معرفی بیماری لرزش دست و علل آن
در بیماری لرزش دست، دستها به علت انقباضات غیرارادی و ریتیمک عضلانی به طور نا خودآگاه و غیر ارادی شروع به لرزیدن میکنند. این لرزش بین چند ثانیه تا چند دقیقه طول میکشد و در طول روز چندین بار تکرار میشود. در بعضی موارد این لرزش محدود به دست نمی شود و به بازوها، پا، بالاتنه، تارهای صوتی و یا سر تعمیم می یابد.
این لرزش ها ناراحتی هایی برای فرد ایجاد می کند به طوریکه در انجام برخی کارهای روزمره معمولی مانند بلند کردن و جابجایی اجسام، نوشیدن مایعات در لیوان، نوشتن و… هم دجار مشکل می شوند.
این لرزش ها عوامل مختلفی دارند که در ادامه به علل و راه های درمان آن ها می پردازیم.
- در مواردی لرزش از وجود بیماریهای مرتبط با مغز و اعصاب به خصوص پارکینسون خبر میدهد. بیماری PD یک اختلال عصبی است که در آن بخشی از سلولهای مغزی در ناحیهای به نام ماده سیاه از بین میرود. این قسمت مسئول نورونهای تولیدکننده دوپامین است که نقشی مهم در لرزش دارند.
- در برخی موارد تنش و شوک های عصبی، استرس و اضطراب باعث لرزش دست ها می شوند.
- لرزش دست در برخی مواقع همراه با تپش و ضربان تند قلب است که این مشکل دلایلی مانند بیماری فیبریلاسیون دهلیزی (Atrial Fibrillation)، حملات پانیک و افت قند خون (هیپوگلیسمی) دارد.
- در بعضی موارد کمبود برخی ویتامین ها مانند ویتامین B12 و املاحی مانند منیزیوم باعث لرزش دست می شوند.
- مصرف بیش از حد قهوه نیز علاوه بر اینکه باعث تندی ضربان قلب، بی خوابی و بی قراری و مشکلات دیگر می شود باعث پیدایش لرزش دست ها و لرزش عضلانی می شود. این می تواند اثر مستقیم کافئین باشد.
- پیری یکی دیگر از عوامل پیدایش لرزش دست ها می باشد که عمومیت بیشتری دارد.
- خستگی، کار و ورزش سنگین و بیش از حد نیز از دلایل لرزش دست ها می باشد.
- پرکاری تیروئید نیز از یک طرف باعث افزایش متابولیسم بدن و ضعف بدنی می شود و از طرف دیگر باعث استرس و عصبی بودن می شود که در هر دو مورد به لرزش دست ها منتهی خواهد شد.
- مصرف زیاد سیگار و مشروبات الکلی نیز ممکن است باعث لرزش دست ها شود.
- اختلالات کلیوی مانند سندروم نارسایی کلیه ی-میوکلونوس عملی (AMRF ) منجر به مشکلات حرکتی مرتبط با سندروم AMRF که معمولا با لرزش ریتمیک غیرارادی (رعشه ) در انگشت ها و دست ها در حالت استراحت شده و هنگام نوشتن ، بیشتر به چشم می آیند.
- اختلالات کبدی مانند انسفالوپاتی کبدی نیز باعث لرزیدن دستها و بازوها می شود.
- بی خوابی و کمبود خواب خود یکی از دلایل لرزش دست ها می باشد.
- عوارض ناشی از مصرف برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی، ضد تشنج، بعضی از داروهای آسم، لرزش دست با مصرف داروهای سرطان، آنتیبیوتیکهای خاص، داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی، لرزش دست در مصرف آمفتامین، کورتیکو استروئیدها، سالبوتامول و کورتیکواستروئید نیز یکی دیگر از عوامل پیدایش لرزش دست ها می باشد.
- بیماری حرکتی سیستم عصبی به نام دیستونی است. در این حالت مغز سیگنالهایی مبنی بر افزایش غیر عادی انقباض عضلات اندامها را میفرستند و در همین راستا دستها و یا سایر اندامها شروع به لغزیدن میکنند.
- یکی دیگر از دلایل به وجود آمدن لرزش دست ها آسیب های مغزی می باشد. سکته مغزی ناشی از قطع جریان خون یا سکته مغزی ایسکمیک. این نوع سکته مغزی شایعترین نوع سکته مغزی است و هنگامی ایجاد میشود که عروق خونی مغز تنگ یا بسته میشوند.
