معرفی شنبلیله
قبل از اینکه در مورد خواص عرق شنبلیله صحبت کنیم با هم یک بار خواص گیاه آن را مرور می کنیم. شنبلیله یکی از ارکان اصلی قرمه سبزی، غذای مورد علاقه همه ایرانیان است. ارتفاع این گیاه ۶۰ تا ۹۰ سانتیمتر بوده و دارای برگهای سبز، گلهای سفید کوچک و غلافهایی حاوی دانههای قهوهای طلایی است.
برگ های این گیاه به داشتن خواص ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی، ضددیابتی، ضدالتهابی و ضدویروسی معروف هستند.
گیاه شنبلیله از ویتامینهای A،D ،E ،K،C گروه ویتامین B سرشار است. علاوه بر ویتامینهای ذکر شده ، شنبلیله منبع خوبی از مواد معدنیای روی، منگنز، منیزیم، مس، پتاسیم، کلسیم، آهن و سلنیوم است. این گیاه دارای مقدار قابل توجهی آنتیاکسیدان، دیوسژنین، موسیلاژ، تانن و پکتین همیسلولز و ساپونین می باشد.
گیاهی است که عموما در نواحی اطراف دریای مدیترانه و جنوب آسیا رشد میکند و در کشورهای هند، چین، پاکستان، ایتالیا، مصر، یونان و … به وفور یافت میشود. همچنین از گیاهان بومی کشور ایران به شمار میآید. شنبلیله دارای مزاج گرم و خشک است.
خواص شنبلیله
- تقویت قلب.
- بهبود سرفههای مزمن و گلودرد.
- ضد سرطان.
- درمان تب و برونشیت.
- کاهش قند خون.
- درمان یبوست، بیماریهای التهابی روده.
- تسکین دردهای عضلانی و بیماریهای التهاب مفصلی.
- درمان سردردهای میگرنی.
- استفاده از پودر تخم شنبلیله یکی از بهترین راههای درمان مشکلات پوستی نظیر آکنه، اگزما، جوش، سوختگی و پرپشت شدن موها است.
- این گیاه به عنوان یک درمان طبیعی برای بیماری آسم در طب سنتی کاربرد دارد.
- دانههای این گیاه، خواص مشابه هورمون جنسی استروژن دارند. به همین دلیل به افزایش میل جنسی و کاهش گرگرفتگیها و نوسانات خلقی ناشی از یائسگی و سندروم پیش از قاعدگی کمک میکنند.
- به مادران شیردهی که میخواهند شیری بیشتری داشته باشند، توصیه میشود که روزی سه مرتبه و حداقل ۵۰۰ میلیگرم تخم شنبلیله مصرف کنند.
- تخم این گیاه، نوعی آنتی اکسیدان است. نه تنها سموم بدن را از بین میبرد بلکه از عفونتهایی که منجر به بوی بد میشود نیز جلوگیری میکند.
- خوردن خود شنبلیله و دانه آن برای بادی که در شکم در گرفته و نیز برای گوشت آوردن و چیزهای سردی که در بندها است مفید است.
- هنگامی که افراد به تسکین سوزش معده فکر میکنند، معمولا درمانهای بسیار زیادی که به ذهنشان میرسد. اما تخم شنبلیله یکی از بهترین درمانها است که باعث افزایش رفلکس اسید معده نیز نمیشود.
طبع عرق شنبلیله
طبع عرق شنبلیله مانند سبزی آن گرم و خشک می باشد.
خواص عرق شنبلیله
عرق شنبلیله از گیاه آن تهیه می شود، از دانه های این سبزی روغن هم گرفته می شود. کالری عرق شنبلیله بسیار پایین است. گیاه شنبلیله حاوی درصد بالایی فیبر، آهن، منگنز و منیزیم است. عرق شنبلیله قند طبیعی دارد و پروتئین زیادی جذب بدن میکند. عرق شنبلیله مواد معدنی و ویتامینهای فراوانی دارد.
خواص عرق شنبلیله عبارتند از:
- کنترل کننده بیماری دیابت و کاهنده قندخون.
- درمان کننده کم خونی.
- عملکرد لوزوالمعده را بهبود میبخشد.
- درمان کننده بی خوابی و بد خوابی.
- افزایش دهنده شیر مادران.
- رقیق کننده خون و مانع بروز سکته های قلبی و مغزی.
- کاهنده فشار خون.
- برطرف کننده ورم دست و پا بر اثر سرما.
- ملین و مسهل.
- مدر.
- تسکین دهنده درد.
- افزایش دهنده حجم سینه ها.
- دارای خواص ضد سرطانی به خصوص سرطان روده بزرگ.
- تقویت کننده موی سر و مانع ریزش و سفید شدن مو با افزایش فولیکول های مو.
- کاهنده کلسترول بد (LDL) و افزایش دهنده کلسترول خوب (HDL) بدن.
- افزایش دهنده متابولیسم بدن.
- برطرف کننده نرمی استخوان و تقویت آن ها.
- درمان کننده مشکلات تنفسی از جمله آسم و برونشیت.
- قاعده آور، کاهنده درد قاعدگی، تنظیم کننده دوره های پریود، از بین برنده لکه بینی.
- کاهنده علائم یائسگی با افزایش سطح استروژن به کمک فیتواستروژنی به نام دیوسژنین.
- مقابله کننده با عفونتهای باکتریایی، قارچی و ویروسی.
- برطرف کننده مشکلات گوارشی مانند نفخ، سوء هاضمه، سوزش و التهاب معده و روده و یبوست.
- برطرف کننده نرمی استخوان و تقویت آن ها.
- ترکیب آن با عسل و مصرف آن قبل از غذا چاق کننده مخصوصا چاق کننده صورت برای بانوان است.
- افزایش دهنده سطح هورمون تستوسترون، تعداد اسپرم و میل جنسی در مردان و از بین برنده ضعف قوای جنسی.
- خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی شنبلیله باعث کاهش درد مفاصل می شود.
عوارض و موارد منع مصرف شنبلیله
- مصرف بیرویه این عرق موجب بروز مشکلات گوارشی مانند اسهال میشود.
- مصرف همزمان این عرق با داروهای دیابت توصیه نمیشود. افراد دیابتی برای مصرف این عرق با پزشک متخصص طب سنتی مشورت نمایند.
- زنان در دوره بارداری از این عرق استفاده نکنند زیرا انقباضات رحم را افزایش میدهد.
- افراد گرم مزاج در استفاده از این عرق احتیاط نمایند.
- عرق شنبلیله ممکن است در برخی از افراد، باعث بروز واکنش های آلرژیک شود. در صورت بروز نشانه های آلرژی مصرف آن را قطع کنید.
- افرادی که به بادام زمینی حساسیت دارند، معمولا به این عرق گیاهی هم حساسیت دارند.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع