افراد مبتلا به دردهای مفصلی ناشی از سوء مزاج سرد، باید مراقب باشند که از غذاهای با طبع سرد کمتر استفاده کنند. به عنوان نمونه، این افراد برای وعده ناهار یا شام میتوانند استیک شترمرغ، استیک گوشت گوسفند, چلو گشنیز، چلو زیره, خورشت کرفس، خورشت قورمه سبزی، خورشت فسنجان، خورشت سیب درختی, خورشت «به»، چلو هویج و آبگوشت قرطم که بسیار مفید است، مصرف کنند. از این رو ما در این پست قصد داریم شما را با نحوه پخت آبگوشت قرطم آشنا نماییم.
بیشتر بخوانید!
قرطم چیست؟
- قُرطُم گیاهی دارویی با مزاج گرم و خشک که به نامهای تخم کافشه، تخم کاجیره و تخم گلرنگ نیز معروف است که در طب سنتی از خواص زیادی چون کاهش درد مفاصل و گرفتگی عضلات، منضج و تحلیل برنده بلغم خام، ضدنفخ و …. برخوردار است.
- اگر مغز دانهاش را در آبگوشت ریزند یا از مغز دانه آن و بادام و عسل خوب سازند و مصرف کنند، مسهل و ضد درد مفاصل است.
دستور پخت آبگوشت قرطم
مواد لازم
- گوشت (ترجیحاً گوشت بره یا بزغاله): 100 گرم
- نخود: 200 گرم
- زعفران، زنجبیل، نمک: به مقدار لازم
- تخم قرطم یا کافشه: 2 قاشق غذاخوری
- سیر: ۱ یا 2 حبه (دلخواه)
- پیاز: ۱ عدد
طرز تهیه
- گوشت را تکه تکه کرده و همراه پیاز، سیر، نخود و با پنج تا شش لیوان آب در ظرفی ریخته و در ظرف را ببندید (البته نه به صورت کامل) و بگذارید با حرارت ملایم، بپزد.
- وقتی که گوشت و نخود کاملا پخته شدند، کمی زعفران، زنجبیل و به اندازه کافی نمک اضافه نمایید.
- پس از پختن تمام مواد باید در حدود سه لیوان آب در ظرف مانده باشد.
- جداگانه 2 قاشق غذاخوری تخم قرطم یا کافشه را با 1 لیوان آب در مخلوط کن خوب خرد و صاف کنید.
- سپس عصاره قرطم را کمی قبل از مصرف به آبگوشت اضافه کرده و غذا را با نان سنگک مصرف کنید.
- میتوان جهت کاهش نفخ و بهبود مزاج این غذای خوشمزه و مقوی کمی ادویه زیره یا انیسون نیز به آن اضافه نمود.
گروه های حساس به مصرف تخم قرطم یا کافشه
این افراد نباید بصورت خودسرانه از این گیاه دارویی استفاده کنند:
- زنان باردار
- افراد مبتلا به زخم معده
- افراد مبتلا به هموروئید
- افراد دارای حساسیت پوستی و داروئی
با تشکر از آقای دکتر علیرضا عباسیان