اگر ضربان قلب ما به بالاتر از حد نرمال برسد، به این حالت تپش قلب (heart palpitations) می گویند. این وضعیت می تواند بسیار هشدار دهنده باشد با این حال معمولا آسیبی به ما نمی رساند و پس از کمی استراحت، آرام می شود. یک قلب سالم در فرد بالغ هنگامی که شخص در حالت استراحت است به طور معمول ۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه میتپد. تپش قلب زمانی رخ میدهد که قلب به صورت ناگهانی و بدون علت برای چند ثانیه به صورت تند و محکم یا نامنظم بزند. گاهی این تپش ممکن است به حدی قوی باشد که فرد دچار حمله قلبی شود. احساس ضربان قلب محکم ممکن است در قفسه سینه، گلو یا گردن احساس شود.
دلایل تپش قلب
- استرس.
- مصرف نیکوتین.
- ایستادن برای مدت زمان طولانی.
- اضطراب.
- پایین بودن قند خون.
- کمبود پتاسیم.
- یائسگی.
- مصرف داروهایی مانند آمفتامین، قرص های لاغری، داروهای سرفه، آنتی بیوتیکها، هورمون نیروئید، دیگوکسین، آسم.
- خشم یا عصبانیت.
- بلعیدن.
- پرکاری تیروئید.
- کم آبی.
- افتادگی دریچه میترال قلب.
- مصرف بیش از حد کافئین، الکی یا حتی شکلات.
- ورزش کردن.
- مکملهای رژیمی.
- تب.
- کم خونی.
- بارداری.
- رفلاکس معده.
- مصرف مواد مخدر.
- مصرف غذاهای سنگین غنی از کربوهیدرات یا چربی.
- مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد مونوسدیم گلوتامات (MSG)، نیتراتها یا سدیم.
- حمله قلبی پیشین.
- بیماریهای عروق کرونر یا گرفتگی رگ قلب.
- نارسایی قلبی.
- مشکلات دریچه قلب.
- مشکلات ماهیچهای قلبی.
علائم تپش قلب
- تنگی نفس.
- احساس خستگی در طول فعالیت بدنی.
- ضعف.
- خستگی.
- درد قفسه سینه.
- سردرگمی و مشکلات حافظه.
- سرگیجه.
توصیه های کلی طب سنتی در خصوص تپش قلب
- کم خوردن غذا و پرهیز از پرخوری و روی هم خوری.
- خوردن مواد غذایی لطیف و زود هضم.
- خوردن آش ها و غذاهای بدون گوشت ، اگر عادت به خوردن گوشت دارید ، گوشت پرندگان لطيف مثل جوجه مرغ خانگی و کبک و تیهو مصرف شود.
- پرهیز از نفخ آورها.
- پرهیز از غذاهای تند و ادویه جات تند.
- پرهیز از مصرف مشروبات الکلی.
- بوییدن گلاب.
- همراه داشتن اشیای خوشبو و بوییدن و یا دود کردن آنها مطابق با مزاج . ( در مزاج گرم چیزهای سرد مثل گل سرخ ، کافور ، صندل و در مزاج سرد چیزهای گرم مثل مشک و عنبر ) زیرا منفعت بوییدنی ها به سرعت به قلب می رسد.
- هیجانات روحی مانند ترس ، خشم ، استرس و اضطراب موجب تپش قلب می شود و باید از آنها دوری کرد . کارها و فعالیتهای استرس زا ، بیخوابی و قرار گرفتن در محیط های پر استرس برای افرادی که مستعد ابتلا به این بیماری هستند مناسب نیست.
خوراکی های مفید در تپش قلب
- گوشت بره ، بزغاله ، پرندگان و عصاره گوشت آنها
- کشمش سبز غیر تیزابی
- بادام
- پسته
- فندق
- عناب
- گلاب
- شربت گلاب
- تخم ریحان
- بالنگو
- بادرنجبویه
- فرنجمشک
- آب انار ترش و شیرین با نبات و عرق بیدمشک
- گلقند
- هویج
- چغندر
- انگور شیرین
- گلابی
- سیب پخته و خام
- مربای سیب
- شربت سیب
- به
- مربای به
- مربای آناناس
- مربای بهار نارنج
- زرده تخم مرغ عسلی که روی آن پودر قند پاشیده شده باشد
- شربت گل گاوزبان
نسخ رایج استادان در درمان تپش قلب
- عرق نسترن هر ۸ ساعت نصف لیوان میل کنید. اگر اعراض نفسانی قلب را سرد کند یا بیمار دچار سنگینی سینه و تپش قلب و اضطراب شده باشد مفید است.
- آب خیار و میخک: آب خیار با پوست ۱ لیوان با ۲۱ عدد میخک درسته در لیوان ریخته شده و در آن را نعلبکی می گذاریم و در یخچال نگه میداریم ، ۲۴ ساعت بعد صاف کرده با ۱ لیوان ماء العسل مخلوط شود و به اندازه دلخواه صبح ناشتا میل کنید. هرچه باقی ماند ۲ ساعت بعد از صبحانه بخورد.
- چغندر را بخار پز کرده ، پوست آن را برداشته همانطور گرم ورق کرده ، پودر نبات سفید روی آن ریخته بگذارید بماند . آبی بسیار شیرین پس می دهد در طول روز چندین بار بنوشید و چندین روز مداومت کنید.
- ۱۰ گرم تخم گشنیز و ۱۰ گرم تخم خرفه را شیره کشیده ( شب تا صبح در عرق بیدمشک خیسانده ، سپس خوب فشار می دهیم تا عصاره آن خارج شود ) و صبح بنوشید.
- دال نخود ( یک نوع نخود ریز ) را شب در آب خیسانده ، صبح آب آن را صاف کرده با شکر مخلوط کرده بنوشید.
- اگر تپش قلب ناشی از ضعف باشد : گوشت بره یا بزغاله که چربی و پیه آن را گرفته باشید در آب پخته ، کوبیده و فشار داده ، آبش را بخورید ، یا گوشت ران بزغاله را بپزید وقتی نیم پخت شد ، کوبیده ، فشار داده آبش را با دارچین و قند مخلوط کرده و مثل حریره روی شعله ملایم بپزید.
منابع: کتاب طب ایرانی و تیم گردآوری محتوای طبایع