شکستن قولنج یکی از عادتهایی است که افراد زیادی برای رفع خستگی بدن خود انجام میدهند. البته که این عادت کار چندان درست و پسندیدهای نست و آسیبهای زیادی را به دنبال دارد. اما قرار است در این مقاله در خصوص قولنج معده و علت قولنج پشت معده نکاتی را بیان کنیم. پس همراه ما در این مقاله باشید.
قولنج چیست؟
- قدیمترها به درد و کشیدگی در هر قسمت از بدن قولنج میگفتند، اما چیزی که امروزه بیشتر به کار میرود “قولنج عضلانی” است. البته قولنج عضلانی هم نشانه یک بیماری خاص نیست، طوری که گاهی علت آن گرفتگی و اسپاسم ناگهانی و دردناک گروهی از عضلات بدن است.
- عضلاتی که بیشتر دچار این حالت می شوند، عضلات اطراف ستون مهره ها و عضلات گردن هستند. در این حالت عضله نسبت به لمس دردناک و حساس میشود و به همین خاطر فرد نمی تواند مثل قبل، بدن خود را حرکت دهد.
- تقریبا همه آدم ها در طول زندگی خود گرفتگی عضلانی را تجربه می کنند. باور کردنش خیلی ساده نیست، اما اگر به فهرستها مراجعه کنیم، متوجه میشویم که ابوعلی سینا و زکریای رازی، هر کدام یک کتاب مستقل و مفصل در مورد قولنج نوشته اند.
انواع این بیماری در طب سنتی
همانطور که اشاره شد، قولنج بماری خاصی نیست اما وجود آن میتواند منجر به بیماریهای گوناگونی در بدن فرد شود. از اینرو در ادامه تعدادی از انواع بیماریهای حاصل از قولنج را برای شما شرح خواهیم داد:
- بسیاری از بیماریهایی که امروز میشناسیم، در آن زمان “قولنج” نامیده میشدند. این کلمه از ریشه “قولون” یا همان colon یونانی گرفته شده است.
- در علم پزشکی قدیم، به دردهای پیچشی و ناراحت کننده شکم و اعضای مجاورش، بدون آن که دلیل واقعی آن را بدانند، قولنج گفته می شد.
- با این حساب هر عضوی در کنار بیماری، یک قولنج هم داشت، مثل قولنج کلیه، قولنج کبد، قولنج روده، قولنج نوزادی و … .
- هر چند بسیاری از آنها در دنیای جدید به عنوان یک بیماری خطرناک شناخته می شوند، اما جالب این است که برخی هم مثل قولنجهای عضلانی روزگار ما و علت قولنج پشت، انقباضات و گرفتگی های عضلانی رخ می دهند.
درمان خانگی قولنج معده در طب سنتی
قولنج معده یکی از قلنجهایی است که شیوع زیادی در بین افراد دارد و بنابر دلایل گوناگونی ایجاد میشود. از جمله دلایلی که میتوان برای قولنج پشت و یا معده نام برد، خوردن غذاهایی با طبع سرد، یخ کردن، در معرض باد قرار گرفتن و… میباشد. در ادامه راههایی برای درمان قولنج معده گفته شده است:
- مصرف عصاره زنجبیل تازه یکی از شیوههای درمان خانگی قولنج پشت است. به این منظور، یک قاشق چایخوری عصاره تهیه شده از زنجبیل تازه را با یک قاشق چایخوری آبلیموی تازه و کمی نمک و مقداری شکر بخورید. این مخلوط را میتوانید با کمی آب گرم بخورید.
- خوردن ترب همراه با آبلیمو به دلیل خواص هضم کنندگی که دارد برای درمان قولنج معده بسیار موثر است. همچنین میتوان یک قاشق غذاخوری آب ترب که با همین مقدار آبلیمو مخلوط شده و با کمی آب آن را رقیق کردهاید، را هنگام قولنج بخورید، این ترکیب برای تسکین دل درد ناشی از کولیک بسیار مفید است.
- برای درمان سردی و قولنج معده کنجد را آسیاب کرده و با سرکه مخلوط کنید و به مقدار نصف وزن کنجد ، مغز بادام پوست کنده را به آن اضافه کنید. سپس آنها را پودر کنید و هر روز به مقدار یک قاشق سوپ خوری از آن بخورید .
- تمر هندی نیز از دسته گیاهان دارویی مفید برای تسکین دل درد است. یک قاشق غذا خوری برگ تازه تمر هندی را آسیاب کرده و به آن نصف قاشق چایخوری نمک اضافه کنید. سپس آن را در نصف فنجان آب مخلوط کرده و میل کنید.
- 10 الی 40 گرم گل بهار نارنج را در یک لیتر آب دم کرده و پس از صاف کردن مخلوط با عسل، 2 الی 3 فنجان به فاصله بنوشید.
- از دیگر راههای درمان قولنج معده، مصرف زنیان است. به این منظور یک قاشق چایخوری زنیان را بکوبید و به آن مقداری نمک اضافه کنید. این ترکیب دل درد و یا هر دردی که با سوء هاضمه همراه است را تسکین می دهد.
- همچنین شما میتوانید از روش درمان قولنج پشت خیراندیش استفاده کنید. دکتر خیراندیش به عنوان متخصصی در این زمینه میتواند به شما کمک کند تا هر چه سریعتر سلامتی خود را در این زمینه به دست آوردید.
