کینوا گیاهی است که به منظور استفاده از دانههای آن پرورش داده میشود و امروزه به عنوان یک غذای سالم و محبوب در سرتاسر جهان شناخته شده است و در سال اخیر نیز پای آن به ایران هم باز شده است.
اما کینوا دانه جدیدی است که به تازگی وارد رژیم غذایی ایرانیان شده است و نمیتوان توقع داشت طب سنتی که پایه آن چند صد سال قبل چیده شده است این دانه را بررسی کرده باشد. پس مطالب این پست بر اساس شواهد موجود روز میباشد.
کینوا را بیشتر بشناسید…
- یک دانه کامل و سرشار از مواد مغذی (فیبر، اسیدآمینه، امگا 3،6،9، کلسیم، منیزیم، فسفر، ویتامینهای گروه ب، آهن)
- وارداتی بوده اما جدیدا در ایران هم کشت میشود.
- در گرمی و سردی معتدل اما از لحاظ خشکی و تری، به خشکی تمایل دارد.
- بر خلاف باور عموم جزء غلات نیست و بیشتر در دسته شبه غلات قرار میگیرد.
- در سایر کشورها، دانهای ارزان اما در ایران دانهای گران محسوب میشود.
- یک محصول طبیعی، ارگانیک و عاری از گلوتن است.
- کم چرب و پر پروتئین و جایگزین مناسب انواع نان، پاستا و برنج است.
- به حرکات منظم روده و معده و در نتیجه رفع یبوست کمک میکند.
- در احساس سیری زودرس و متعاقباً کاهش وزن خوب عمل میکند.
- مقدار کربوهیدرات موجود در آن تقریباً بالاست.
- طعم آن تا حدودی شبیه فندق بوده که پس از پخته شدن کمی به شیرینی تمایل دارد.
انواع کینوا
این خاویار گیاهی؛ در سه نوع سفید، قرمز و سیاه دستهبندی میشود:
- کینوا سفید: در دسترس تره و زمان پخت کمتری نسبت به بقیه دارد.
- کینوا قرمز: بیشتر برای تهیه انواع سالاد استفاده میشود.
- کینوا سیاه: طعم و مزه آن نسبت به انواع دیگر شیرینتر و زمان پخت بیشتری نیز نیاز دارد.
نحوه پخت دانه کینوا
طرز پخت دانه و گیاه کینوا تا حد زیادی شبیه به برنج سفید خودمان است. به این ترتیب که:
- بهتر است که آن را برای مدت ۳۰ دقیقه تا یک ساعت در اب بخیسانید تا قبل از مصرف مقدار ساپونین آن کاهش یابد.
- هر یک پیمانه کینوا را با ۲ پیمانه آب، آب مرغ یا گوشت به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و با حرارت ملایم می پزیم. پختن را تا زمانی که آب آن کاملا کشیده شود ادامه می دهیم.
- برای خوش طعمترشدن به آن مقداری روغنزیتون و یا فلفلدلمهای خرد شده و سبزیجات معطر میتوانیم اضافه کنیم.
نکات پخت
برای جلوگیری از تغییر حالت و له شدن دانههای کینوا میتوان حجم معین آب را در چند مرحله به قابلمه اضافه کرد.
اشکال مختلف مصرف
کینوا پخته شده را میتوان در موارد زیر نیز به کار برد:
- در انواع سالادهای گرم و سرد
- جایگزین پاستا، برنج
- در کوفته
- به شکل کتلت یا همبرگر (کینوابرگر)
- سوپ
- از آرد کینوا هم میتوان برای تهیه نان، کوکیها، بیسکویتها و کیکها استفاده کرد.
آیا کینوا منع مصرف یا محدودیت مصرف هم دارد؟
بله ؛ مصرف این دانه در افراد زیر توصیه نمیشود:
- افراد مبتلا به سنگ کلیه یا افراد دارای کلیههای سنگساز (به دلیل داشتن مقادیر بالایی از اگزالات)
- افرادی که به کینوا حساسیت دارند و دچار درد در ناحیه شکم و خارش پوست میشوند.
- افراد حساس به پرولامین
- طرفداران رژیم غذایی کم یا فاقد کربوهیدرات ( به علت داشتن مقادیر نسبتاً بالای کربوهیدرات).
- زنان باردار و شیرده هم حتما قبل مصرف با پزشک خود مشورت کنند.
کینوا را از کجا تهیه کنیم؟
- نوع بسته بندی شده در اکثر فروشگاهها و هایپرمارکتهای با برند اُ آ ب به فروش میرسد.
- یا میتوانید از سایتهای معتبر عرضه کینوا، اقدام به خرید نمایید.
حرف پایانی …
دانه های خوراکی گیاه کینوا یکی از محبوب ترین غذاهای سالم جهان است که در ایران کمتر مورد بررسی قرار گرفته است و زیاد شناخته شده نیست.
بنابراین این که آیا انتخاب مناسبی برای اقلیم ایران و طبیعت مردم ماست یا خیر، تا بتوان با خیال راحت آن را در برنامه غذایی گنجاند؛ مطالعات بیشتری را میطلبد.
منبع
تیم محتوایی طبایع