همیشه میگویند میوه بخورید و هر روز در شبکههای تلویزیونی و رادیویی و روزنامهها و مجلهها متخصصان تغذیه توصیه میکنند برای داشتن بدنی سالم و جوان باید میوه و سبزیحات مصرف کرد. تمام پیامهای سلامتی شما را به سمت مصرف انواع میوهها هدایت میکنند. اما در این میان کمتر شنیده یا خواندهایم که برای خوردن میوه به چه نکاتی باید توجه کرد یا چه زمانی بهترین موقع مصرف میوه است یا روزانه مجاز به مصرف چه اندازه میوه هستیم، از این رو، برای دانستن این نکات در ادامه با ما همراه باشید؛ تا همه شک و شبهاتی را که درباره میوه خوردن وجود دارد برای همیشه برطرف کنیم.
آداب میوه خوردن از منظر طب سنتی
1) میوه خوردن هم زمان داره
با توجه به متفاوت بودن افراد و ویژگی مزاجی متفاوت آنها مصرف میوه در یک زمان خاص برای تمام افراد توصیه نمی شود. در هر فرد با توجه به ویژگی مزاجی و همچنین هدف از مصرف میوه، زمان مصرف متفاوت است.
- بهطور کلی اکثر اطبا زمان مناسب مصرف میوه را قبل از غذا ذکر میکنند، زیرا اعتقاد دارند که سرعت هضم میوه زیاد است.
- اما از طرفی باید توجه داشت مصرف میوههای تر از قبیل زردآلو، توت، خربزه، هلو و آلو قبل از غذا در تابستان مناسب نیست.
- اگر قصد مصرف میوه بعد از غذا را دارید حداقل بگذارید دو الی سه ساعت از زمان صرف غذا گذشته باشد.
2) بعد غذا دور میوه رو خط بکش
اگر میوه بلافاصله پس از صرف غذا خورده شود، با غذا مخلوط شده و زمان توقف آن در معده طولانی میشود. در نتیجه میوه فاسد میشود و باعث فساد غذا نیز میشود. به این معنی که مصرف میوه با غذا باعث ایجاد اختلال در هضم و تولید اخلاط فاسد میشود.
- در حقیقت میوههای تازه بهتر است با فاصله زمانی مناسب قبل از غذا مصرف شوند؛ به جز میوههای ایجادکننده قبض در شکم مانند به، انار و سیب.
- این میوهها اگر قبل از غذا مصرف شوند ایجاد یبوست در فرد میکنند، بنابراین بهتر است بعد از غذا مصرف شوند.
- روش مطلوب آن است که فرد پس از مصرف میوه کمی راه برود و سپس غذا بخورد.
3) درهمخوری میوهها ممنوع!
با توجه به متفاوت بودن افراد با یکدیگر از سویی و تفاوت انواع میوه از سوی دیگر مصرف هیچ دو میوهای با هم توصیه نمیشود.
- در هر بار مصرف میوه، بهتر است یک نوع میوه صرف شود.
- همچنین بهتر است بین مصرف انواع غذاها و میوه فاصله زمانی رعایت شود تا هر یک جداگانه هضم شده و در هضم یکدیگر اختلال ایجاد نکنند.
4) میوه خوردی آب نخور
از دید طب سنتی مصرف میوهای که کاملا نرسیده، یا میوهای که محل رویش آن با محل زندگی فرد متفاوت است مضر شناخته شده و چندان توصیه نمیشود. به علاوه باید توجه داشت:
- بعد از مصرف میوه تازه نباید آب به ویژه آب یخ مصرف کرد.
- موضوع دیگر قابل توجه این است که از نظر طب سنتی شیر هم یک غذا محسوب میشود؛ بنابراین مصرف میوه با آن ممنوع است.
- حتی مصرف شیر موز که در حال حاضر مرسوم شده به دلیل اختلال در هضم چندان توصیه نمیشود.
5) افراط و تفریط در میوه خوردن ممنوع!
متاسفانه برخی افراد یک یا دوبار در روز، اما با حجم خیلی زیاد میوه مصرف میکنند که اینکار صحیح نیست. اگر حجم مواد دریافتی در یک وعده بیش از حجم دستگاه گوارش باشد، مسلما این پرخوری میتواند سبب اختلالات هضم و نهایتا اختلالات جذب شود همچنین حکمای طب ایرانی، تأکید دارند که مصرف بیرویه میوه، استعداد ابتلاء به عفونتها را افزایش میدهد. همچنین امروزه در علم تغذیه نیز تأکید شده است که مصرف میوه باید بر طبق نیاز بدن فرد صورت گیرد و این نیاز را دو تا سه واحد در روز ذکر میکنند که این میزان تمام املاح و ویتامینهای مورد نیاز را تامین خواهد کرد. در جدول زیر، میزان یک واحد برخی از میوهها ضمیمه شده است.
