در طب سنتی، در خصوص خواص و مزاج خرما این گونه آمده است که :
- مزاج آن گرم و تر است.
- خرما غذاییت زیادی دارد، چاق کننده است و خون خوبی تولید میکند.
- باعث رفع خستگی و تقویت قوای جنسی، شنوایی، بینایی و هاضمه میشود.
- خرما سبب تحریک قوای جنسی، استحکام کمر و تقویت آن میشود.
- خرما تقویت کننده قوای جنسی (در سرد مزاجان) است و برای تشدید این خاصیت میتوان تعدادی خرما را در شیر تازه خیساند و قدری دارچین نیز به آن افزود. این کار همچنین باعث از بین رفتن عوارض احتمالی شیر برای افرادی که دارای سردی و رطوبتهای مزاجی هستند، میشود.
- خرما بواسطه گرمی طبع آن، رطوبت بدن (مخصوصا بلغم معده) را از بین میبرد.
- خرما تقویت کننده کلیه است.
- اگر خرما همراه مقداری شنبلیله دم کرده و صاف شده میل شود، میتواند برای دفع سنگ کلیه و مثانه موثر باشد.
- خرما به درمان بیماریهای سرد بلغمی کمک میکند.
- خرما برای کسانی که دچار سرماخوردگی مکرر در فصول سرد میشوند، مفید است.
- باعث رفع رطوبت زائد ناشی از عفونت و تب میشود.
- به تقویت سیستم ایمنی و بهبود سرماخوردگی کمک مینماید.
- مصرف خرما به منظور پیشگیری مفید است ولی در زمان سرماخوردگی و تب مضر است و بیماری را تشدید میکند.
- خرما سبب لینت مزاج هم میشود.
خرما و زیاده روی در مصرف آن برای چه افرادی مضر است؟
- افرادی که عادت به مصرف خرما ندارند، ممکن است بر اثر مصرف خرما دچار حرارت و عوارض ناشی از صفرای زیاد نظیر سردرد، چشم درد،جوشهای پوستی، تاول یا آفت دهان، سوزش گلو و گلو درد بشوند.
- افرادی که چاق هستند و مزاج گرم و تر دارند باید از خوردن خرما پرهیز کنند، چون این افراد استعداد غلبه خون و حرارت خون را دارند و خرما آن را تشدید میکند و این خون غلیظ ممکن است موجب تغییر در تناسب اخلاط شود.
نکات مهم در مصرف خرما
- مصرف زیاد خرما برای دندانها مضر است.
- توصیه شده بعد از خوردن خرما با آب جوشیده نیم گرم چند بار مزمزه و غرغره نموده (می توان در این آب کمی هم سرکه ریخت) که این عمل از بروز عوارض ناشی از خرما مخصوصاً در گرم مزاجان جلوگیری میکند.
- در مناطقی که خرما نمیروید زیاده روی در مصرف آن جایز نیست و موجب سوختن خون، تولید خون سوداوی و بروز عفونت میشود.
مصلح خرما چیست؟
کاهو، گلاب، خشخاش، بادام درختی شیرین، سرکه، آب انار، سکنجبین و روغن، مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج خرما هستند.
امتیاز دهی کاربران
( رای)بیشتر بخوانید!
همه اینارو گفتید قبول اما یه کوچولو توضیح ندادین! که آیا این همه خواص برای رطبه یا زاهدی خرمای کبکاب بخوریم با برنی! عجوه خوبه بخوریم یا برحی! کدوم یکی از انواع خرما خوبه؟
از نظر اغلب حکمای طب سنتی ایرانی بهترین نوع خرما خرمای خشک شده (تمر) و یا اندکی قبل از آن یعنی خرمای رطب است که خرمای خیس و تر نیز نامیده میشود. به طور کلی نیز هرچه خرما رسیده تر و شیرینتر باشد مفید تر بوده و خواص بیشتری دارد و از نظر طب سنتی نیز گرمتر است. اما افراد گرم مزاج کلا باید کمتر خرما مصرف کنند یا با مصلحش بخورند. از نظر مرغوبیت هم بگیم این خرماها خوبن اگه دسترسی بهشون ممکن باشه
۱- خرمای پیارم
۲- استعمران
۳- خنیزی
۴- شاهانی
۵- مرداسنگ (طبع سرد)
۶- مضافتی
۷- زاهری
۸- کبکاب
۹- ربی
۱۰- برهی
۱۱- گنطار
۱۲- آل مهتری
۱۳- خضراوی
۱۴- خاصویی