تعریف تری گلیسیرید در طب نوین
تری گلیسیرید خون (triglycerides) یا tg یا یا تری آسیل گلیسرول نوعی از چربی است که در صورت بالا بودن میزان آن در بدن خطرات جدی ایجاد خواهند کرد. افزایش میزان تری گلیسیرید احتمال حمله (سکته) قلبی و مغزی را بسیار افزایش می دهد. تریگلیسرید نقش عایقبندی و ذخیرهٔ انرژی را دارد. این ماده از یک گلیسرول و سه اسید چرب تشکیل یافته است و نسبت به قندها دارای میزان انرژی نهفته (انرژی پتانسیل) بیشتری است.
وقتی غذا میخوریم، کالری اضافی که بدن به آن نیاز ندارد به تری گلیسیرید تبدیل شده و در سلولهای چربی ذخیره میشود. اما زمانی که به انرژی نیاز داریم، هورمونها میتوانند تری گلیسیرید ذخیره شده در بدن را آزاد کنند. بنابراین، اگر بیشتر از نیاز بدن غذا مصرف کنیم، سطح تری گلیسیرید بالا رفته و مشکلات جدی ایجاد خواهد کرد.
افزایش تری گلیسیرید خون (هیپرتری گلیسیریدمی) به عنوان یک عامل خطر برای تنگ شدن شریانها (آترواسکلروز) در نظر گرفته میشود که در نهایت به سکته مغزی، حمله قلبی و بیماری شریان محیطی (PAD) منجر میشود. همچنین میتواند شما را در معرض خطر ابتلا به پانکراتیت (التهاب لوزالمعده) و بیماری کبدی قرار دهد.
عواملی که باعث افزایش تریگلیسرید می شوند
- بی تحرکی.
- چاقی به ویژه چاقی شکمی.
- دریافت کالری بیشتر از میزانی که بدن میسوزاند.
- مصرف زیاد شکر.
- استعمال سیگار و دخانیات.
- مصرف الکل.
- برخی اختلالات ژنتیکی.
- اختلالات تیروئید مانند کم کاری تیروئید.
- دیابت قندی و سندرم متابلیک.
- مشکلات کبد یا کلیه.
- مصرف برخی از داروها مانند داروهای هورمونی ، قرص های پیشگیری از بارداری ، برخی داروهای ضد افسردگی و بتا بلوکرها.
علائم بالا بودن تری گلیسیرید
معمولا تا زمانی که سطح tg خیلی بالا نرود، علائم خاصی را تجربه نمیکنید. وقتی میزان tg به بیش از 1000 میلیگرم در دسیلیتر میرسد علائم این بیماری خود را نشان می دهند. برخی از این علایم عبارتند از:
- علائم پانکراتیت (التهاب لوزالمعده)، شامل درد در قسمت بالای شکم، تب، استفراغ و حالت تهوع و ضربان قلب سریع.
- ندولهای (تجمع چربی زیر پوست که بهصورت توده لمس میشود) کوچک و بدون درد روی بالاتنه، آرنجها، زانوها، باسن و رانها.
- لکههای برجسته و متمایل به زرد در اطراف پلکها.
- علائم بیماری قلبی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس و آریتمی (ضربان قلب نامنظم).
- بزرگ شدن کبد و طحال.
- رنگ مایل به زرد در کف دستها.
- رسوبات خاکستری، سفید یا زرد در اطراف قرنیه چشمها.
- از دست دادن حافظه.
- افسردگی.
- زوال عقل.
تعریف تری گلیسیرید در طب سنتی
از منظر طب سنتی کلسترول چربی گرم و تری گلیسرید چربی سرد است.
اصلاح سبک زندگی برای پیشگیری و درمان تری گلسیرید بالا
همانطور که در اکثر مقالات سایت طبایع بیان کردیم، اولین و مهمترین گام در پیشگیری و درمان بیماری ها به کمک طب سنتی، اصلاح سبک زندگیست.