- بیماری ام اس (ماتیپل اسکلروروزیس) نیز باعث لرزش دست ها می شود.
- مسمومیت با جیوه که با آسیب رساندن به مغز باعث پیدایش لرزش دست ها می شود.
- بالارفتن پرلاکتین خون یا همان کم کاری هیپوفیز نیز از عوامل لرزش دست می باشد.
- یکی دیگر از عوامل ابتلا به لرزش دست در جوانان خود ارضایی است.
- غلظت خون و همچنین کم خونی نیز باعث این مشکل خواهند شد.
- مصرف زیاد غذاها با طبع سرد لرزش دست ها را به دنبال خواهد داشت.
توصیه های طب سنتی برای درمان لرزش دست
همان گونه که گفتیم علل بسیار زیادی در بروز لرزش دست وجود دارد. پس قاعدتا برای درمان هر لرزش دست ابتدا باید دلیل به وجود آمدن آن را متوجه شویم سپس برای درمان آن اقدام نماییم. ولی به طور کلی ایجاد تغییر در سبک زندگی کمک بزرگی به پیشگیری و درمان بیماری لرزش دست می کند.
- دور ماندن از استرس و شرایطی که باعث ایجاد استرس میشوند.
- از تغذیه های با مزاج سرد و خشک و مزاج سرد و تر پرهیز کرده و به جای آن ها از غذا و میوه جات مزاج گرم و تر یا مزاج گرم و خشک مصرف شود.
- داشتن خواب کافی و به موقع. از خوابیدن در روز پرهیز شود.
- ترک کردن عادت مضر خودارضایی.
- رژیم غذایی سالم و مصرف مواد غذایی که سرشار از منیزیم (مانند بادام، کنجد، بادام هندی، تخم کدو، تخم کتان و …)، امگا ۳ (مانند ماهی سالمون، ماهی قزل آلا، ماهی ساردین، میگو و…) و ویتامین B12 ( ماهی سالمون، ماهی قزل آلا، ماهی ساردین و ماهی تن، تخم مرغ و… ) هستند.
- مصرف مکملهایی نظیر ویتامین B12.
- مویز سیاه درشت به طور مستمر مصرف شود.
- مصرف شلغم.
- آب نخود پخته میل شود.
- مصرف سیب قرمز.
- مصرف انبه.
- مصرف خردل همراه غذا به اندازه کم.
- سبزی تره کوهی.
- مربای بالنگ صبح هنگام.
- دوچرخه سواری.
- تاب سواری.
- حنا مالی.
- مصرف عسل وحشی صخره.
- چرب کردن بینی.
- نمک اول هر غذا.
- ایجاد عطسه مصنوعی با انفیه زدن.
- نمک مالی بدن و آب دریا گرفتن.
- مصرف نان سنگک یا نان کنجدی.
- تامین ویتامین D بدن.
- ورزش کردن و تقویت عضلات و ماهیچههای دست، پیاده روی مستمر، انجام تکنیکهای تمدد اعصاب و ماساژ درمانی، انجام مدیتیشن و ورزش هایی مثل یوگا.
- استفاده از دمنوش های آرام بخش مانند چای بابونه، اسطوخودوس، سنبلالطیب، دمنوش آویشن، مریم گلی، چای کوهی، به جای مصرف چای سیاه.
- مصرف عناب.
- خوردن تغذیه گرم و خشک صفرا دهنده.
- مصرف سبزی جعفری.
- استفاده از دانه چیا به علت داشتن امگا3 و مقوی بودن برای ماهیچه ها و عضلات.
نسخ طبیبان طب سنتی برای درمان لرزش دست
- سه پنجم لیوان عرق اسطوخدوس با یک پنجم لیوان عرق بهارنارنج با یک پنجم لیوان عرق بادرنجبویه یک قاشق چایخوری کمترعسل مخلوط شود. قبل ار خواب میل کنید و بخوابید. تا چهل روز. ( اگر دهانتان خیلی خشک شد و یا سردرد گرفتید، دراین ترکیب عرق کاسنی یک تا سه قاشق اضافه کنید). سه روزقطع کنید و دوباره ۲۱ روز ادامه دهید و دوباره سه روزقطع کنید و دوباره ۱۴ روز ادامه دهید. علت قطع کردن جلوگیری از تنبلی و فعال ماندن غده هیپوفیز مغز می باشد.
