آشنایی با خواص برگ، هسته و روغن هسته گیلاس
برگ گیلاس، هسته و روغن هسته گیلاس نیز مانند بقیه اجزای گیلاس مانند دم گیلاس و میوه گیلاس دارای خواص متعددی در طب سنتی می باشند.
در خصوص خواص میوه گیلاس و دم گیلاس مطالبی را در سایت طبایع بیان کرده ایم (لینک مقاله). در این مطلب به بیان خواص بقیه اجزای این درخت پرفایده می پردازیم.
برای بهره بردن از خواص برگ گیلاس باید از دمکرده یا جوشانده آن استفاده کنیم. تهیه این دمنوش بسیار راحت است. برگها را در آب ریخته و بجوشانید، سپس آن را میل کنید.
ترکیبات شیمیایی برگ گیلاس
ساپونین، فلاونوئید، آمیگدالین، روغن های ضروری،
کومارین: دارای خاصیت جلوگیری از لخته شدن خون.
تانن: موادی با خواص آنتی اکسیدانی، ضد سرطان، ضد التهاب و جوان کننده.
کوئرستین: یک ماده با خواص آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی، ضد ویروسی و ضد التهابی.
خواص برگهای گیلاس
- کاهش درد مفاصل.
- درمان سرماخوردگی.
- از بین برنده سنگ کلیه.
- بهبود گرفتگی صدا.
- درمان دیفتری.
- درمان برونشیت گرم.
- کاهش ورم گرم.
- بهبود عفونتهای حلق.
- درمان زردی (هپاتیت): عصاره برگ های گیلاس در شیر برای زردی توصیه شده است.
- مدر و از بین برنده سنگ های کلیه: دوره برای درمان سنگ کلیه دمکرده برگ گیلاس را روزی 2 لیوان تا 3 هفته می باشد.
- سلامت قلب: دمکرده برگهای گیلاس، میتواند عملکرد درست عضله قلب را حفظ کند. با نوشیدن منظم دمنوش برگ گیلاس عملکرد ماهیچه قلب تقویت شده و قلب از آسیب سمومی که وارد بدن میشوند در امان میماند.
- کاهش کلسترول خون: دو مشت برگ گیلاس را در ۳ فنجان آب ریخته و بجوشانید تا مقدار آب به نصف برسد. سپس بگذارید سرد شود و سه بار در روز از آن بنوشید.
- کاهش فشار خون: برگهای گیلاس را خشک کنید، سپس به یک لیوان کوچک آب گرم اضافه کرده و دمنوش درست کنید. اجازه دهید آب به شکل چای دربیاید. این را دو بار در روز بنوشید.
- درمان یبوست: برای درمان یبوست 30 گرم از برگ درخت گیلاس را در یک لیتر آب بجوشانند و به مدت 10 دقیقه دم کنند، سپس با عسل و نبات مخلوط و میل کنند.
- کاهنده درد: برگهای گیلاس میتوانند درد را تسکین دهند.
درمان نقرس: مانند دیگر اجزای گیلاس، دمکرده برگ آن هم برای درمان نقرس و اسید اوریک بالا مفید است.
پیشگیری از ایجاد و جلوگیری از رشد تومور: علاوه بر میوه گیلاس، برگهای آن نیز به عنوان موادی طبیعی برای درمان برخی بیماریها مانند تومور به کار میروند. برگ گیلاس حاوی فلاونوئید، تانن و ساپونین است که در جلوگیری از رشد تومور موثر هستند. - جلوگیری و کاهش التهابات: مواد موجود در برگ گیلاس به بدن در مبارزه علیه بیماری های عفونی و پروسه های التهابی ایجاد شده توسط آن ها کمک می کنند.
- ضد عفونی کننده است: کمک به حذف سریع میکروارگانیسم های بیماریزا از بدن است. دم کرده آن برای ضدعفونی کردن زخم ها استفاده می شود.
- کاهنده قند خون برای درمان افراد دیابتی: ساپونین و فلاونوئید موجود در برگهای گیلاس مانند آنتی اکسیدان عمل کرده و هورمون انسولین مورد نیاز برای متابولیسم قند را ترشح میکنند و به این ترتیب میتوانند قند خون افراد دیابتی را پایین بیاورند. ۱۰۰-۵۰ گرم برگ گیلاس شسته را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید. این را دو بار در روز مصرف کنید. اگر از برگ خشک استفاده میکنید، بهتر است ۵-۲ گرم برگ خشک را در ۲۰۰ میلیلیتر آب بریزید.
موارد احتیاط یا منع مصرف برگ گیلاس
- افرادی که به علت زخم یا گاستریت، مخاط معده آن ها ملتهب است یا افراد با اسیدیته معده بالا از دم کرده برگ گیلاس استفاده نکنند.
- افراد مبتلا به یبوست.
- افراد با فشار خون پایین.
- اشخاصی که دچار آلرژی و حساسیت هستند.
هسته و روغن هسته گیلاس
هسته گیلاس حاوی مقداری سیانور به شکل سیانید هیدروژن است که می تواند بسیار خطرناک و کشنده باشد. این سم داخل هسته گیلاس است که پس از شکسته شدن هسته آزاد می شود. خوردن حتی تعداد کمی هسته شکسته شده گیلاس باعث مرگ نیز خواهد شد. سیانید موجود در دانه گیلاس با اختلال در سیستم اکسیژن رسانی به سلولها میتواند سبب مرگ تدریجی سلول شده و در مقادیر بالا سبب مرگ فرد شود.
در هسته میوه هایی مانند گیلاس قرمز حدود 3.9 میلی گرم، آمیگدالین ماده ای که بعد از هضم تبدیل به سیانید هیدروژن می شود، وجود دارد. روغن هسته گیلاس با استفاده از روش پرس سرد به دست می آید.
روغن به رنگ زرد روشن با بوی خفیف و بافت سبک است و باعث تولید کلاژن و بازسازی سلول و جوانسازی سلول می شود و همچنين يک روغن پایدار و نرم کننده است که به تشکیل یک سد محافظ روی پوست و روی موهای خشک کمک می کند.
این روغن دارای مشخصات مشابه روغن بادام شیرین است. با این حال، نسبت به روغن بادام شیرین اثر جوش زایی کمتری دارد و باعث می شود که این ماده برای مراقبت از پوست مناسب تر باشد. مقدار بالای امگا 9 آن را برای جلوگیری از شوره سر در موها ایده آل می کند.
از روغن هسته گیلاس در برخی محصولات آرایشی مانند صابون، کرم و لوسیون ها استفاده می شود.
ترکیبات روغن هسته گیلاس
روغن هسته گیلاس حاوی عناصر و ویتامین های مختلفی از جمله: آهن، پتاسیم، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، آنتی اکسیدانی به نام توکوفرول، اسیدهای چرب غیر اشباع، اسید اولئیک، کاروتنوئیدها، فیتواسترول ها و اسکالن می باشد.
خواص هسته و روغن هسته گیلاس
- کاهش کلسترول خون.
- بهبود سلامت گوارشی.
- بهبود سلامت قلب و عروق.
- جلوگیری از عفونت.
- کاهش افسردگی، استرس و اضطراب.
- درمان میگرن: ماساژ سر با روغن گیلاس.
- درمان کم خونی و جبران کمبود آهن.
- تقویت میل جنسی.
- تقویت حافظه.
- کاهش فشار خون: روغن هسته گیلاس حاوی پتاسیم است که باعث گشاد شدن رگ های خونی می شود، در نتیجه فشار خون را کاهش میدهد و باعث انتقال بهتر خون از طریق شریان ها می شود.
- جلوگیری از انواع سرطان: آنتی اکسیدان موجود در روغن هسته گیلاس خاصیت ضد سرطانی قوی دارد که می تواند باعث جلوگیری از سرطان شود.
- مناسب برای مو: باعث افزایش گردش خون پوست سر می شود که برای رشد موها مناسب است. علاوه بر این روغن گیلاس حاوی مواد ضد باکتریایی است که مانع از تشکیل شوره و عفونت باکتریایی در سر می شود.
- تقویت سیستم ایمنی: روغن هسته گیلاس غنی از ویتامین C هست که باعث بهبود سلول های خونی و تقویت سیستم ایمنی می شود و هم چنین دارای خواص ضد عفونی کننده است، مصرف روغن کمک می کند تا گردش خون بهتر عمل کند و در نتیجه بدن ما اکسیژن و مواد مغذی بیشتری دریافت می کند و سیستم ایمنی ما را تقویت می کند.
- کمک به سلامت چشم و بینایی: روغن هسته ی گیلاس دارای مقدار زیادی ویتامین A و بتاکاروتن است که برای سلامت چشم بسیار مفید است و باعث جلوگیری از آسیب به شبکه ای چشم می شود. جدا از این روغن هسته گیلاس شامل مقدار زیادی خواص آنتی اکسیدان است که در برابر رادیکال های ازاد مقابله می کند و از هر گونه آسیب ناشی از ان به سلول های چشم محافظت می کند بنابراین از تباهی ماکولا و مشکلات چشمی جلوگیری می کند.
- تسکین درد: روغن هسته گیلاس حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع است و به نظر میرسد به تولید هورمونهایی برای کنترل متابولیسم سلولی و تسکین درد کمک میکند. روغن هسته گیلاس همچنین حاوی آنتیاکسیدانهای طبیعی و ویتامین A و E است.
- ضد آفتاب طبیعی: روغن هسته گیلاس موجب محافظت از پوست در برابر آفتاب و اشعه ماوراء بنفش خورشید میشود و حاوی خواص ضد آفتاب طبیعی عالی میباشد.
- بهبود سلامت پوست: مقدار بالای ویتامین A ،C و E که در روغن هسته گیلاس وجود دارد باعث سلامت پوست، مرطوب و صاف نگه داشتن آن، رفع چین و چروک ها و پیشگیری از بروز بیماری های پوستی مانند پسوریازیس، آکنه و اگزما می شود. همچنین این محصول بدون ایجاد انسداد منافذ پوست، باعث بازسازی سلولهای پوستی و حفظ خاصیت ارتجاعی پوست می شود. روغن هسته گیلاس گردش خون را بهبود میبخشد، پوست را ترمیم کرده و روند پیری را کند مینماید.
- روغن دانه گیلاس باعث تولید کلاژن و بازسازی سلول و جوانسازی سلول می شود. روغن دانه گیلاس برای همه انواع پوست بخصوص پوست های آسیب دیده مناسب است.
- کاهش التهاب: روغن هسته گیلاس مقدار زیادی آمینو اسید دارد که باعث جلوگیری از التهابات پوستی، استخوان و سایر قسمت های دیگر بدن می شود.
- کمک به درمان آرتروز: روغن هسته گیلاس دارای خواص ضد التهابی قوی است و با ماساژ دادن منظم روغن هسته گیلاس می توان ورم و درد را کاهش داد.
موارد احتیاطی در مصرف روغن هسته گیلاس
- در چشم ها و سایر مناطق حساس طبق نظر پزشک استفاده شود.
- افراد حساس ممکن است یک واکنش آلرژیک دریافت کنند.
- از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع
حامد
سلام شما ازطرفی میگین که هسته ی گیلاس سمی وخطرناکه وازطرفی هم میگین که دارای خاصیت زیادی برای بدن هست اصلا جوردرنمیاد باید چکارکنیم بخوریم یا نخوریم
خیراله سلیمی
سلام آرامش در دنیا لازم زندگی جنگ را کنار بگذارید