نارنج، میوهای از خانواده مرکبات و با نام علمی Citrus aurantium، که اسم فارسی آن نارنگ است. ازمیوههای پرکاربرد و با محصولات جانبی متعدد درفصل سرما است. طبیعت میوه آن ازدیدگاه طب ایرانی سرد و خشک است ولی مزاج پوست زرد و شکوفه آن گرم و خشک است.
عدهای عقیده دارند که این میوه از زمان بسیار قدیم در شمال ایران یافت میشده است. در برخی مناطق درتمام فصول سال این میوه بر روی درخت دیده میشود.
خواص و ترکیبات خاص نارنج
- طبق اصول طب ایرانی تمامی ترشمزهها به اعصاب ضرر میرسانند ولی از بین ترشمزهها نارنج، کمترین ضرر را برای اعصاب دارد. زیرا در آب نارنج مادهای صمغی و لعابی وجود دارد که آن را در بین مرکبات ممتاز کرده است. به علت همین مواد است که ترشی آن برای عصبها ضرر کمتری دارد و برای سرفه و درد سینه مفید است.
- اگر آب نارنج را با عسل مخلوط و میل کنید از زیان آن خواهد کاست.
- اگر مبتلا به درد سینه و سرفه گرم هستید یک عدد نارنج را از میان دو قسمت کنید. سپس کمی نبات کوبیده و کمی نشاسته روی آن بپاشید. بعد آن را روی آتش بگذارید تا یکی دو جوش بزند و بعدآن را به صورت مکیدنی میل کنید.
- از خلال پوست نارنج میتوان مانند خلال پوست پرتقال مربا تهیه کرد و هم با خیساندن آن در سرکه ترشی ساخت.
- مربا و ترشی پوست آن تقویتکننده معده است.
- مصرف حدود 4 گرم از پوست خشک نارنج برطرفکننده حالت تهوع و استفراغ است. همچنین باعث خارج شدن انگلهای دستگاه گوارش میشود.
- اگر نارنج را به صورت کامل و با حرارت کم و به همراه کمی آب پخته تا اجزایش از هم جدا شود و سپس آن را بر روی پوست و مو خود بمالید متوجه خواهید شد که یک نرمکننده بسیار مفید برای پوست و مویتان پیدا کردهاید. همچنین این مخلوط در رفع خارشهای پوستی نیز مؤثر است.
منبع: همکار متخصص طبسنتی آقای دکتر محمد عسکر فراشاه