- ماساژ دست ها از نوک انگشت ها تا بالای آرنج با عرق میخک، بین ۷ تا ۱۴ تا ۲۱ روز. در صورت بروز آلرژی استفاده نکنید.
- شربت سکنجبین ناشتا تا ۲۱ روز.
- شربت بادام: ۵۰گرم بادام+ ۲ قاشق غذاخوری عسل+ 1 لیوان آب در مخلوط کن ریخته بنوشید.
- روغن های میخک + الاغ + قسط + اسفند + سیاهدانه + زیتون مالشی + بادام تلخ + زیره + بنفشه + کوسه ماهی را باهم مخلوط کرده هر هشت ساعت یکبار از پشت کتف تا گودی کمر بصورت آرام به مدت ۲۰ دقیقه برای هرنوبت مالش داده و سپس از راه دور سشوار کشیده شود حداقل تا ۱۴ روز.
- روغن میخک را به دست و پا روزی سه بار (به اتدازه یک قاشق چایخوری ) مالیده و سپس صبح ها ناشتا به اندازه سه نخود رویال عسل (همان غذای ملکه زنبورها) را زیر زبان گذاشته و از تغذیه های با مزاج سرد و خشک + مزاج سرد و تر پرهیز کرده و به جای آن ها از غذا و میوه جات مزاج گرم و تر٬ یا مزاج گرم و خشک بهره گرفته و سپس خواب روز را قطع کرده و شب ها یک ساعت قبل خواب یک لیوان ترکیبی ازعرق های بادرنجبویه و اسطوخدوس با بهار نارنج میل کرده و با خوردن دمنوش های مسهلی از بروز یبوست ممانعت بعمل آورده و ملاج سر را با روغن بادام شیرین نوازش داده و از مصرف لبنیات خصوصا دوغ و دلستر و رب گوجه و بادمجان پرهیز نماید و خوردن عسلاب در سالم سازی عروق نقش موثری در کاهش تدریجی لقوه دارند و سعی شود چای سیاه حذف شود و جایگزین آن چای کوهی شود و خوردن سیب زمینی به حداقل کاهش یابد. هم چنین روزی یک نخود بره موم (بره موم رزینی ساخته شده توسط زنبورها است که حاوی مخلوطی از بزاق زنبور عسل، موم زنبور عسل و موادی از گیاهان و درختان است. زنبورها از بره موم یا “چسب زنبور عسل” به عنوان درزگیر برای کندو استفاده میکنند.) بدون عسل را زیر زبان گذاشته و تا آب شدن تدریجی تحمل کند.
- کاهش جدی سردی ها مخصوصا شب ها و مصرف بیشتر گرمی ها. بادام درختی۱۴عدد + خرما۳عدد + زیتون۷عدد + انجیر۷عدد.
- ارده با شیره انگور(خرما) هفته ای ۵ وعده صبحانه.
- جوشانده (اسطوخودوس +سنبل الطیب) شبی یک لیوان با کمی عسل یا نبات.
- مصرف ژل رویال ( غذای ملکه در هر کندوی زنبور عسل ) به اندازه دونخود ناشتا به مقدار ۳۰ روز به عنوان داروی اول.
- مصرف گرده گل یک قاشق در یک لیوان عسلاب در ناشتا.
- مصرف عرق خارشتر با خارخاسک بصورت مخلوطی بعد از صبحانه.
- مصرف روزی یک لیوان عرق طارونه.
- روش بادکش درمانی گرم، سی لیوان از پشت کتف تا پشت قوزک پا در یک مرحله به فواصل یک روز در میان برای سه نوبت.
- مصرف هفت مغز خشکبار شامل ( چلغوز، بادام شیرین، پسته، فندق، بادام زمینی، بادام هندی و گردو ) بصورت یک قاشق چایخوری پودر آن ها در یک لیوان عسلاب در ناشتا.
- مالیدن روغن های فندق، بادام تلخ، گردو، کندر، روغن زیتون مالشی ، گزنه، کوهان شتر، الاغ، کرچک، اسفند، سیاهدانه، شوید، نارگیل، حنضل، شتر مرغ، کنجد، رزماری، مصطکی، اسطوخدوس، پسته، رازیانه، قولنجان، سورنجان، قسط، پونه، زیره، دارچین، میخک، کوسه ماهی و گلسرخ.
- مغز گوسفند با ادویه ماهی یکبار.
- انجیر خیس کرده روزی یکبار.
- عسلاب با فرنجمشک و یک گرم فلفل.
- مصرف عرق انیسون یا بخور آن در اطراف مخاط بینی.
- مصرف سه عرق بادرنجبویه و اسطوخدوس و بهارنارنج.
- عرق آویشن در غذاها به اندازه دو گرم.
- دمنوش عرق اعصاب شامل گل گاوزبان و سنبل طیب و بادرنجبویه.
- مصرف پنیر با گردو و نان شب هنگام.
- ماساژ انگشتان پاها با روغن هایی که در بالا گفته شد.
- فصد باسلیق (اخراج خون از کبد و طحال و ریه و ران ها و ساق ها و پا و…. می باشد و در کل، تنقیه کل بدن به جز سر و گردن می باشد).
- مصرف هندوانه ابوجهل حنظل در آب حل کرده و پا را در آن بگذارید.
- ناخن گیری روز ۵ شنبه.
- استنشاق کندر با مقل ارزق (مقل ازرق نام صمغی گیاهی مستخرجه از درختی به نام علمی (Commiphora Mukul Wightii). که بیشتر در شبه قاره هند یافت می گردد و در طب هندی و ایرانی بری هزاران سال مورد استفاده درمانی بوده است) و عنبرنسارا با اسپند.
- مصرف ادویه جات گرم در تغذیه ها به اندازه دو گرم.
- کندر با مرزنجوش و اسطوخدوس بخور داده شود.
- گرم کردن روده ها با تغذیه و مالش روده از روی پوست.
- استنشاق عطریات طبیعی و گرم.
- خانمها شب هنگام، عسل با عرق رازیانه میل کنند.
- کدوجات خوری با مصلح آن با اندکی ادویه جات.
- بیماری لرزش دست ها می تواند به علت افزایش سودا رخ دهد. افرادی در آن ها غلبه سودا رخ داده است و به تبع آن دچار لرزش دست شده اند، باید غذاهای گرم و تر میل کنند. عرق بهار نارنج + عسل و اگر دراختیارشان نیست جوشانده زعفران بخورند یا چایشان را با عسل یا نبات شیرین کنند و بخورند. روزی یک استکان گل زعفران یا گل گاوزبان بطور مداوم می تواند آرام بخش قلب و بتدریج آرامش دست را به همراه داشته باشد. ازغذاهای سرد شدیدا پرهیز کند، از ترشی ها شدیدا بپرهیزد و جوشانده زعفران را شب میل کنند بهتر است .
- لرزش های عصبی در دست و پاها با دمنوش رقیق افتیمون بالاخص از نوع شامی تسکین می یابد.
- گل بنفشه یک مثقال، شیرین بیان یک مثقال، بادرنجبویه دو مثقال، گل گاوزبان یک مثقال، افتیمون یک مثقال. بهتر است افتیمون را کوبیده، به جوشانده های فوق اضافه نمایند. مصلح افتیمون گل بنفشه با کتیراست. مشابه آن لاجورد و حجر ارمنی است.
پرهیزات طب سنتی برای لرزش دست
- عدم مصرف بیش از اندازه کافئین. در نظر داشته باشید تنها قهوه حاوی کافئین نیست، بلکه چای، شکلات، نوشیدنی های انرژی زا و یا برخی دیگر از خوراکی های محرک حاوی مقادیر زیادی کافئین هستند.
- مصرف همه سردیجات حداقل شود.
- مصرف کاهو قطع شود.
- گوشت گاو و گوساله ممنوع.
- مرغ ممنوع مگر با پودر زیره سیاه.
- خودداری کردن از مصرف مشروبات الکلی.
- پرهیز از مصرف فست فودها.
- آب یخ و بستنی.
- آب زیاد خوردن ممنوع.
- پرهیز از پرخوری.
- خواب بعد طلوع افتاب و به طور کل خواب روز ترک شود.
- عدم استفاده از داروهایی که از عوارض آن ها ایجاد لرزش دست میباشد.
- مصرف لبنیات خصوصا دوغ مگر با مصلحات آن.
- پرهیز از خوردن شیر شب هنگام.
- دوری از حضور در آب استخر کلردار.
- برنج کم مصرف شود مگر با مصلح آن پودر زیره سیاه.
- دلستر.
- پرهیز از مواد دخانی و افیونی.
- رب گوجه.
- بادمجان.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع
Asterixis
شاطوطی
میشه بگین چی بخوریم همه رو که نباید بخوریم