- انجام حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی حتی در حد پیاده روی در تمام یا اکثر روزهای هفته.
- مصرف کمتر کربوهیدرات.
- پرهیز از مصرف قند و شکر.
- دوری کردن از غذاهای فرآوریشده و فست فودها.
- پرهیز از مصرف غذاهای سرخ کردنی و چرب.
- مصرف غذاهای فیبری.
- کاهش وزن.
- داشتن خواب کافی.
- پیشگیری و درمان یبوست.
- پرهیز از مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده مانند آرد سفید.
- محدود کردن کلسترول در رژیم غذایی.
- کاهش مصرف خوراکی ها با طبع سرد افزایش مصرف گرمیجات.
- نخوردن آب وسط غذا.
- مصرف روزانه میوه جات.
- دوری از استرس.
- پرهیز از مصرف دخانیات.
- مصرف غذاهای سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ مانند ماهی سالمون، ماهی خال مخالی، گردو، حبوبات، سبزیجات برگ سبز، روغن بذر کتان و روغن سویا و یا استفاده از مکمل های امگا 3.
- پرهیز از مصرف الکل زیرا الکل، کالری و قند بسیار بالایی دارد و تاثیر مستقیمی بر تریگلیسرید میگذارد.
- مصرف کمتر چربی و در عوض مصرف چربیهای سالمتر (چربی ماهی ها مانند سالمون، روغن زیتون، روغن کنجد، خشکبار مانند گردو و بادام زمینی و فندق، دانه چیا، بذر کتان و … ).
توصیه های طب سنتی برای درمان تری گلسیرید بالا
- دم کرده سماق، سماق روی برنج و آش سماق.
- استفاده از سبزیجاتی مثل مرزه، ریحان و تخم گشنیز با آبغوره.
- شربت آب و عسل و لیمو ترش.
- عرق کاسنی و شاه تره.
- مویز سیاه شانی.
- انجیر.
- آب انجیر.
- زیتون.
- گوشت گوسفندی.
- انگور.
- گردو.
- سیب درختی با پوست.
- کره حیوانی.
- عرق بابونه یا چای بابونه.
- دوری از استرس ها.
- پرهیز از تغذیه خمیری.
- انجام حجامت عام از پشت کتف طبق تقویم حجامت.
- مصرف روزانه یک حبه سیر.
- مصرف عرق شوید و یا شوید پلو.
- شروع غذا با نمک.
- کاهو با سکنجبین.
- قره قات.
- عناب.
- سیر سیاه.
- سیر پخته.
- شوید.
- دارچین.
- زالزالک.
- عرق خارشتر.
- مصرف گلقند.
- انار شیرین خصوصا.
- تخم و گیاه و یا عرق خرفه.
- آش گشنیز.
- تخم گشنیز.
- جوانه جو.
- جوانه خشک سویا.
- مصرف چلغوز.
- مصرف زنجبیل.
- گلپر و دمنوش آن با چای.
- کاهش لبنیات پر چرب.
- قارچ گانودرما.
- روغن و عرق برگ زیتون.
- عسل خوری قبل از خوابیدن.
- مصرف روزانه خرما.
- مصرف برنج مخمر قرمز (با نام علمی موناسکوس پرپرئوس).
- مصرف روغن دنبه گوسفند (یا شحم گاو).
- مصرف گوشت ماهی های حاوی امگا 3 مانند ساردین و سالمون.
- جوانه ارزن. جوانه ارزن خیلی گرم است با جو بخورید.
- جوانه نخود سیاه. با پودر جوانه نخود مثل آرد برنج میتوان حریربادام و فرنی تهیه کرد و مثل آرد نخودچی میتوان در تمامی غذاها، کتلتها، شامیها و کوفتهها به کار برد. یا اینکه در نمکپاش و شکرپاش سر سفره بیاورید و در شیر، سوپها، آشها، آبمیوهها و همه غذاها بریزید و مصرف کنید.
نسخ طب سنتی برای درمان تری گلسیرید بالا
- شیره انگور با ارده روزی چند قاشق مخلوط میل شود.
- مصرف روزانه ۱۰۰ گرم خرما برای مدت ۴ هفته.
- دوسین (ترکیب سیاهدانه و عسل). ترکیب ۳ واحد عسل و ۱ واحد سیاهدانه نیم کوب را هر ۱۲ ساعت یک قاشق مرباخوری میل کنید.
- مصرف سرکه و شیره. برای تهیه این ترکیب شیره انگور یا شیره خرما ۵ واحد را با سرکه طبیعی انگور یا سرکه خرما یا سرکه انجیر یا سرکه سیب ۲ واحد را با هم ترکیب کنید. به این ترکیب مقداری آب اضافه کرده و میل کنید.
- مصرف حب دوای بلغم. این حب یا همان قرص حاوی زنیان، آویشن شیرازی، سیاه دانه، مصطکی و عسل یا شربت مصفای خون (ترکیب یشامل عسل و زرشک یا عسل و عناب یا گیاهان گشاینده عروق) و گاها زنجبیل هست. علت استفاده از این حب این است که معده افرادی که تری گلیسیرید بالایی دارند خوب کار نمی کند و نفاخ شدید می باشد. این حب به اصلاح عملکرد معده آن ها کمک بزرگی می کند. این حب در رفع کلسترول و تری گلیسیرید بسیار موثر است.
- مصرف روزانهی ۱۰۰ گرم جو دو سر خشک به مدت سه هفته. دانههای جو دو سر را با آسیاب خرد نموده، یک لیوان آب جوش را به سه گرم از آن اضافه کنید و ۲۰ دقیقه صبر کنید تا محلول دم بکشد. پس از آن محلول را صاف کرده و بدون قند و یا با شیرینی کم مصرف کنید. این عمل را چندین بار در روز تکرار کنید.
- مصرف روزانه ی یک تا سه لیوان دم کرده سبوس برنج ارگانیک. ۱ قاشق غذاخوری از پودر سبوس برنج ارگانیک را در یک لیوان آب کتری از جوش افتاده ریخته و ۳ دقیقه بعد میل کنید.
- چای لیموعمانی بههمراه کمی نبات. لیمو عمانی شیرازی دارای پوست نازک و درشت بوده و با روشهای صحیح و دقیق خشک شده است، بهطوریکه که تلخی ندارد. از اینرو بهراحتی میتوان آن را بهصورت چای مصرف کرد و در هر دمنوشی و یا حتی در انواع مرباها به جای جوهرلیمو استفاده کرد.
- سرکه سیب. یک قاشق چای خوری از سرکه سیب خام و فیلتر نشده را با یک لیوان آب مخلوط کنید. به این ترکیب مقدار کمی عسل اضافه کنید. محلول را دو بار در روز برای چند ماه بنوشید. شما میتوانید سرگه سیب را با آب میوههای پرتقال، سیب، انگور یا آب میوههای دیگر ترکیب کنید.
- تخم گشنیز. یک تا دو قاشق چای خوری از پودر تخم گشنیز را به یک فنجان آب اضافه کنید. آب را بجوشانید، هم بزنید و به مخلوط اجازه دهید خنک شود. محلول را یک بار یا دو بار در روز و به مدت چند ماه بنوشید.
- فلفل کاین (یک نوع فلفل قرمز تند است که در خانواده فلفل دلمهای و فلفل یالاپنو قرار میگیرد.).نصف یا یک قاشق چای خوری از فلفل کاین را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید. این محلول را دو بار در روز و به مدت چند هفته بنوشید.
- ترکیب ۲ واحدعسل،۲واحدعرق نعنا و ۱ واحدسرکه طبیعی لیوان ریخته الباقی را آب ریخته یکساعت بعد شام میل شود.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع