خواص و مزاج به شیرین در طب سنتی، این گونه بیان گشته است که :
- مزاج “به” شیرین گرم و تر است. هرچه مزه آن به سمت ترشی برود سردی و خشکی آن بیشتر میشود.
- بوییدن هر نوع بهی نشاط آور است و سبب بهبود تنگی نفس نیز میشود.
- ترکیب شربت به با شربت لیمو برای نشاط و تقویت قلب بینظیر است.
- به شیرین در خواص مربوط به قبض مانند رفع اسهال و رفع سستی دهانه معده و … نسبت به به ترش مزه ضعیفتر است.
- مصرف به شیرین به طور کلی برای افراد سرد مزاج مناسبتر است.
- جرم به دیرهضم بوده و برای رودهها مضر است؛ همچنین موجب اختلال در هضم غذا و گرفتگی مجاری میشود، ولی آب به، به تنهایی برای معده و هضم مفید میباشد.
- به باید بعد از غذا خورده شود و مصرف آن قبل از غذا باعث بستن شکم و یبوست میشود.
- مکیدن آب به، دهان را خوش بو میکند.
- مقوی قلب، مغز و اعصاب است.
- يكي از خواص به شیرین، مدّر بودن آن است بنابراین برای پاکسازی و شستشوی کلیه و مجاری ادراری مفید است.
- لعاب دانههای آن که به (به دانه ) معروف است برای درمان گلو درد و سرماخوردگی مفید است.
- خاصیت غذایی “به” نسبتاً زیاد بوده ولی نوع ترش آن دیرهضم است.
- جویدن “به” حتی اگر قورت داده نشود باعث پاکسازی دهان و دندانها شده، دهان را خوشبو کرده و اثرات مفیدی برای مغز دارد.
- در زنان باردار هم بوئیدن “به” ویار را مهار میکند. تهوع بارداری را رفع میکند، جنین را از سقط محافظت میکند.
- به اشتها را تحریک کرده و به هضم کمک میکند.
- مانع قی و خمار است و سبب تسکین تشنگی میشود.
- به، قابض است، قبض طبع میآورد و خونریزیهای داخلی را بند میآورد.
- مانند سیب میتوان آب به را گرفته و رب به درست کرد.
مصرف زیاد به، به چه افرادی توصیه نمیگردد؟
- مصرف زیاد به، به کسانی که مبتلا به انسداد مجاری هستند، توصیه نمیشود جون جرم به دیرهضم است و باعث تشدید گرفتگی مجاری میشود.
- مضر روده (جرم آن) است و کسانی که مشکلات گوارشی دارند بهتر است فقط آب به را مصرف کنند.
- چون دارای مزاج گرم است، مصرف زیاد آن به گرم مزاجان توصیه نمیشود
مصلح به شیرین چیست؟
مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج به شیرین ، مصرف آن همراه انیسون یا عسل و مربا کردن آن با عسل است.