چای سفید یکی از گونههای چای است که مصرف آن در سالهای اخیر در میان افرادی که به شدت به رژیم غذایی و سبک زندگی سالم معتقدند، افزایش پیدا کرده است که این میتواند به دلیل این باشد که چای سفید اثر بخشی مثبتی بر سلامت و آرامش دارد و خالی از سمیت است، از این رو ما تصمیم گرفتیم برای آگاه سازی افراد، این پست از مجله اینترنتی طبایع را به معرفی چای سفید، خواص، مضرات و نحوه تهیه و تفاوت عمده آن با گونههای دیگر چای اختصاص دهیم.
چای سفید چیست و چرا به این عنوان نامگذاری شده است؟
چای سفید (چای پشمکی) جزء محبوبترین و در عین حال گرانترین نوع چای در سطح جهان است که از جوانترین و ظریفترین پرزها و برگهای تازه دست چین شدهی گیاه چای به دست میآید، که همین امر منجر به طعم ملایم چای بعد از دم کردن میشود.
نام چای سفید به این دلیل انتخاب شده که برگهای این نوع چای رنگ برفی و نقرهای دارند، هر چند دم کرده آن به رنگ زرد کم رنگ است.
استفاده از عطر و طعم خاص چای سفید، ممکن است در ابتدا دلسرد کننده باشد. اما با افزایش مصرف آن، به سلامت خود کمک خواهید کرد.
تفاوت چای سفید با سایر چایها
چای سفید نیز از همان گیاه چای (گیاهی به نام کاملیا سنسیس) است و چیزی که باعث تفاوت آن با چای سبز، چای سیاه و چای اولونگ و … میشود در نحوه برداشت و فرآیند تهیه کردن آن است. از طرفی این نوع از چایها خالى از سميت نيستند؛ اما چاى سفيد به واسطه همان فرآیند تهیه (چاى پشمكى) خالى از ضرر است.
چرا چای سفید…
همانطور که گفته شد، چای سفید بر خلاف سایر چایها، از جوانهها و گلبرگهای تازه گیاه چای به دست میآید که برای جلوگیری از اکسایش، این گلبرگهای تازه را در نور طبیعی آفتاب خشک کرده و سپس مراحل بعدی تهیه چای را طی میکنند.
در واقع چای سفید را در زمان خیلی زودتر از دیگر انواع چای برداشت میکنند زمانی که هنوز پرزهای سفیدی روی جوانهها وجود دارد که در مجموع آن را به یکی از سالمترین انواع چای بدل کرده است.
از طرفی در فرآیند تهیه چای سفید (از زمانی كه برگ چای چیده میشود تا زمانی كه در معرض هوا قرار میگیرد و خشک میشود) تغییراتی در تركیبات چای سفید رخ میدهد که مقدار كافئین موجود در آن در مقایسه با سایر چایها، به حداقل ممكن برسد و بعد از خشک شدن به هیچ وجه پردازش نمیگردد، و همین موارد باعث برتری چای سفید در میان سایر چای ها شده است و بر خواص آن افزوده است.
خواص چای سفید زیر ذره بین طب سنتی
- هاضم است
- دافع عطش است
- منضج (خارج کننده مواد بیماری زا) است
- ملين (برطرف کننده یبوست) است
- معرّق (دفع کننده عرق مضر و تلطیف کننده رطوبات بدن) است
- مدرّ (خارج کننده آب اضافه غذا و فضولات بدن) است
- رافع كسالت است و مفرّح (شادی بخش) است
از دیگر خواص و فواید این پادشاه چایها میتوان به موار زیر نیز اشاره داشت:
- دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی
- ضد پیری
- ضد عفونت
- حافظ سلامت پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش
- حافظ بهداشت دهان و دندان و استحکام استخوان
- کمک به مبتلایان بیماری دیابت
- کمک به درمان خشکی چشم و شب کوری
- پیشگیری از سرطان
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کمک به کاهش وزن و کاهش فشار خون
- کمک به ترمیم DNA
- رافع سردرد
- و …
مضرات چای سفید
تاکنون ضرر و عوارض خاصی در مورد مصرف چای سفید گزارش نشده است و تنها نکته منفی آن این است که علی الرغم دارا بودن خاصیت درمانی بالا نسبت به سایر چایها، گران بودن آن مانعی شده است كه مردم زیاد آن را مورد استفاده قرار نمیدهند، که علت این گرانی این است که فرآیند دشوار و سختی برای تهیه و فرآوری چای سفید طی میگردد.
این گرانی و دشواری فرآیند فرآوری، عرضه و تولید این نوع چای را نیز تحت تأثیر قرار میدهد، به طوریکه انواع مختلف چای در سراسر جهان به مقدار زیادی عرضه میشود اما چای سفید کمتر از انواع دیگر تولید شده و هنوز هم به طور گسترده در دسترس نیست.
محبوبترین انواع چای سفید
- چای سفید پونی: چایی که از اولین و دومین سری چای در فصل بهار به دست میآید.
- چای سفید سوزن نقره ای: گران قیمتترین نوع چای سفید است که برگهای این چای شبیه به سوزن است و رنگ نقرهای دارد.
- چای سفید بلومینگ: نوعی از چای سفید که با انواع دیگر چای (پونی یا سوزن نقره ای) و گلهای زیبا ترکیب و فشرده شده است.
نحوه مصرف و طرز تهیه
برای مصرف ای نوع چای، بهتر است بجای خرید چای کیسهای، برگهای چای را خریداری کنید زیرا این برگها هستند که حاوی مواد مغذی میباشند. برای دم کردن آن هم بایستی طبق مراحل زیر پیش بروید:
نحوه دم کردن
مواد لازم:
- 1 فنجان آب
- 2 قاشق چایخوری برگ چای سفید
- شیرینکننده به انتخاب خودتان (اختیاری)
طرز تهیه:
- ابتدا در قوری یا سماور آب را به اندازهای حرارت دهید که به دمای 75 تا 85 درجهی سانتیگراد (یا 170 تا 186 درجهی فارنهایت) یعنی دمای زیر نقطه جوش برسد. چون آب جوش باعث از بین رفتن نفع عمده آن و از بین رفتن اجزای حساس میشود.
- برگهای چاى سفيد را خوب پاک كرده و تخمهاى آن را خارج کنید.
- پیش از افزودن برگهای چای سفید، آب را از روی حرارت بردارید و چند دقیقهای صبر کنید.
- برگهای چایسفید در مقایسه با دیگر انواع چای آنچنان فشرده و متراکم نیستند. از این رو، برای درست کردن یک فنجان چای باید دو قاشق چایخوری از برگهای چای سفید را درون آب گرم شده بریزید.
- اجازه دهید چای حدود 5 تا 8 دقیق ( و حتی بیشتر، بسته به غلظت دلخواهتان) به همان حالت بماند و دم بکشد.
- چای را صاف کنید و در فنجان بریزید.
- در صورت تمایل میتوانید چای را با انواع شیرینکنندههای دلخواهتان به جز قند میل کنید.
- مصرف حدود 2 تا 4 فنجان چای سفید مزایای زیادی برای سلامتی دارد.