درمان سنتیزنان و بارداری

درمان خانگی تهوع و استفراغ در دوره بارداری

آشنایی با علل تهوع و استفراغ بارداری و تدابیر درمانی طب سنتی

یک مشکل بسیار نگران کننده برای بسیاری از زنان باردار؛ تهوع و استفراغ دوران بارداری است. این مشکل که به ویژه در سه ماهه اول بارداری و در هنگام صبح شایع تر است؛ علاوه بر اذیت و آزار روحی مادر باردار، در صورت شدید بودن می‌تواند با تغذیه صحیح وی تداخل داشته و نهایتاً روی جنین اثرات منفی بگذارد؛ از این رو باید جدی گرفته شود. از این رو ما قصد داریم این پست از مجله اینترنتی طبایع را به این موضوع و راهکارهای رفع آن بپردازیم:

علل عمده تهوع و استفراغ بارداری از دیدگاه طب سنتی

  • افزایش مواد زاید در بدن به دلیل قطع خون قاعدگی در طی بارداری
  • ریختن مواد زاید بدن به معده (به دلیل مشارکت بین معده و رحم)
  • نیاز کم جنین به دم طمثی (خون قاعدگی) جهت تغذیه در سه ماهه اول بارداری
  • وجود رطوبت ردی متعفن غیر خلطی در بدن زن باردار

تدابیر درمانی جهت برطرف کردن تهوع و استفراغ بارداری

 توجه به حساسیت و اهمیت سلامتی  مادر و جنین در بارداری حکمای طب سنتی توجه خاصی به این امر داشته و تدابیر و درمان‌ های مختلفی در باب تهوع و استفراغ بارداری ذکر کرده‌اند. با توجه به علل ایجاد تهوع و استفراغ بارداری ، درمان باید شامل سه اصل کلی باشد که عبارتند از:

  • کاهش تولید مواد زاید در بدن
  • تقویت معده
  • خارج کردن مواد زاید از معده و بدن

از جمله تدابیر و درمان‌های ذکر شده در کتب طب سنتی در باب تهوع و استفراغ بارداری می‌توان موارد زیر را برشمرد:

الف) کاهش تولید مواد زاید و اضافی دربدن

  • ورزش ملایم و سبک، مانند پیاده روی آرام
  • مالش اندام‌ها که با کاهش میزان اخلاط و تحلیل و جذب مواد زاید همراه است.
  • کاهش حجم غذای مصرفی و افزایش تعداد دفعات صرف غذا

ب) اخراج مواد زاید از معده و بدن

  • یبوست، اثری افزایشی بر تهوع و استفراغ مادر دارد و باید سریعاً درمان شود.
  • ایجاد لینت مزاج با نوشیدن آب گرم همراه با قدم زدن و مکیدن انار شیرین یا میخوش (ترش و شیرین) بعد از غذا.

ج) تقویت معده

  • مالیدن روغن‌هایی همچون ناردین (سنبل رومی)، مصطکی، روغن «به» یا «افسنتین» بر معده
  • پاکسازی معده قبل از بارداری باعث تقویت فم معده شده و مانع بروز حالت تهوع در زنان می‌شود.
  • قرار دادن انار ترش در دهان
  • پیاده روی ملایم
  • امتناع از خوردن شیرینی‌ها
  • اصلاح غذا و تلطیف آن: پرهیزها و غذاهای مناسب
  1. مادر در این دوره باید مطلقاً از مصرف غذاهایی که مخالف طبع و مزاج او هستند خودداری کند.
  2. ضمن رعایت مزاج بیمار، بهتر است که غذاهای گرمی سهم بیشتری از رژیم غذایی مادر را تشکیل دهند.
  3. استفاده از مسکنات تهوع و استفراغ بارداری مانند آب انار، شربت انار منعنع (حاوی نعنا)، شراب انار، مکیدن انار ترش و شیرین، شربت لیمو
  4. از مصرف هرگونه غذایی که باعث نفخ یا سنگینی معده، ترش کردن و مانند آن‌ها می‌شود خودداری کنید.
  5. مصرف غذاهای آبکی و ترید به حداقل برسد.
  6. بهتر است مادر باردار از گرسنگی اجتناب کند.
  7. غذاهای پرچرب و سرخ کردنی و انواع غذاهای آماده از رژیم غذایی بیمار حذف شوند.
  8. مصرف ادویه در غذاها نیز به حداقل برسد.
  9. در این دوران بهتر است مادر در معرض هیچ بویی به ویژه بوی غذاها قرار نگیرد.
  10. مصرف مایعات (آب، دوغ، نوشابه، چای و …) از نیم ساعت قبل از غذا تا دو ساعت و نیم بعد از آن باید ترک شود.

د) مسکنات تهوع و استفراغ

  •  هوای خانه باید تازه و برخوردار از تهویه کافی باشد (تنفس هوای پاک).
  • تنش های روحی باعث تشدید مشکل هستند؛ لذا مادر باید هرگونه استرس را از خود دور کند (داشتن آرامش و ذهنی آرام)
  • بهتر است برخاستن از رختخواب به آهستگی انجام شود.
  • بدن در این دوران نباید دچار کم آبی شود.
  • به مقدار کافی استراحت داشته باشد.
  • گذاشتن یک قطعه نان خشک در دهان، قبل از بلند شدن از رختخواب هم اقدام موثری محسوب می‌شود.
  • اگر تهوع و استفراغ بعد از غذا خوردن عارض شود، توصیه به استفاده از اشیای مطیبه (خوشبو) قابضه مانند «به» مشوی (بریان شده) و مالیدن مداوم دست و پا و قرار دادن دانه انار با برگ نعنا در دهان بعد از غذا شده است.

نسخه ها و درمان های دارویی طب سنتی

درمان دارویی

آب عسل

  • یکی از بهترین داروها برای رفع تهوع و استفراغ دوران بارداری مصرف آب عسل است.
  • مقدار دلخواهی عسل را در آب حل کنید(حدّاقل یک قاشق غذاخوری در یک لیوان آب).
  • سپس مقداری آب لیموترش تازه(و نه آبلیمو) به آن اضافه کنید.
  • و پس از خنک شدن آن در یخچال (و نه خنک کردن آن با یخ) این نوشیدنی بسیار گوارا و لذیذ را به آرامی و جرعه جرعه میل نمایید.(روزی دو سه لیوان)
  • در صورت شدت تهوع، به اندازه نوک قاشق چایخوری زنجبیل کوبیده به هر لیوان آب عسل اضافه کنید.

نسخه ها

عده ای فکر می کنند که برای درمان این مساله باید بیشتر روی کبد به عنوان مرکز بیماری تمرکز کرد ولذا از داروهایی مانند عرق کاسنی و شاهتره استفاده می‌کنند که چندان مفید نیست. در واقع برای حل مشکل باید متوجه معده شد. که این نسخه ها را شامل می‌شود.

نسخه برای مادرانی که تحمل خوردن گرمی را دارند

این مادران می‌توانند روزی دو سه استکان عرق زنیان یا نعناع یا پونه یا آویشن یا بابونه یا شیرین بیان را با عسل شیرین کرده با کمی زنجبیل مخلوط نموده، خنک و کم کم نوش جان نمایند.

نسخه برای مادرانی که تحمل خوردن گرمی را ندارند

در این مادران به اندازه لازم، یعنی در حدی که مادر دچار گرمی نشود، عرق کاسنی را با یکی از عرقیات فوق مخلوط می‌کنیم؛ اما باز هم بهتر است در حد تحمل زن باردار، غلبه با عرق های گرم باشد.

جوشانده ها

  • به جهت وضعیت این گونه بیماران بهتر است از مصرف داروهای جوشانده خودداری شود؛ چرا که بو یا طعم جوشانده، خود می‌تواند باعث تهوع و استفراغ او شود؛ حتی عرقیات را نیز بهتر است به صورت خنک – و با افزودن کمی عسل و آب لیموترش تازه – مصرف کرد.
  • البته طبیعتاً در مورد مادرانی که مشکلی برای مصرف جوشانده ندارند این محدودیت وجود ندارد و می توان از داروهای ذیل بهره گرفت:

داروهای گرم

زنجبیل، زنیان، تخم کرفس، تخم شوید، انیسون، بابونه، بادرنجبویه، نعناع، پونه، آویشن و …

داروهای خنک

تخم گشنیز، گل همیشه بهار و …

روش مصرف: بسته به وضعیت مزاجی بیمار سه چهار مورد از داروهای فوق را روزی یک یا دو بار، با هم، جوشانده یا دم کرده میل کنید.

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۰ (۰ رای)
برچسب ها
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن