امروزه بحث «چربی موضعی» و به دنبال آن «لاغری موضعی» به یک موضوع روز و مورد توجه اکثر افراد خصوصاً افرادی لاغری که فقط در یک قسمت از بدن خود دارای تجمع چربی هستند، بدل گشته است و این افراد همواره به دنبال آن هستند تا به وسیله لاغری موضعی، نواحی چاق بدن را به فرم دلخواه درآورند. بنابراین ما در این پست از مجله اینترنتی طبایع قصد داریم تا شما را با مبحث لاغری موضعی، بایدها و نبایدهای آن از دیدگاه طب سنتی آشنا نماییم.
چربی موضعی
چربی موضعی، تجمع تودههای چربی در برخی قسمتهای بدن از جمله قسمت پهلو و شکم، بازو، ناحیه زیر گلو (غبغب) و صورت است که در خانمها نواحی ران و باسن (به خاطر سردی رحم) را هم در برمیگیرد، اما از همه شایعتر و مهمتر، بحث چاقی شکمی است.
چه بسا افرادی که دچار اضافه وزن نبوده، از نظر شاخص BMI (شاخص توده بدنی) در حد نرمال قرار دارند و وزن و قد آنها متناسب است، اما در برخی از قسمتهای بدن دچار چاقی موضعی هستند.
تفاوت بین رژیم لاغری و لاغری موضعی
چاقیهای موضعی بدترین نوع چاقی به حساب میآیند. اگر شما کلاً چاق باشید یک رژیم لاغری میگیرید و کلاً یک یا چند کیلو و یا بیشتر و کمتر وزن کم میکنید و در نهایت کل بدن لاغر میشود، اما اگر دچار چربی موضعی باشید با رژیم و متناسب با کاهش وزن، قسمتهای دیگر بدن هم لاغر میشود که ممکن است دلخواه شما نباشد، اما لاغری موضعی میتواند این مشکل را برطرف کند. بنابراین در ادامه به روشهای جدید لاغری موضعی اشاره میگردد.
روشهای لاغری موضعی
امروزه روشهای مختلفی برای کاهش توده چربی که در نواحی مختلف تجمع کرده و بیشتر به صورت موضعی و نقطهای میباشد، باب گردیده است که که در یک اصطلاح کلی به نام پیکرتراشی گنجانده شدهاند. پیکرتراشی و لاغری موضعی به مجموعهای از روشهای تهاجمی و غیر تهاجمی طبقهبندی میشوند:
روش تهاجمی
روشهای همراه با جراحی از جمله:
- لیپوساکشن
- لیپوماتیک
روش غیر تهاجمی
روشهای نوین بدون جراحی که در آنها از اشعه ، لیزر یا امواج الکترومغناطیسی برای رفع چربی موضعی بهره گرفته میشود، مانند:
- روش کاویتیشن و آر اف
- مزوتراپی
- ماساژ سریع با استفاده از شوک های الکتریکی
روشهای موضعی باعث تغییر سایز ناحیه مدنظر شده و تأثیری بر سایر قسمتهای بدن ندارد.
این روشها چقدر از نظر طب سنتی مورد تایید هستند؟ یا از نگاه طب سنتی چه نقدی بر آنها وارد است؟
- نکته اول این که این روشها با حذف چربی به شیوهای کنترل نشده، باعث وارد شدن یک سری از آسیبها به بدن میشوند، احساس ضعف و سستی یکی از عارضههای لاغری موضعی است
- وجود چربی مطلقاً برای بدن بد نیست بلکه زیاد و زائد بودن آن است که مشکل ساز است و اگر کنترل نشده از بدن حذف شود ممکن است آسیب رسان باشد. چربی باعث ایجاد یک لایه عایق در برابر سرما و گرمای شدید میشود و بدن و خصوصاً اندام داخلی بدن را در برابر سرما و گرما حفظ میکند و حذف بی رویه چربی، سبب میگردد سردی و گرمی بیشتر به عمق بدن برسد و بدن کمی منفعل شده و کارکرد اندامهای داخلی بدن تا حدودی مختل گردد.
- چربی نقش نرم کننده و لطافت کننده پوست را ایفا میکند و اگر چربیها به طور نامناسب، حذف شوند، چروک، خشکی و بدفرمی پوست را به همراه خواهند داشت.
- روشهای لاغری موضعی باعث شکستن و به حرکت درآوردن مولکولهای چربی و یا از نظر طب سنتی باعث آزادسازی چربی در خون میشوند و اگر اندامهای اصلی بدن مانند اندامهای هضم نظیر کبد قدرت هضم چربی را نداشته باشند این چربی در بافت و عروق این اندامها رسوب کرده و عارضهای نظیر کبد چرب، گرفتگی عروق قلب و … را به همراه خواهند داشت، بنابراین بدن باید این قدرت را داشته باشد تا چربی را که به صورت موضعی آزاد شده است، دفع کند وگرنه باعث رسوب در سایر بافتها و اندامها میشود.
چاقی موضعی از نگاه طب سنتی
از نظر طب سنتی، اگر عضو یا اندامی دچار چربی زائد یا موضعی شده است، این امر مربوط به عضو متناظر آن است یعنی اگر در ناحیه شکم دچار چاقی هستیم، یعنی معده کبد و رودهها دچار رطوبت و سردی شدهاند که توصیه های طب سنتی برای رفع این سردی عبارتند از:
نبایدهای طب سنتی برای رفع رطوبت و سردی معده، کبد و رودهها
- نخوردن مایعات همراه غذا
- نخوردن سالاد همراه غذا
- پرهیز از مصرف بیش از حد غذاهای سرد و تر
- پرهیز از مصرف غذاهای سنگین
بایدهای طب سنتی برای رفع رطوبت و سردی معده، کبد و رودهها
- مصرف غذاهای سبک و زود هضم
- پرهیز از پرخوری
- مصرف سبزیجات تحلیل برنده مانند جعفری و شوید و آویشن همراه با غذا
- برای افرادی که طبع سردی دارند، مصرف مواد گرم و چربی سوز همراه غذا مانند فلفل و زنجبیل، یا چاشنیهایی مانند آبلیمو و آب نارنج
مصرف این مواد همراه غذا رطوبت زائد را از بین برده و به مرور چربی زائدی که به صورت برآمدگی شکم خود را نشان میدهد تحلیل میبرد.
پیشنهادات طب سنتی برای لاغری موضعی
چاقی موضعی از دیدگاه طب سنتی باید هماهنگ با سیستم و نظام کلی بدن به سمت لاغری پیش رود، بنابراین پیشنهاد اصلی طب سنتی برای رفع چاقی موضعی عبارت است از:
- اصلاح تغذیه و داشتن یک الگوی غذایی سالم
- انجام ورزشها و تمریناتی که مختص تقویت یا لاغری یک عضو هستند مانند دراز نشست که برای کاهش چربی و تقویت عضلات شکم موثر است، که انجام این تمارین بر روشهایی مانند استفاده از اشعه و … ارجحیت دارد.
- ماساژ سریع نواحی که دچار تجمع چربی اضافه هستند.
- اتوکشیدن نواحی با حوله گرم
- روغن مالی
- بعد از موارد بالا، و در صورت مشورت با پزشک، به عنوان تکمیل کننده میتوان از روشهای جدید غیرتهاجمی که با ضرر کمتری همراه هستند بهره برد.
نکته مهم: پایه کار برای لاغری موضعی، بحث اصلاح تغذیه، به کارگیری صحیح تدابیر و رفع مشکل آن عضو از بدن است که در نتیجه سوء مزاج آن چربی زائد به وجود آمده است