در زندگی همه ما پیش آمده که برخی تدابیر خصوصاً تدابیر مرتبط با سبک زندگی و حیطه پزشکی را بدون تفکر و به صورت غلط بکار ببریم و یا یک کار خاص را به صرف تقلید از پیشینیان خود، بدون اینکه بدانیم چیست و از کجا آمده انجام داده باشیم. شاید اصلاً این موضوع برای شما اهمیت نداشته باشد ولی شاید جالب بودن قضیه و دانستن آن برای شما هم جذاب و هم ضروری باشد. بنابراین در این بخش ما قصد داریم به بررسی این دانستیهای جالب از منظر طب سنتی بپردازیم:
آیا میدانستید؟!
مصرف مکرر و زیاد خرما برای مبتلایان کبد چرب، افراد دارای غلظت خون و بیماری هایی با سابقه افسردگی و اضطراب زیان آور است؟
در مبارک رمضان هستیم و عدهای از افراد روزه دار عادت دارند که روزانه در سحر یا افطار حدود 4 یا 5 عدد خرما استفاده کنند، اما این افراد بایستی بدانند که طبق متون طب سنتی و با استناد به کتاب مخزن الادویه، مصرف زیاد و مکرر خرما خالی از عوارض نیست که در ادامه به برخی از این عوارض اشاره میکنیم.
خواص خرما
خرما خوردنی خوب و مقوی است که حضور پررنگی هم در سفرههای رمضان دارد
- طبع، طبیعت یا مزاج رطب گرم و تر است اما طبع، طبیعت یا مزاج خرمای خشک که تمر گویند گرم و خشک در درجه دوم است.
- منبع عناصر معدنی به ویژه آهن است، همچنین قند خرما خیلی زود در گوارش جذب میشود و به همین خاطر در تعالیم دینی مصرف متعادل آن در افطار توصیه شده است.
- خرمای مصرفی باید کاملاً رسیده و شیرین و ترجیحاً خشک باشد؛
- خرمای خیسانده در شیر به همراه کمی دارچین برای بهبود کم خونی و کاهش علائم بی میلی جنسی سودمند است
- برای ورزشکارانی که توده عضلانی و تحرک کافی دارند، افراد ساکن در مناطقی که خرما میروید، مناسب تر است.
عوارض مصرف زیاد خرما
خرما دارای خواص خوبی است اگر به اعتدال مصرف شود، در غیر این صورت مصرف زیاد و مکرر خرما، مشکل ساز خواهد بود:
- ارزش غذایی بالایی دارد (کثیرالغذا)، اما در مقابل خون غلیظی تولید میکند.
- چاق کننده است.
- دیر هضم بوده و باعث انسداد در عروق کبد و طحال شده و باعث ایجاد کبد چرب میشود.
- برای گرم مزاجان و افراد ساکن در مناطقی که خرما در آنجا رشد نمیکند مضر است و عادت به خوردن مکرر خرما موجب سوختن و فساد خون میشود ( اما در مناطقی که خرما میروید، گرمای بدن، هوا و خرما موافق یکدیگرند)
- مولد سوداست و امراض سوداوی را تشدید میکند.
- باعث افزایش حرارت و گرمی خون و احتراق خون و عفونت اخلاط در بدن میشود.
- سردردآور بوده و دندان درد رو تشدید میکند.
- زمینه را برای بروز آفت، زخمهای دهانی، آکنه و بثورات پوستی فراهم میکند.
نکته: ساکنان جنوب کشور و مناطقی که خرما در آن جا میروید ممکن است عوارض فوق را کمتر مشاهده کنند.
مصلح خرما چیست؟
آب انار، بادام پوست کنده، سکنجبین و شستشو دهان با آب نیم گرم و غرغره با گلاب و سرکه و سماق.
جمع بندی بحث
دوستداران خرما و روزه داران عزیز بدانند که خرما در عین خواصی که دارد میتواند در صورت عدم تعادل در مصرف (مصرف زیاد روزانه) عوارض زیادی به همراه داشته باشد، پس:
- در مصرف آن در ایام ماه مبارک رمضان و سایر ایام، جوانب اعتدال را رعایت فرمایید (2 عدد) و از مصرف آن به صورت مکرر و روزانه اجتناب کنید.
- برای آسیب رسی کمتر به بافت دندان و لثهها بعد مصرف دهان و لثه خود را شستشو دهید.
- افرادی که معده ضعیف و تر دارند، باید کمتر از رطب استفاده کنند و خرمای مصرفی آنهای تمر یا همان خرمای خشک باشد.
- افراد دارای کبد چرب همراه با غلظت خون، یا علائم بیماریهای سوداوی مانند افسردگی و اضطراب میتوانند مویز و کشمش را جایگزین خرما کنند.
حرف پایانی…
خرما از خواص خوبی برخوردار است؛ اما مصرف زیاد اون به افراد مبتلا به کبدچرب همراه با غلظت خون، افراد دارای علائم افسردگی، استرس و اضطراب توصیه نمیشه چون علائم این بیماریها رو تشدید میکنه.