عسل یکی از مواد غذایی است که خواص بسیار زیادی دارد، اما همان قدر که خواص زیادی دارد، به دست آوردن نوع طبیعی نیز دشوار شده است و به ندرت می توان در بازار عسل طبیعی پیدا کرد. انواع غیر اصلی عسل به اندازه نوع طبیعی آن خواص ندارند، بلکه مضراتی هم دارند.
ارزش غذايی عسل
عسل به طور کلی یک ترکیب محلول در آب بسیار غلیظ قندی است. مهمترین قندهای این ماده فروکتوز، گلوکز و ساکاروز هستند.
در مجموع یک کیلوگرم عسل ۳۲۵۰ کالری انرژی دارد. عسل به لحاظ داشتن برخی مواد تخمیری در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا بالاترین مرتبه را در میان غذاها دارد، از این دسته مواد میتوان به آمیلاز، اینورتاز، کاتالاز و پراکسیداز اشاره کرد.
تعدادی از ویتامینهای اصلی هم در این ماده وجود دارند، اما مقدار آنها قابل توجه نیست. میزان املاح معدنی در انواع مختلف عسل متفاوت است و عسلهای تیره املاح معدنی بیشتری دارند که مهم ترین آنها کلسیم، پتاسیم، سدیم، منگنز، آهن، مس، فسفر، منیزیم و گوگرد است.
این ماده دارای انواع پروتئین، اسیدهای آمینه، اسیدهای آلی مثل اسید فرمیک و مشتقات کلروفیل و مقداری آنزیم و رایحههای معطر است.
عوارض زياده روی در مصرف عسل
عسل نیز حدود ۵۵ درصد فروکتوز، قند میوه است که این قند توسط کبد پردازش می شود اما با وجود تفاوت شیمیایی، بدن ما هنوز به عسل به عنوان یک قند مانند شکر واکنش نشان می دهد بنابراین مصرف زیاد آن انسان را حتی دچار بیماری دیابت نیز می کند.
اتفاقی که در مصرف بیش از حد عسل در بدن می افتد دقیقا مشابه مصرف زیاد شکر است.
قند دریافتی زیاد لوزالمعده را وادار به تولید انسولین اضافی می کند و مازاد آن در بدن به صورت چربی ذخیره می شود و این رخداد دقیقا آغاز فرایند چاق شدن انسان است.
مشکلات قلبی و بیماری های کبدی عوارض دیگری از زیاده روی در مصرف هر نوع قند حتی عسل است.
مضرات مصرف عسل تقلبی
عسل تقلبی نه تنها خاصیت درمانی ندارد بلكه از آنجایی كه حاوی قند و شكر مصنوعی می باشد بسیار مضر است. عسل تقلبی مانند قند، شكر، شیرینی جات و نوشابه ها بوده و گلوكز خون را به سرعت افزایش می دهند و باید از آن اجتناب كرد برای بیماران سرطانی بسیار مضر می باشد.
از مضرات مصرف عسل تقلبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سركوب سیستم ایمنی بدن
- بر هم زدن تعادل املاح در بدن
- باعث پوسیدگی دندان ها می شود
- کاهش تمركز، بد خلقی و افزایش اضطراب
- كاهش انعطاف پذیری و عملكرد بافت ها
- افزایش دهنده دیابت است (لذا افرادی که دیابت دارند باید برای انتخاب عسل دقت بیشتری کنند)
- افزایش سطح تری گلیسریدهای خون
- سبب فقر مس و کروم می شود
- تداخل در جذب كلسیم، منیزیم و پروتئین
- پیری زودرس
- باعث خستگی مزمن می شود
- علائم اضطراب و ترس را در خانم های حساس تشدید می کند
- افزایش چاقی، كلسترول خون و فشار سیستولیک قلب
- ویتامین ای را در خون کاهش می دهد
- کاهش هورمون رشد
- كاهش توانایی عملكرد آنزیم ها
- كاهش ظرفیت یاد گیری – كاهش عملكرد حافظه
- كاهش پایداری عاطفی
- می تواند موجب یبوست و یا واریس گردد
- می تواند منجر به سرطان پروستات، پستان، تخمدان ها و روده گردد
- افزایش بیماریهای قلبی-عروقی
- سردرد و میگرن
- افزایش هورمون استروژن در مردها
- افسردگی
- باعث افزایش سطح دوپامین، سروتونین و نوراپی نفرین در خون می گردد
- می تواند آسم و یا آلرژی ایجاد كند
- می تواند به ساختار ( دی ان آ ) آسیب بزند
- باعث عدم تعادل هورمونی بدن و آسیب به غدد داخلی بدن مثل غدد فوق کلیوی و لوزالمعده می شود که میزان قند خون را تا حدود زیادی تحت تأثیر قرار می دهد
متاسفانه بیش از نود درصد عسل های موجود در بازار که با عنوان عسل طبیعی به فروش می رسد تقلبی و حاوی مخلوط شکر و آب میوه ها هستند و افراد مخصوصا بیماران باید در انتخاب عسل خود دقت کافی نمایند.