درمان خانگی قولنج پشت
علت اصلی ایجاد کنده قولنج پشت و کمر عدم رعایت وضعیت صحیح بدن در هنگام انجام فعالیتهای روزمره است. برخی درمان های مفید برای آن عبارتند از:
- انجام ورزشهای کششی و حرکات اصلاحی، به میزان حداقل ۲ تا ۵ دقیقه در روز کافی است تا فرد از ابتلا به قولنج پشت، کمر و مفاصل در امان باشد.
- ماساژ موضعی با روغن نیز از بهترین راهکارهای درمان خانگی قولنج کمر است.
- گرفتن دوش آب گرم به مدت 10 دقیقه نیز برای تسکین درد ناشی از اسپاسم و گرفتگی ناگهانی عضلات بسیار موثر است.
توصیههایی برای درمان قولنج پشت
به طورکلی موارد زیر را در هنگام مواجه با قولنج خصوصا قلنج پشت مدنظر داشته باشید:
- هنگام قولنج معده و درد شدید شکم، از خوردن غذاهای جامد بپرهیزید و فقط مایعات باید به مقدار کم و با فاصله خورده شود، تا علت و عامل ایجاد درد مشخص گردد.
- محل دقیق درد، کیفیت درد و علائم جانبی آن را شناسایی و برای پزشک خود توضیح دهید. اینکه آیا درد هنگام خوردن غذا شروع شده یا بعد از آن و یا هنگام ورزش نیز بر نحوه و چگونگی درمان موثر است.
- انجام ورزش های کششی و حرکات اصلاحی، به میزان حداقل ۲ تا ۵ دقیقه در روز کافی است تا فرد از ابتلا به قولنج پشت، کمر و مفاصل در امان باشد.
- ماساژ موضعی با روغن نیز از بهترین راهکارهای درمان قولنج پشت و یا کمر است.
- گرفتن دوش آب گرم به مدت 10 دقیقه نیز برای تسکین درد ناشی از اسپاسم و گرفتگی ناگهانی عضلات بسیار موثر است.
- همچنین شن داغ درمان بسیار خوبی برای درمان قلنج است که در برخی بیماریها توصیه میشود.
- در برخی از این “رمل درمانی” یا “شن درمانی” همه اعضا تا گردن در شن گرم فرو میرود و برای سر سایبان درست میکنند. این روش برای درمان سردی و قولنج معده مناسب است.
- شیوههای درمان خانگی قولنج که در بالا ذکر گردید، در صورتیکه موثر واقع نشد بیدرنگ به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی آنهایی که بیشتر از 24 ساعت طول می کشند و یا همراه با تب هستند، باید هر چه زودتر مورد بررسی پزشکی قرار بگیرند.
نتیجه
همانطور که گفته شد، گرفتگیهای عضلانی گاها منجر به حالتی میشود که اصطلاحا به آن قولنج گفته میشود. این یک بیماری و یا عارضهای خاص نیست و بیشتر مربوط به گرفتگی و اسپاسم ناگهانی و دردناک عضلات بدن است. در این مقاله سعی کردیم در خصوص این موضوع خصوصا قولنج معده و علت قولنج پشت معده نکاتی را بیان کنیم. امیدواریم استفاده از این مقاله برای راهنمایی شما مناسب باشد.
بابک
سلام
علت قولنج در بعضی از مزاج ها برخلاف اینکه کلی میگید از سردی هست .اینطور نیست
مثلا من خودم زمانی که چیزهای گرم زیاد میخورم باد صفراوی باعث گرفتگی وقولنج میشود.با خوردن خنکی ها بهتر میشم
میلاد
سلام من چندین ساله که با مشکل قولنج رو به رو هستم به طوری که گاهی اوقات در شبانه روز بیشتر از 5 بار و هربار تا چندین دقیقه دچار قولنج می شوم. شش ماه پیش به پزشک نیز که مراجعه کردم در ابتدا گفته شاید ضعف عضلانی باشد اما بعدا از دو سه ماه پزشک تشخیص داد که اسید معده ی زیادی دارم و سندروم روده تحریک پذیر نیز دارم و گفت از احتمالی ترین دلایل قولنج می تواند همین اسید معده باشد. این مورد را ذکر کنم که بیشتر تایم شبانه روز را در خانه و مشغول لپ تاپ هستم و زمانی زیادی را پشت لپ تاپ می شینم که این خودش هم به نظرم تاثیر گذار بوده. بنظر شما راهکار برای درمان قطعی چیست؟ آیا امکانش هست دلیل قولنج های مداومم چیز دیگری باشد؟ از آنجایی که جدیدا و حدود شش ماهه که مشکلات گوارشی ام خودشو بروز داده
آرش سعیدی
سلام من یک هفته شده دچار درد پشت از کمر بالا و از شانه پاین ،،وسط دو کتف شدیم در نشسته باشم بیشتر میشه و زمانی ابستاده باشم درد ندارد
لطفا یک راه حل برایم پیشنهاد کنید
از ادویه استفاده نمیکنم روش های سنتی و درمان گیاهی رو ترجیع میدم نظریات و تجربیات تون رو در مورد روش های موثر ادویه گیاهی شریک سازید
ممنون
ممنون