نکته:
در صورتیکه از مکروویو برای پخت استفاده می شود نصف این مقدار برای پر کردن سینی کوچک مکروویو کافی است.
مواد لازم:
خمیر نان
- آرد نان ۴ و ۱/۴ پیمانه/ بطور تقریبی نیم کیلو
- خمیرمایه ۲ و ۱/۲ قاشق چایخوری
- آب ولرم تقریباً ۲ پیمانه (یا بطور تقریبی اندکی کمتر از نصف مقدار آرد با پیمانه مشابه)/ بطور تقریبی 400 میلی لیتر
- شکر ۳/۴ قاشق چایخوری
- نمک ۲ قاشق چایخوری
رومال
- آب سرد ۱/۴ پیمانه
- آب جوش ۱/۴ پیمانه
- جوش شیرین ۱/۴ قاشق چایخوری
- آرد ۱ قاشق چایخوری
- کنجد سفید ۲ قاشق چایخوری
- کنجد سیاه ۲ قاشق چایخوری
نکتهها: مخمر در آب سرد خیلی طول می کشد تا عمل بیاید و درآب خیلی داغ میمیرد و از بین میرود. دمای ولرم آب مهمترین نکته است. خمیر نان بربری نباید سفت باشد یا به دست نچسبد. ویژگی خمیر بربری شل بودن آن است.
طرز تهیه
درست کردن رومال: در همین زمان محتویات رومال روی نان را آماده میکنیم. اول آرد و جوش شیرین را در آب سرد بخوبی مخلوط کنید تا گلوله آرد باقی نماند سپس آب جوش را اضافه کنید سپس مواد رومال را روی حرارت متوسط اجاق بهم میزنیم تا زمانی که به دمای جوش برسد و مایه یک دستِ کرم رنگ نسبتاً غلیظ بدست بیاد. اجاق را خاموش میکنیم.
مرحله اول ور آمدن:برای تهیه نان بربری در ابتدا آرد و نمک و شکر و خمیرمایه و آب را درون ظرفی مخلوط میکنیم. خمیر چسبنده و شلی بدست خواهد آمد. در صورت امکان در درون دستگاه همزن کاسهدار ورز دهید. سپس روی ظرف را با سلفون به خوبی بپوشانید و اجازه دهید تا خمیر در دمای محیط ۲۵ دقیقه استراحت کند.
پهن کردن خمیر: بر روی سطحی صاف (سینی یا سطح تمیز میز) آرد را بطور یکنواخت پهن کرده و خمیر را بر روی آن قرار داده و به سه قسمت تقسیم می کنیم. بدون استفاده از وردنه خمیر را بر روی آرد باز میکنیم تا به اندازه مناسب برسد. بعد از باز کردن دوباره با دقت و حوصله خمیر را ناخن میزنیم تا به فرم نان بربری در بیاید. سپس آن را بر روی کاغذ روغنی منتقل می کنیم. خمیر شل و لطیف است بنابراین وقتی آن را برمی دارید کمی باز می شود مراقب باشید خمیر نریزد. پس از انتقال بر روی کاغذ روغنی مقدار باز شدگی خمیر را با دستان از دو طرف شکل دهید تا خمیر نان متوازن پهن شود. استفاده از کاغذ روغنی به دلیل آن است که هر چه زودتر و راحت تر نان بر روی سینی داغ منتقل شود و پخت نان در درون فر طولانی نشود.
مرحله دوم ور آمدن: در حدود بیست دقیقه استراحت دهید تا دوباره ور بیاید.
رومال و خشخاش: با برس از آن رومالی که درست کرده بودیم بر روی نانها میمالیم. الان میتوانید خشخاش اضافه کنید.
فرگذاری: نان بربری نیاز به حرارت زیاد دارد تا در مدت زمان کوتاهی پخته شود. در حرارت کم داخل نان نرمی خود را از دست میدهد. فر را از قبل با حداکثر دما، دمای ۲۷۰-۲۵۰ درجه سانتیگراد گرم کنید و بگذارید سینی فر داخل آن داغ شود. برای منتقل کردن خمیر، یک روش به اینصورت است که سینی فر را با دستکش بیرون آورده سپس خمیر بر روی کاغذ روغنی پهن شده را به سرعت بر روی سینی فر داغ منتقل میکنیم. یا اینکه سینی فر را توی فر داغ کنید و سپس در فر را باز کرده و به سرعت این کاغذ روغنی را روی سینی فر داغ قرار دهید. حدود ۱۰–۱۵ دقیقه نان را درون فر بپزید.