معرفی پاپریکا
پاپریکا یکی از پر طرفدارترین ادویه ها در دنیا می باشد که از فلفل های مختلفی از خانواده کاپسیکوم آنوم (Capsicum annuum) تهیه می شود. فلفل هایی مانند فلفل دلمه ای شیرین قرمز، فلفل چیلی تند، فلفل کاین، فلفل پوبلانو یا فلفل آلپو و به همین دلیل است که طعم پاپریکا ممکن است متفاوت باشد. طعم و رنگ این ادویه ممکن است شیرین، دودی و تند و همچنین در رنگهای مختلف مثل قرمز، نارنجی و زرد باشد. ولی به طور معمول این ادویه قرمز رنگ و شیرین می باشد.
برای تهیه پاپریکا با طعم دودی ابتدا فلفل ها را روی آتش کباب می کنند و بعد خشک و پودر می کنند. از پاپریکا برای طعم دادن انواع غذاها مخصوصا غذاهای گوشتی استفاده می شود که با توجه به میزان تندی آن مقدار مصرف آن متفاوت است. غذاهایی مانند املت، فلافل، عدسی، همبرگر، ماکارونی، انواع کباب، خوراک مرغ، خوراک لوبیا، سوسیس بندری، انواع آش و سوپ، مرغ و ماهی سوخاری، انواع خورش ها مانند قیمه، قیمه نثار، قرمه سبزی و … .
پاپریکا را مانند تمام ادویههای خشک باید در ظرف های دربسته و دور از گرما و نور نگهداری کنید. هنگام خرید پاپریکا باید به تازه بودن آن توجه زیادی کنید چون ادویه های تازه عطر و بوی بیشتری نسبت به ادویه های مانده دارند. بهتر است پاپریکا را با منبع چربی هایی مانند روغن زیتون ترکیب کنید تا از مزایای کاروتنوئیدها به طور کامل استفاده کنید.
طبع پاپریکا
طبیعت و مزاج پاپریکا گرم و خشک است.
ترکیبات شیمیایی پاپریکا
پاپریکا سرشار از آنتی اکسیدانها، کاروتنوئیدها، لووتیان، زاکسنتین، ویتامین A، ویتامین K، ویتامین B۶ و B12، ویتامین E، کلروفیل، ویتامین C، ویتامین P ( بیوفلاوونوئیدها را در قدیم با نام ویتامین P میشناختند، لیکن امروزه این مواد را جزء ویتامین ها نمیدانند. بیوفلاوونوئیدها جذب ویتامین C را افزایش میدهند و به همین دلیل هم بهتر است این مواد را با هم مصرف نمود. )، کپسایسین و فیبر است.
همچنین پاپریکا دارای عناصری مانند آهن، کلسیم، روی، منگنز، سدیم و پتاسیم می باشد.
خواص پاپریکا
پاپریکا با توجه به فلفلی که از آن تهیه می شود خواص متفاوتی دارد که در فلفل های تند به علت داشتن کپسایسین این خواص بیشتر هستند. پاپریکایی که از فلفل دلمه ای شیرین تهیه می شود فاقد کپسایسین می باشد.
- تحریک کننده ترشحات معدهای.
- افزایش بزاق دهان.
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رفع سوء هاضمه.
- رشد و تکثیر باکتریهای مفید روده و رفع خونریزیهای داخلی معده و روده ناشی از زخم معده و روده.
- دارای خواص ضدعفونی کنندگی.
- تقویت سیستم ایمنی بدن.
- پیشگیری و درمان انواع سرطان مخصوصا سرطان معده، سرطان روده بزرگ، سرطان کولون و سرطان سینه.
- دارای خاصیت آنتی اکسیدانی.
- کمک به پیشگیری از ابتلا به بیاری های خود ایمنی مانند ام اس، سلیاک، روماتیسم، لوپوس، هاشیموتو، گریوز و …
- تنظیم سطح انسولین خون و کمک به درمان دیابت.
- کمک به سلامت قلب و عروق.
- تنظیم و تعدیل فشار خون.
- کمک به درمان بیماری کم خونی.
- کمک به پاکسازی کبد و درمان انواع بیماریهای کبدی مانند هپاتیت A، هپاتیت B و کبد چرب.
- محافظت از چشم در برابر انواع بیماریهای چشمی مانند آب مروارید، تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا و تقویت قدرت بینایی.
- کمک به درمان سرماخوردگی و تسکین علایم ناشی از آن.
- کمک به کاهش ریزش مو و رشد و تقویت مو.
- بهبود گردش خون پوست سر.
- دارای خاصیت ضد التهابی.
- جلوگیری از پیری و چروک شدن پوست.
- کمک به روشن شدن پوست و رفع تیرگی آن.
- رفع لکه های پوستی.
- کاهش استرس، اضطراب، خستگی، بی حالی و افسردگی.
- بهبود کیفیت خواب.
- کمک به بهبود و التیام زخم ها.
- کمک به لخته شدن خون در خونریزی های زخم ها.
- پیشگیری از بیماری اسکوربوت.
- کمک به تقویت دندان ها و لثه ها.
- کاهش كلسترول بد خون (LDL) و پیشگیری از ابتلا به حمله قلبی و سكته.
- افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) خون.
- رفع گرفتگی عروق.
- کمک به درمان دیابت بارداری.
- کمک به اکسیژن رسانی و خون رسانی بهتر به بافت ها و عضلات بدن.
- کاهش اشتها.
- مفید در درمان چاقی و کمک به لاغری مخصوصا چاقی در ناحیه شکم.
- محافظت از پوست در برابر اثرات مخرب نور خورشید و اشعهی ماوراء بنفش.
- کمک به حفظ سلامت استخوانها به خصوص در زنان یائسه.
- کمک به درمان بیماری های ویروسی.
- کمک به از بین رفتن آکنه.
- مسکن دردهای مفصلی.
- پیشگیری و درمان رگ های عنکبوتی که بیماری زمینه ای برای واریس محسوب می شود.
- درمان شرایطی مانند خستگی، بی حالی و افسردگی.
- انرژی زا.
- افزایش متابولیسم.
عوارض احتمالی و موارد احتیاط و منع مصرف پاپریکا
همانطور که می دانید مصرف زیاد هر چیزی حتی اگر آن چیز خواص دارویی زیادی هم داشته باشد در طب سنتی منع شده است و ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشند. برای مصرف پاپریکا عوارضی گزارش نشده است ولی مصرف زیاد آن مخصوصا برای افراد با طبع گرم و خشک یا همان صفراوی ها ممکن است عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
- ایجاد حساسیت و بروز واکنشهای آلرژیک مانند مشکل در تنفس یا آنافیلاکسی.
- خارش پوست.
- قرمزی پوست.
- سرفه.
- عطسه های پی در پی و مکرر.
- ناراحتی های تنفسی.
- افزایش میزان کلسترول خون.
- ایجاد گرما در پوست.
- ایجاد حساسیت پوستی مانند کهیر.
برای دسترسی به مجموعه جزوات و کتاب های مربوط به طب سنتی به لینک “ ” و همچنین برای شرکت در کلاس های آنلاین و اطلاع از محتوای کلاس های برگزار شده به لینک ”
منبع: تیم تولید محتوای طبایع