عدس یکی از حبوباتی است که ایرانیان از زمان های قدیم غذاهای زیادی را با آن طبخ می کنند. گیاهشناسان اعتقاد دارند که این ماده حتی قبل از تاریخ نیز وجود داشته است. این ماده غذایی از نظر مقدر پروتئین بسیار غنی است و در بین گیاهان فقط لوبیای سویا بیشتر از آن پروتئین دارد.
خواص عدس از نظر طب سنتی
عدس از نظر طب قدیم ایران، معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر است؛ یعنی پوست آن گرم و خودش قابض است؛ به عبارت دیگر، پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال است.
کاهش کلسترول و تنظیم قند خون
عدس حاوی اسیدهای آمینه مختلف، ویتامینهای گوناگون از جمله ویتامین B و مواد معدنی همچون آهن، کلسیم و فسفر است. این ماده، منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهشدهنده کلسترول است که نه تنها کمک به کاهش کلسترول میکند بلکه خاصیت تنظیم قند خون هم دارد؛ زیرا فیبر بالای آن از افزایش قند خون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری میکند.
خواص دیگر
- به علت داشتن آهن برای رفع کمخونی و افزایش شیر مادران شیرده مفید است.
- این ماده لعابدار است و به همین علت مصرف آن برای ناراحتیهای روده توصیه میشود.
- برای درمان زخمهای دهان و گلو و دیفتری، آن را بپزید و آب آن را غرغره کنید.
- برای تقویت معده و برطرف کردن گاز معده عدس پخته را با سرکه میل کنید.
- مصرف این ماده مغذی در سلامتی قلب نقش به سزایی دارد. این نقش نه تنها به دلیل فیبرهای موجود در عدس بلکه به علت مقادیر قابل ملاحظهای از فولات و منیزم آن است.
- مصرف این ماده مخصوصاً برای خانمهایی که در سنین باروری و دوران بارداری هستند و در معرض کمبود آهن هستند، ایده بسیار مناسبی است. فراموش نکنید که کمبود آهن باعث کمخونی میشود که برای مادر خوب نیست؛ چون نوزاد بعد از به دنیا آمدن از شیر مادر تغذیه میکند.
- آرد عدس بوداده تشنگی را قطع میکند، معده را نیرو میبخشد، صفرا را خاموش و هیجان خون را فرو مینشاند و حرارت را کم میکند.
خواص جوانه عدس
جوانهها دارای انواع ویتامین همچون ویتامین B12 هستند و برای کمخونی حاد مصرف جوانه بسیار موثر است. جوانههای گندم، عدس، ماش و یونجه سرشار از ویتامین و پروتئین بوده ولی کالری کمی دارند. همچنین ویتامین C و E در آنها به وفور یافت میشود.
مصرف جوانهها به دلیل اینکه حاوی ویتامین E است، برای درمان ناباروری و پیشگیری از بیماریهای قلبی، عروقی و سرطان موثر است. همچنین کسانی که پوست آنها در زمستان خشک میشود، میتوانند از نرمکنندههای حاوی ویتامین E که از جوانهها ساخته شده است، استفاده کنند. مصرف جوانهها برای حفظ سلامت پوست به ویژه در دوران سالمندی توصیه میشود.
جوانه عدس انرژی را زیاد میکند
این جوانه حاوی ویتامینهای A، B، C، اسید فولیک و املاح آهن، فسفر و کلسیم است. این جوانه مقوی قلب، تصفیهکننده خون، شستشو دهنده کلیهها و افزاینده انرژی است. همچنین فیبر آن نقش موثری در کاهش کلسترول و پرفشاری خون و تنظیم ترشح انسولین دارد و به دلیل پروتئین زیاد خاصیت سیرکنندگی بالایی دارد.