مینا موحدی، دستیار تخصصی دکترای طب سنتی گفت: مصرف غذاهای گوشتی و استفاده از ادویههای مختلف در تهیه آن میتواند موجب گرمتر شدن بدن شود. همچنین مانع از تولید رطوبت و تری در بدن میشود. وی گفت: زمستان دارای مزاج سرد و تر است. همچنین در این فصل باید لباسهای گرم و نرم پوشیده شود، بهتر است که افراد با پوشیدن لباس، بدن خود را گرم کرده و محیط خانه را بیش از اندازه گرم نکنند.
دستیار تخصصی دکترای طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: در فصل زمستان حرارت غریزی بدن بیشتر از سایر فصلهاست و ظاهر بدن سرد ولی باطن آن گرم است. موحدی بیان داشت: برخی افراد در فصل زمستان، ترشی مصرف میکنند به دلیل اینکه مصرف این ماده غذایی، گرمای درون بدن را به تعادل میرساند. وی افزود: سیستم هضم بدن در فصل زمستان قویتر است. به همین دلیل کلهپاچه، حلیم و غذاهایی مانند فسنجان را در این فصل میتوان بیشتر مصرف کرد، به دلیل اینکه این گونه غذاها بالفعل دارای طبیعت گرم است.
دستیار تخصصی دکترای طب سنتی ادامه داد: باید دانست که مصرف غذاهای گوشتی و استفاده از ادویههای مختلف در تهیه آن میتواند موجب گرمتر شدن بدن و مانع از تولید رطوبت و تری در بدن میشود. موحدی با اشاره به اینکه انجام فعالیتهای بدنی و ورزش در فصل زمستان مفید است، بیان کرد: ورزشهایی مانند پیادهروی و ورزشهایی که در آنها از توپ استفاده میشود، بدن را گرم میکند.
مصرف غذاهای گوشتی
مژگان تنساز، دستیار تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: مصرف غذاهای گوشتی در فصل زمستان موجب افزایش قوای بدن میشود به دلیل اینکه سیستم هضم بدن در فصل زمستان قویتر است. در فصل زمستان، قدرت هضم بدن افراد قویتر است و حرارت به داخل بدن میرود. مصرف غذاهای غلیظ میتواند برای فرد مفید باشد. در فصل تابستان به دلیل اینکه هوا گرمتر است، سیستم هضم بدن ضعیفتر است و مصرف غذاهای گوشتی و غلیظ به افراد پیشنهاد نمیشود.
دستیار تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: در فصل زمستان افزایش فعالیتهای بدنی و ورزش مفید است و موجب تقویت قوای بدن میشود. تنساز اضافه کرد: در فصل بهار حجامت به عنوان پاکسازی بدن به کار برده میشود. همچنین در تابستان قی کردن و استفراغ به عنوان عامل پاکسازی به کار برده میشود. وی عنوان کرد: در فصل پاییز استفاده از مسهلهایی مانند خاکشیر، روغن زیتون یا انجیر برای پاکسازی سموم از بدن به کار برده میشود ولی استفاده از مسهلهای قوی در فصل زمستان مناسب نیست به دلیل اینکه موجب تحلیل قوای بدن میشود.
مصرف غذاهایی با طبع گرم
دستیار تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: افراد در فصل زمستان از مصرف موادغذایی دارای طبع سرد پرهیز کنند و این موادغذایی را با یک ماده غذایی گرم مانند خرما مصرف کنند تا از ساخته شدن بیش از حد خلط بلغم پیشگیری شود. مژگان تنساز اظهار داشت: فصل زمستان دارای طبیعت سرد و تر است و خلط بلغم در این فصل بیشتر ساخته میشود.
وی گفت: فصل زمستان برای افراد صفراوی مزاج که دارای طبیعتی گرم و خشک هستند، مفید است ولی برای افراد بلغمی مزاج و افراد بالای 60 سال مضر است. در این فصل به دلیل بسته شدن منافذ بدن، بخاراتی که تولید میشود، ریزش پیدا میکند و به صورت نزله درمیآید. نزله موجب بروز بیماریهایی مانند زکام، انواع سرماخوردگی، ذاتالریه و ذاتالجنب میشود. بروز این بیماریها در این فصل افزایش پیدا میکند.
درد مفاصل در فصل زمستان
وی اضافه کرد: افرادی که به دردهای مفاصل مبتلا هستند، دردشان در این فصل افزایش پیدا میکند. افرادی که سرد مزاج هستند در این فصل از مصرف موادغذایی دارای طبع سرد پرهیز کنند. این موادغذایی را با یک ماده غذایی گرم مانند خرما مصرف کنند به دلیل اینکه از ساخته شدن بیش از حد خلط بلغم پیشگیری میکند.
این دستیار تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: افراد در این فصل بهتر است از غذاهای گرم و خشک استفاده کنند همچنین بیشتر لباسهای ابریشمی و پشمی بپوشند و در جای گرم بخوابند و حتیالامکان از خوابیدن روی زمین پرهیز کنند. ورزش کردن در این فصل موجب افزایش خلط صفرا میشود و بدن را گرم و از بروز بیماریها پیشگیری میکند.