یکی از حالات کلی تغییر مزاج، جنسیت است. جنسیت روی مزاج اثر بسیار دارد که شاهد آن تفاوت غالب بیماریها در زنان و مردان است.
مزاج جنسیتی
- مزاج مردان نسبت به زنان گرمتر و خشکتر است، در حالی که، مزاج زنان بیشتر متمایل به سردی و تری است.
اثر جنسیت بر مزاج
- جنس مذكر نسبت به جنس مؤنث گرمتر است. پس نیروی عضلانی مردان بیشتر و توده چربی بدن زن بیشتر و بافت عضلانی آنها کمتر است.
- حالات تهاجمی، رقابتی و پرخاشگری در مردان به واسطه نوع مزاج (گرم و خشکتر بودن) بیشتر مشهود است. زنان، چون جوهر آبی در آنها غلبه دارد، نسبت به مردان، صبورتر و باحوصله تر هستند. پس کار تدبیر منزل و پرورش کودکان، بیشتر بر عهده زنان است.
- از طرفی، زنان چون طبيعت سردتری نسبت به مردان دارند بيشتر از مردان، به بیماریهای بلغمی مانند مولتيپل اسكروزیس (MS) ورم و درد مفاصل دچار میشوند.
شناخت مزاج جنسیتی چه كمکی به حفظ سلامتی و تشخيص و درمان بيماری ها می کند؟
- هر جنسیتی ( زن یا مرد) دارای یک مزاج اصلی است. تا وقتی که مطابق مزاج خود غذا میخورد و مطابق آن زندگی میکند سالم است.
- ناخوشی وبیماری زمانی ایجاد میشود که فرد از مزاج اصلی خود منحرف شود وبه اصطلاح دچار انحراف طبیعت و غلبه یک خلط شود.
- دراین جاست که به وسیله غذاها و داروها باید او را به تعادل خلط برگرداند. درطب سنتی شناخت مزاجها نقش بسیار مهم و حیاتی در درمان بیماریها و تکوین زندگی زوجین ایفا میکند.
آیا نوع مزاج جنسیتی بر زندگی زناشویی تاثیر دارد؟
- مزاج بر بسیاری از جنبههای زندگی افراد، ازجمله تحصیلات، انتخاب شغل و.. تأثیرگذار است. بنابراین موضوع «ازدواج» نیز از این قاعده مستثنی نیست.
- نوع مزاج جنسی، نه تنها بر جنبههای مختلف زندگی زناشویی نیز تأثیر به سزایی داشته، بلکه حتی ریشه برخی مشکلات در زندگی زناشویی به این مسئله باز میگردد.
- در صورتی که زوجین نسبت به مزاج طرف مقابل شناخت داشته و با خلقیات و روحیاتش آشنا باشند، در برخی از جنبههای زندگی، عکس العمل بهتری نسبت به رفتار طرف مقابل نشان میدهند. به طور مثال شخصی که میداند همسر او به دلیل مزاج گرمی که دارد نسبت به یک مسئله، به سرعت عصبی شده و پس از مدت کوتاهی خشم او فروکش میکند، قطعاً درک رفتار همسرش برای او آسانتر میشود.