شلغم دارای خواص شگفت انگیزی برای سلامتی است. طبیعت آن گرم و تر است و در طب سنتی به عنوان یک ماده موثر در نسخه های طبی معرفی شده است. (برای مشاهده اطلاعات بیشتر در مورد خواص و مزاج این خوراکی اینجا را کلیک کنید)
شلغم پخته شده مزایای زیر را دارد:
- ملین سینه است.
- باعث لینت مزاج است.
- تقویت کننده بینایی است.
- اشتها آور است.
- افزاینده میل جنسی
- افزاینده قدرت باروری
- شلغم پخته شده، نفاخ بوده و هضمش سنگین است. جهت بهبود این حالت بهتر است از فلفل، زیره یا عسل استفاده نمود.
- افرادی که دچار مشکلات ادراری به صورت سختی در دفع ادرار هستند بهتر است شلغم های کوچک را ریز رنده نموده، با عسل مخلوط کرده و میل نمایند
آثار شلغم بر روی بدن
در شلغم يك آنتى بيوتيك قوى موجود است. به اين جهت، باوجود اينكه داراى مقدار زيادى مواد قندى قابل جذب است، با اين همه هيچ گاه تحت تأثير ميكروب هاى هوا فاسد نمى شود و خوراكى هايى را كه با شلغم مى پزند ديرتر فاسد مى شوند. شلغم معده و روده ها را ضدعفونى مى كند. شلغم داراى فسفر، كلسيم، آهن، يد، گوگرد و ويتامين هاى «آ»، «ب» و «ث» بوده و به اين جهت براى تقويت باه و تقويت عمومى بدن مفيد است. شلغم از سبزى هاى نادرى است كه داراى آرسينك هستند و اين ماده در درجه اول براى بيمارى هايى كه علت آن فقر غذايى، تحليل قوا و سل است، بسيار مفيد است.
نقش شلغم در درمان سرماخوردگی
مصرف شلغم نقش مهمی در پیشگیری و درمان سرما خوردگی دارد. شلغم دارای مزاج گرم و معتدل بوده و ضمن خاصیت صاف کنندگی سینه داروی موثری در درمان مبتلایان به سرفه نیز می باشد. شلغم یک ماده غذایی مغذی، تقویت کننده چشم بوده و برای مبتلایان به سنگ کلیه نیز مفید است. از آنجایی که شلغم نفاخ و دیر هضم است بهتر است آن را با مصلح آویشن یا زیره مصرف کرد.
ضماد شلغم براى معالجه سرمازدگى اعضاى بدن نيز بسيار مفيد است و ورم آن را به كلى از بين مى برد؛ براى انجام اين امر، يك شلغم را در تنور (یا فر) با پوست بپزيد، وقتى خوب پخته و نرم شد بگذاريد كمى سرد شود، سپس آن را به دو قطعه كرده و هر قطعه را روى عضوى بگذاريد كه سرمازدگى پيدا كرده است و محكم بماليد تا شيره آن بيرون آيد.
شلغم عمده شهرتش را مرهون نقشی است که در درمان سرما خوردگی ایفا می کند . خلط سینه را دفع می کند ، به ویژه اگر با عسل پخته شود. به این منظور باید میان شلغم را خالی کرده و آن را عسلاندود کنید (با عسل پر کنید). شلغم پخته به داد دردهای مفاصل هم میرسد، باید شلغم پخته را روی مفاصلی که دردناک هستند، ضماد کنید. شلغم باعث افزایش میل جنسی میشود. خوردن شلغم برای افرادی که دچار مشکلات سوءهاضمه هستند یا دستگاه هاضمه ضعیفی دارند، توصیه نمیشود، بههمین دلیل توصیه میشود حتیالمقدور شلغم همراه مصلحاتش میل شود.
نقش شلغم در باروری
شلغم در طب ایرانی به عنوان تقویت کننده قوای باروری نیز مورد استفاده قرار می گیرد و ضد عفونی کننده دستگاه هاضمه است، ضمن آنکه در افرادی که مشکل نفخ دارند و می خواهند از خواص شلغم استفاده کنند می توانند از مربای شلغم به عنوان صبحانه یا دسر بعد از غذا استفاده و یا آن را با مصلح شامل آویشن، سکنجبین یا گلقند مصرف نمایند.
منبع: مجموعه آثار دکتر سید جلال مصطفوی کاشانی
رضا نصیری
فوق العاده مهم و حیاتی برای کودکان و نوجوانان فعلی
خیلی ممنون