناسب اقدام به برقراری رابطه جنسی نمود.
6. شکل برقراری رابطه جنسی
بهترین شیوه برای ایجاد رابطه جنسی به نحوی است که خانم بالشی زیر خود قرار دهد تا رحم در مسیر مستقیم واژن قرار بگیرد و زمانی که انزال مرد رخ داد بلافاصله از جای خود حرکت نکند تا مایع جنسی در رحم به خوبی جای بگیرد. همچنین لازم است بعد از اتمام رابطه خانم آرامش نسبی داشته باشد تا بواسطه تحریک و … دهانه رحم باز نشود و مایع برنگردد.
7. آب و هوای پیرامون
لازم است خانمی که قصد بارداری دارد در هوای سالم و تمیز تنفس کند و از استشمام بوهای بد و نامطبوع پرهیز کند. بوی خوش برای حفظ نطفه و کمک به باروری مناسب است.
8. فعالیت بدنی
خانم ها علاوه بر ساعات بعد از نزدیکی لازم است تا چند روز از انجام فعالیت خسته کننده و انجام کارهای سنگین و بلند کردن اجسام دوری کنند. ورزش های سریع و حرکات ورزشی درین بازه زمانی توصیه نمی شود.
9. غذا و نوشیدنی
- در کنار مصرف غذاهای سبک و مقوی لازم است از غذاهای سرد و رخوت آور مانند ماست، ترشی، ماهی، خیار، بستنی و نوشیدنی های خیلی سرد و یا خیلی گرم پرهیز شود.
- مصرف غذاهای نفاخ مانند لوبیا، عدس، فلفل دلمه و … نیز درین بازه زمانی ممنوع است.
- غذاهای سنگین و دیرهضم و غذاهایی که کارکرد روده را غیر طبیعی می کنند (چه به سمت اسهال چه یبوست) ممنوع است.
- پرخوری درین ایام نباید اتفاق بیفتد. سنگینی شکم به رحم فشار آورده و موجب دفع نطفه می شود.
- برخی مواد غذایی که محرک رحم هستند و ادویه جات تند نیز نباید مصرف شوند.
10. حالات روحی روانی
آرامش ذهن و فکر و دوری از افکار پریشان کننده و نیز استرس می تواند به قرار گیری و اتصال جنین کمک کند. هر کدام از حالات نامناسب روحی از جمله ترس، غم، استرس و … برای خانم ها مضر است.