مزاج بابونه گرم و خشک است. حکیم عقيلی خراسانی صاحب کتاب مخزن الادويه نیز چنین آورده است: طبيعت گل بابونه در دوم گرم و در آخر اول خشك اسـت و طبيعت ريشه بابونه در دوم گرم و در اول خشك است.
بوعلی سینا در ﻛﺘﺎب ﻗﺎﻧﻮن آورده که بابونه گیاه معروفی است و رﻧﮓ ﮔﻞ اﻧﻮاعِ ﻣﺨﺘﻠﻒ آن، ﻣﺘﻔﺎوت و ﺑﻪ رنگهای زرد، سفید و ارﻏﻮانی اﺳﺖ و زﻣﺎن ﺟﻤﻊ آوری آن در فصل ﺑﻬﺎر است. زین الدین عطار در کتاب «اختیارات بدیعی» بهترین نوع آن را نوعیﻛـﻪ گلهای زرد دارد معرفی میکند.
ابن سينا به خواص اين گياه برای بهبود ورمها، جوشها و تبهای مختلف اشاره كرده و اثراتش را روی اندامهای دفعی و گوارشی، مفاصل، سر، چشم و قفسه سينه توضيح داده است.
کاربردها
دم کرده بابونه
این نوشیدنی بسیار گرم است .
- آرامش بخش اعصاب بوده و معده و روده را تقویت می کند. ضب تب، مقوی اعصاب و مغز است.
- برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است و عفونت های ناشی از سرماخوردگی را از بین می برد.
- برای رفع گرفتگی های عضلانی و نیز گرفتگی های قاعدگی در زنان مفید است.
- درد شکم را تسکین می دهد و برای درمان کمردرد مفید است.
- به عملکرد بهتر کبد کمک می کند.
- برای درمان روماتیسم به کار می رود.
- اختلالات یائسگی را برطرف می کند.
برای تهیه آن یک قاشق غذاخوری بابونه را در یک قوری (2 لیوان آب جوش) به همراهی مقداری نبات دم کنید و سپس نوش جان کنید.
دم کرده گل بابونه و بهار نارنج
این نوشیدنی خوش عطر، و نشاط آور است و آرام بخش می باشد.
برای تهیه این دمنوش 2 قاشق غذاخوری گل بابونه را با 1 قاشق غذاخوری بابونه با حرارت ملایم برای 30 دقیقه دم کنید. سپس دم نوش را در یک لیوان ریخته و 2 قاشق مرباخوری عسل به آن بیافزایید و به هم بزنید تا کاملا حل شود و به آرامی میل کنید.
ماساژ شانه ها با روغن بابونه
درمان درد گردنی است که بر اثر فشار به گردن ایجاد شده باشد. ماساژ همزمان گردن با این روغن ولی بهصورت آهسته تر نیز بسیار موثر است.
برای به دست آوردن روغن بابونه باید 25 گرم گل خشک آن را در 125 گرم روغن زیتون مخلوط کرد و آن را مدت یک ساعت و نیم، روی آتش بگذارند تا داغ شود، سپس آن را در ظرف سر بسته ای ریخته و به شدت، تکان دهند و بعد آن را صاف کنند و 20-10 گرم کافور هم به آن اضافه کنند.
برای درمان تب و گرگرفتگی از ماساژ با روغن بابونه استفاده کنید
اگر این کار را در یک محیط گرم مانند حمام یا سونا انجام دهید بهتر است. چون این محیط موجب بازشدن منافذ و نفوذ روغن و رفع حرارت بالا می شود.
توصیه ها
- مصرف همزمان بابونه با داروهای ضدانعقاد، بنزودیازپین، وارفارین، سیکلوسپورین و به طور کلی داروهای رقیق کننده خون و… و همچنین الکل ممنوع است.
- مصرف بابونه در بارداری و شیردهی در برخی افراد با آلرژی همراه است و باید از مصرف آن در این دوران اجتناب شود.
- استفاده از بابونه ممکن است به طور نادر باعث ایجاد واکنش های خفیف آلرژیک شود و در صورت مصرف بیش از اندازه، علائمی چون سردرد، زخم دهانی، ورم چشم، تهوع و استفراغ و تعریق زیاد ایجاد کند.