ردیف | گروه میوه ها | میزان یک واحد از میوه ها |
1 | آب پرتقال | نصف لیوان |
2 | آب انگور | یک سوم لیوان |
3 | ازگیل | 4-5 عدد متوسط |
4 | آلبالو تازه | سه چهارم لیوان |
5 | آلو | 2 عدد |
6 | آناناس تازه | سه چهارم لیوان |
7 | انار | نصف یک عدد (نصف لیوان) |
8 | انبه متوسط | نصف میوه |
9 | انجیر تازه | 2 عدد متوسط (100 گرم) |
10 | انجیر خشک | 2-3 عدد متوسط |
11 | انگور | 17 عدد کوچک (90 گرم) |
12 | انواع کمپوت | نصف لیوان |
13 | برگه زردآلو | 4 عدد (8 نیمه) |
14 | برگه سیب | 4 عدد |
15 | پرتقال | یک عدد متوسط |
16 | تمشک | یک لیوان |
17 | توت تازه | نصف لیوان |
18 | توت خشک | 2 قاشق غذاخوری |
19 | توت فرنگی | یک و یک چهارم لیوان |
20 | سیب | یک عدد کوچک (120 گرم) |
21 | شاتوت | سه چهارم لیوان |
22 | شلیل | یک عدد کوچک |
23 | خربزه شیرین | یک قاچ ( 300 گرم) یا یک لیوان خرد شده |
24 | خرما | 3 عدد |
25 | خرمالو | 2 عدد متوسط |
26 | زردآلو تازه | 4 عدد (165 گرم) |
27 | طالبی بزرگ (یا گرمک) | یک سوم میوه (300 گرم) یا یک لیوان بدون پوست |
28 | کشمش | 2 قاشق غذاخوری |
29 | کیوی | یک عدد (100 گرم) |
30 | گریب فروت | نصف میوه متوسط (300 گرم) |
31 | گلابی | نصف میوه بزرگ (120 گرم) |
32 | گیلاس تازه | 12 عدد |
33 | موز | 1 عدد کوچک (120 گرم) |
34 | نارنگی | 2 عدد کوچک (240 گرم) |
35 | هلو | یک عدد متوسط (180 گرم) |
36 | هندوانه | یک قاچ (400 گرم) یا یک و یک چهارم لیوان |
در جداول بالا، مقدار یک واحد از هر میوه ذکر شده، شما دو تا سه واحد میتوانید از هر میوه در روز مصرف کنید، نه بیشترمثلاً:
- یک سیب کوچک یک واحد است و شما در روز میتوانید دو سیب کوچک مصرف کنید.
- یا یک سیب یا یک پرتقال درشت دو واحد محسوب میشود، یعنی در طول شبانه روز، یکی از هر کدام کافیست و میوه دیگری نباید اضافه شود.
- پس در روز اگه سایز میوه کوچک بود با فاصله و نه همزمان با هم سه نوع میوه میشود مصرف کرد، اگر سایز آن بزرگ بود، یک یا دو عدد.
نکته مهم:
باید در نظر داشت مصرف متعادل میوه و سبزیجات در هیچ زمانی ممنوعیت ندارد. آنچه که ممنوع است مصرف بیش از حد و افراطی هر نوع ماده غذایی است. میوهها اگر در حد متعادل مصرف شوند هیچ مشکل تداخلی برای جذب مواد غذایی به وجود نخواهد آمد. اما زیاده روی در مصرف میوه میتواند:
- اضافه وزن ایجاد کند.
- قندخون را بالا ببرد.
- آلرژی، نفخ یا اختلال هضم ایجاد نماید.
- و حتی گرسنگی و افزایش میل به خوردن بیسکوئیت و تنقلات را ایجاد کند.
آبمیوههای بدون پالپ هم به علت قندفراوان و میزان فیبر کمتر، باید کمتر مصرف شوند. پس طبق جداول بالا، بیش از حد نیاز بدنتان، میوه مصرف نکنید، زیرا نه تنها جلوی عفونت را نگرفتهاید، بلکه بدنتان را مستعد انواع عفونتهای ویروسی و باکتریایی کردهاید.
جمع بندی نهایی
نکات زیر را هنگام میوه خوردن رعایت کنید:
- میوههای تازه بهتر است با فاصله زمانی مناسب قبل از غذا مصرف شوند، به جز به، انار و سیب که قبل غذا یبوست ایجاد میکنند.
- در هر بار مصرف میوه، بهتر است یک نوع میوه صرف شود.
- بعد از مصرف میوه تازه نباید آب به ویژه آب یخ مصرف کرد.
- در مصرف میوه، زیاده روی نکنید.